En directe

Completes

SOCIETAT

"Davant el terrorisme, cal redefinir l'aliança de civilitzacions"

El programa El Mirador de l'actualitat, ha analitzat aquest dilluns el greu problema del terrorisme, que manté la seva presència a Europa dos anys i mig després…

29 maig 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix

El programa El Mirador de l'actualitat, ha analitzat aquest dilluns el greu problema del terrorisme, que manté la seva presència a Europa dos anys i mig després de l’atemptat contra la revista satírica Charlie Hebdo a París: França, Bèlgica, Alemanya, el Regne Unit, Suècia i Dinamarca han estat, durant aquest mig lustre, els principals països amb presència de DAESH i els seus cops assassins. La dura i terrible novetat d’un atemptat com el de Manchester el 22 de maig, al final d’un concert amb presència majoritària d’adolescents i joves. ha servit també per explorar possibles mètodes per evitar que aquests crims continuïn produint-se, més enllà d’un canvi en les estructures de suport dels terroristes. Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Guillem Pursals, politòleg, han coincidit en la idea que, "davant el problema del terrorisme a Europa, cal redefinir l'aliança de civilitzacions", un concepte que, com ha recordat Pursals, "van introduir l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i el seu homòleg turc Recep Tayyip Erdogan". Carreras ha comentat que, "pel que sembla, ha fracassat el multiculturalisme i ara ja no es parla de cap aliança de civilitzacions" que pugui evitar un xoc de trens.

Guillem Pursals, en un altre moment, ha destacat "el recent manifest d'un nombrós grup de joves musulmans que, agrupats en una organització amb seu a Indonèsia, demanaven la setmana passada una relectura de l'Alcorà adaptada als temps moderns". Per la seva banda, Teresa Carreras ha lamentat que, "malgrat els missatges del Papa Francesc i d'altres líders que es mouen en el terreny espiritual, això no arriba a tenir una aplicació pràctica, cosa que obre interrogants sobre la seva capacitat d'influència". Guillem Pursals ha rebatut l'argument destacant que "el Sant Pare actual, com alguns dels seus predecessors, demanen la pau i la proclamen, però ells no fan política i, per tant, no depèn d'ells l'assoliment d'aquesta pau". Finalment, Teresa Carreras ha recordat que, "només amb l'acció policial, no es pot acabar amb aquest terrorisme d'inspiració islamista". Els dos participants en el col·loqui han compartit una idea: que "el principal camí per acabar amb aquest problema és l'educació i la integració".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 29 de maig.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció