En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

“Depenent de la situació, ens plantejarem fer una celebració pels difunts”

L’Església es prepara per al retorn del culte públic. La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) va publicar la setmana passada unes "mesures de prevenció per a…

4 maig 2020

Comparteix
L’Església es prepara per al retorn del culte públic. La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) va publicar la setmana passada unes "mesures de prevenció per a la celebració del culte públic als temples catòlics durant la desescalada de les mesures restrictives en temps de pandèmia". És el document marc perquè s'adaptin, a l'àmbit de les comunitats cristianes i dels creients en general, les mesures de desconfinament anunciades dimarts pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El pla, en 4 fases, estableix que el culte públic tornarà, a les esglésies catòliques i d’altres confessions presents a Espanya, el proper 11 de maig, inicialment amb un màxim d’un terç en l’ocupació de l’espai i, si tot va bé, fins a la meitat a partir del 25 de maig. D’acord amb aquesta previsió de l'executiu i les autoritats civils, l'Església segueix les indicacions. En declaracions a Ràdio Estel, el responsable de mitjans de comunicació de la Conferència Episcopal Espanyola, José Gabriel Vera, ha explicat que, “per als temples a partir del dia 11 de maig, s’han establert unes pautes” i que, “amb l’inici de la fase 1, hi haurà esglésies obertes amb un terç de l'aforament, sobretot per acompanyar el dol i pregar pels difunts.” 
Pel que fa al model de litúrgiai seguiment dels fidels, el responsable de comunicació de la Conferència Episcopal ha assenyalat que “s’han de seguir les normes sanitàries, mantenir distàncies”. Igualment ha recordat que “ens hem de cuidar entre tots i, segurament, s’hauria de celebrar alguna Eucaristia més per poder donar resposta a tothom”. El cert és que, segons les mesures que s’han establert pel que fa al desconfinament, no totes les comunitats seguiràn el mateix patró. És per això que José Gabriel Vera ha aclarit que, “si hi hagués una norma sanitària per aplicar a un territori exclusivament, l’Església s’hi hauria d’adaptar”, i que “les normes de la CEE tenen una pauta comuna però, en cada diósesi, el bisbe o arquebisbe haurà d’aplicar un decret en concret per a cada situació segons el lloc”.
Tot i això, continua la dispensa dominical. “El nostre suggeriment per a la població de risc és no anar al temple, sinó escoltar o seguir les celebracions pels mitjans de comunicació”, ha assegurat Vera. Ja fa setmanes, de fet, que Ràdio Estel ofereix un servei especial per a seguir la litúrgia diària des de la Catedral de Barcelona a les 19’15 hores. En relació amb la noticia del permís per vetllar els difunts amb 10 persones en espais interiors, José Gabriel Vera ha afegit que “poder vetllar els nostres difunts es una bona notícia”. En la mateixa línia, ha afegit que “ens fa més humans, ja que últimament no hem pogut tenir-los a prop en les darreres hores i acomiadar-los. És una necessitat del cor”.
Recordem que en una pregunta formulada per Ràdio Estel a la Consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó va afirmar que des de la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb el GTER s’està organitzant un acte interreligiós en homenatge a les víctimes del coronavirus. Referint-se a aquesta noticia, Vera ha comentat que “ens unirem a l'acte de la trobada Interreligiosa convocada pel Papa Francesc però, a nivell de la nostra Conferència Episcopal, hem de veure com es fa aquesta desescalada i, depenent de la situació, ens plantejarem fer una celebració”.
Pots tornar a escoltar l'entrevista AQUÍ

Més actualitat

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció