En directe

Fórmula Estel

ACCIÓ SOCIAL

"Davant el volcà de Guatemala, hauria calgut millor coordinació"

Luigi Contento, geòleg italià, Tica Font, funcionària de la Diputació de Barcelona i col·laboradora de Justícia i Pau, i Bàrbara Díaz, responsable de Cooperació Internacional…

14 juny 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Luigi Contento, geòleg italià, Tica Font, funcionària de la Diputació de Barcelona i col·laboradora de Justícia i Pau, i Bàrbara Díaz, responsable de Cooperació Internacional de Creu Roja, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, la situació a Guatemala després de l'erupció del Volcà de Fuego, que ha provocat més d'un centenar de persones. Díaz ha destacat que "la situació és d'emergència internacional, declarada el 8 de juny pel govern del país". Davant això, ha explicat que "Creu Roja Guatemala i el Comitè Internacional han donat una primera resposta i, arran de la segona erupció, s'ha demanat una ajuda especial a nivell de les delegacions de l'organització". I ha concretat que "la Federació Internacional ha demanat 2 milions d'euros per donar suport a l'atenció a les víctimes, a la recerca de persones damnificades i a afrontar les complicacions que hi ha hagut amb el temps, perquè l'accés ha estat més difícil".
Contento ha explicat que "un volcà és una obertura de les plaques de la terra que originen una erupció o més". En el cas del Fuego, ha comentat que és més perillós que altres que hi ha a Guatemala: "Té una lava més viscosa, amb un recorregut més curt i la generació d'una cendra que pot arribar a 3.000 metres d'alçada i pot tenir una caiguda molt perjudicial". Per la seva banda, Tica Font ha destacat que "es poden recordar moltes destruccions de fenòmens naturals, però la ciència ha avançat molt, cosa que destapa que les inversions en prevenció no són, en alguns països les que s'haurien de fer". En aquesta línia, ha reivinidicat "una coordinació molt més ràpida entre els científics i serveis d'emergència i les autoritats civils de salvament i del mateix govern, en aquest cas a Guatemala". El geòleg ha assegurat que, "avui dia, es poden evitar víctimes en erupcions volcàniques com aquesta de Guatemala".
La reflexió de fons ha estat sobre el problema d’un país de desigualtats, amb potencial turístic i econòmic però amb una gestió desordenada dels seus riscos, com es demostra pel fet que hi hagi construccions d’habitatges a prop de les zones volcàniques. La importància i les possibilitats d’ajudar els guatemalencs.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 14 de juny

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció