En directe

Laudes

ACCIÓ SOCIAL

"Davant el volcà de Guatemala, hauria calgut millor coordinació"

Luigi Contento, geòleg italià, Tica Font, funcionària de la Diputació de Barcelona i col·laboradora de Justícia i Pau, i Bàrbara Díaz, responsable de Cooperació Internacional…

14 juny 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Luigi Contento, geòleg italià, Tica Font, funcionària de la Diputació de Barcelona i col·laboradora de Justícia i Pau, i Bàrbara Díaz, responsable de Cooperació Internacional de Creu Roja, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, la situació a Guatemala després de l'erupció del Volcà de Fuego, que ha provocat més d'un centenar de persones. Díaz ha destacat que "la situació és d'emergència internacional, declarada el 8 de juny pel govern del país". Davant això, ha explicat que "Creu Roja Guatemala i el Comitè Internacional han donat una primera resposta i, arran de la segona erupció, s'ha demanat una ajuda especial a nivell de les delegacions de l'organització". I ha concretat que "la Federació Internacional ha demanat 2 milions d'euros per donar suport a l'atenció a les víctimes, a la recerca de persones damnificades i a afrontar les complicacions que hi ha hagut amb el temps, perquè l'accés ha estat més difícil".
Contento ha explicat que "un volcà és una obertura de les plaques de la terra que originen una erupció o més". En el cas del Fuego, ha comentat que és més perillós que altres que hi ha a Guatemala: "Té una lava més viscosa, amb un recorregut més curt i la generació d'una cendra que pot arribar a 3.000 metres d'alçada i pot tenir una caiguda molt perjudicial". Per la seva banda, Tica Font ha destacat que "es poden recordar moltes destruccions de fenòmens naturals, però la ciència ha avançat molt, cosa que destapa que les inversions en prevenció no són, en alguns països les que s'haurien de fer". En aquesta línia, ha reivinidicat "una coordinació molt més ràpida entre els científics i serveis d'emergència i les autoritats civils de salvament i del mateix govern, en aquest cas a Guatemala". El geòleg ha assegurat que, "avui dia, es poden evitar víctimes en erupcions volcàniques com aquesta de Guatemala".
La reflexió de fons ha estat sobre el problema d’un país de desigualtats, amb potencial turístic i econòmic però amb una gestió desordenada dels seus riscos, com es demostra pel fet que hi hagi construccions d’habitatges a prop de les zones volcàniques. La importància i les possibilitats d’ajudar els guatemalencs.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 14 de juny

Més actualitat

Sense categoria

Programació especial de Setmana Santa a Ràdio Estel

Ràdio Estel ofereix una programació especial de Setmana Santa del diumenge 24 de març al dilluns 1 d'abril

22 març 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Pep Cruz no farà 'Mari i Cel': "Vull fer coses noves i arriscades"

Pep Cruz no farà 'Mar i Cel': "Vull fer coses noves i arriscades"

L'actor Pep Cruz no farà 'Mar i Cel perquè vol fer coses noves i arriscades, com la que farà el 6 d'abril a l'Espai Texas, Impro Side Story

20 març 2024

Redacció

RELIGIÓ

Esteve Camps: "Després de l’estiu començarà la construcció de la façana de la Glòria de la Sagrada Família"

Esteve Camps: “Després de l’estiu començarà la construcció de la façana de la Glòria de la Sagrada Família"

A més de la façana de la Glòria de la Sagrada Família, Esteve Camps confia que la construcció vertical de la basílica s'acabarà en deu anys

20 març 2024

Redacció