En directe

Fabricació pròpia

SOCIETAT

"Davant la violència, cal actuació policial però amb transparència"

La seguretat urbana, sobretot arran dels aldarulls dels últims dies dins les protestes per la detenció i l'empresonament de Pablo Hasél, ha estat aquest dijous…

18 febrer 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
La seguretat urbana, sobretot arran dels aldarulls dels últims dies dins les protestes per la detenció i l'empresonament de Pablo Hasél, ha estat aquest dijous el tema de l'entrevista en el programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel. Interior ha promès investigar amb "transparència" l'ús de projectils de foam a les manifestacions . De moment, però, diu que no té "cap conclusió" sobre els fets. El centre pels drets humans Irídia ha denunciat que una noia de 19 anys que va participar en les protestes de dimarts ha perdut un ull per l'impacte d'una bala de foam. Fonts hospitalàries indiquen que la jove serà operada aquest dijous, però no s'han pronunciat sobre si la ferida que ha patit és compatible amb aquesta mena de projectils que utilitzen els antiavalots dels Mossos. Recordem que va ser dimarts quan el raper Pablo Hasél va ser detingut a la Universitat de Lleida, on s'havia tancat dilluns al matí. La necessitat de prevenir aquests aldaraulls, si és possible, i el fet que pugui anar a més aquesta violència “per fer mal”, com deia dimecres el govern, són qüestions que ens ocupen i ens preocupen. Verónica García Morales, professora de Dret a la Universitat de Barcelona i màster en Seguretat Urbana, ha analitzat tota la situació generada i el problema de fons.

Com valora la resposta que Interior i els Mossos han donat a aquests aldarulls?
És un desafiament per a la seguretat pública, sobretot per a la democràcia i concretament per a la seguretat urbana.
Com es poden preparar millor les forces de seguretat per evitar o reduir al mínim possible aquestes situacions violentes?
Cal tenir en compte que aquest context ve de lluny, de l'any 2011 amb les protestes pacífiques i acampades, com ara les de Madrid i Barcelona pel 15-M. Aleshores va donar-se, un temps després, una reacció desproporcionada a nivell legislatiu, amb la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, que va generar un fort debat públic i social. Actualment, assistim novament a un fenomen: Les ciutats són un escenari protagonista per expressar aquesta disconformitat i reivindicar allò que pot ser més just. Alhora, però, hi ha una deriva violenta de grau creixent, cosa que obliga a una coordinació més gran i a una millora en els protocols d'actuació, ja no només perquè es posi en dubte que aquests procediments d'actuació s'ajusten a la normativa i als principis que han de regir, en matèria de drets humans i fonamentals, sinó perquè cal transparència, perquè la ciutadania conegui com s'apliquen determinades eines policials.
Creu vostè que hi ha mecanismes per detectar els perfils d’aquestes actituds tan violentes?
Sí. S'han anat identificant, amb la preparació de molts operatius, les persones que provoquen violència. Quan se sap que hi haurà aquestes manifestacions, inicialment pacífiques i comunicades a la Delegació del Govern, es preparen tots aquests operatius. I després, en veure la deriva d'augment de la violència, és quan cal tenir presents altres tipus d'operatius.
Ara fa uns dies, durant la campanya electoral, parlàvem de la seguretat pública com un tema que haurà d’afrontar el nou govern en la legislatura sorgida de les eleccions. Quins són els principals problemes sobre seguretat que cal solucionar els propers mesos a Catalunya?
Jo reforçaria el tema de la transparència sobre com actuar policialment, com s'apliquen aquests protocols, sobretot pel que fa a l'ús de bales de foam. Això és molt important, sobretot perquè es posi sobre la taula que són aspectes puntuals i no pas la línia d'actuació general d'aquests cossos policials.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 18 de febrer.

Més actualitat

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

Els criminòlegs calculen que només es denuncien un 5% dels casos d'agressió sexuals entre menors

Manifestació a Sant Vicenç de Castellet per denunciar la violació a una menor

El catedràtic en psicologia forense de la UB, Antonio Andrés Pueyo, creu que un càstig generalitzat "no és la millor solució" per reduir les agressions sexuals entre menors

26 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Santi Rodríguez: "Feijóo continuarà passi el que passi"

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció