En directe

Fabricació Pròpia

SOCIETAT

"Després del 14-F, cal un pla contra el Covid basat en consensos"

El pediatre especialista en Malalties Infeccioses Tomàs Pérez Porcuna, referent de Resposta al Covid en Atenció Primària de la Fundació Mútua Terrassa, i el doctor…

8 febrer 2021

@IgnasiMiranda / @rafasanahuja

Comparteix
El pediatre especialista en Malalties Infeccioses Tomàs Pérez Porcuna, referent de Resposta al Covid en Atenció Primària de la Fundació Mútua Terrassa, i el doctor en Oftalmologia Josep Maria Simón, expresident de la Federació Internacional d'Associacions Mèdiques Catòliques, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, la salut pública i la crisi sanitària com una qüestió bàsica en les propostes polítiques de cara a les elccions de diumenge. Pérez Porcuna ha destacat que "el futur és encara bastant incert a nivell epidemiològic i sanitari", i ha aclarit que, "quan ens enfrontàvem als primers mesos de la pandèmia, calculàvem una durada entre un any i mig (previsions més optimistes) i uns quatre anys (les més pessimistes)". El metge ha recordat que "ara, amb totes les precaucions, sembla que  no estem en les previsions més optimistes i, per tant, el final de la pandèmia no serà immediat". Tomàs Pérez Porcuna ha explicat, a partir de la seva feina diària, que "vivim un moment en què l'atenció primària del Covid experimenta una davallada dels casos, però ara toca reforçar l'atenció a altres patologies". En aquesta línia, ha afegit que "estem a l'espera del comportament de la variant britànica, que ens té molt en alerta, però l'evolució d'aquestes onades dura normalment entre 6 i 8 setmanes".
Per la seva banda, Josep Maria Simón ha destacat que "la nova administració catalana haurà d'afrontar la pandèmia, però també tenir en compte que hi ha hagut uns retards impressionants en el tractament de patologies cròniques, des de la diabetis fins a alguns càncers". Sobre el coronavirus, ha assegurat que "ja hauríem d'estar tots vacunats, com a Israel". Ha denunciat, a més, que "sorprèn que alguns programes polítics parlin de prevenció del suïcidi i alhora defensin l'eutanàsia". I com a previsió de cara a la propera evolució de la pandèmia, l'oftalmòleg ha pronosticat que, "a la tardor, estarem molt millor, encara que no haurem eliminat del tot el problema del virus". En canvi, Tomàs Pérez Porcuna ha admès que no veu clar aquest escenari, perquè "hem passat un any en què ens hem equivocat ja prou en les previsions, fet que ens obliga ara a ser molt prudents i també començar a assumir la realitat, que és molt dura, amb missatges entenedors sobre l'impacte social d'aquesta crisi sanitària que també és humana, psicològica i comunitària".
En un altre moment, Pérez Porcuna ha subratllat que "s'està detectant un augment d'altres patologies no ateses amb el ritme anterior a la pandèmia". Igualment ha recordat que "qualsevol plantejament de cara a donar una resposta adequada al Covid ha d'agafar tots els altres aspectes més enllà de la sanitat". En aquest sentit, ha fet una crida a "activar tots els mecanismes de solidaritat, perquè estem en una situació greu, amb desenes de morts cada dia i molta gent integrada, a l'estil de les plenes emergències de les guerres". El metge expert en infeccions ha aclarit també que "no s'ha de perdre l'esperança, però tenint ben present que la situació és molt difícil i requereix posar-hi les nostres millores capacitats com a individus i com a societat, i això es troba a faltar". En la recta final del col·loqui, Josep Maria Simón ha comentat que, "en relació amb altres societats, tenim a Catalunya un tresor, que és l'accés universal a la sanitat, tot i que es pot millorar, i gaudim també d'una bona medicina, cosa que obliga a destinar-hi molts més recursos més enllà dels 5.000 milions que proposa algun partit polític". Tomàs Pérez Porcuna ha dit que "hem de valorar molt el sistema de salut que tenim a Catalunya, amb una qualitat assistencial que no hi ha en altres països del món".
Finalment, Pérez Porcuna ha demanat als polítics "un esforç, després del 14-F, per pensar a fer un pla contra el Covid, i no és un tema de noms o càrrecs, sinó que cal que hi hagi una previsió basada en consensos tècnics assolits amb facilitat". En aquesta línia, ha apuntat que això seria clau per "afrontar una estratègia a curt i a llarg termini per atacar globalment aquesta crisi". Simón, per la seva banda, ha demanat "gent preparada, perquè no pot ser que qualsevol alt càrrec o polític procedeixi de qualsevol estudi, quan tenim la Reial Acadèmia de Medicina i la de Doctors, amb persones que podrien aconsellar molt bé una planificació de vacunes i de tractament del Covid".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 8 de febrer.

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024