En directe

La Missa de cada dia

RÀDIO ESTEL

Diosdado Toledano: "La Renda de Garantia Ciutadana és viable perfectament"

Aquests dies a ‪#‎elpitjordelpitjor‬ parlarem dels moviments socials i de la tasca que fan. I us preguntem: Creus que els moviments socials cobreixen les mancances de l'Administració? L'últim…

24 juliol 2015

Redacció

Comparteix
Aquests dies a ‪#‎elpitjordelpitjor‬ parlarem dels moviments socials i de la tasca que fan. I us preguntem: Creus que els moviments socials cobreixen les mancances de l'Administració?

L'últim convidat de la setmana i de l'any ha estat Diosdado Toledano, representant de la ILP sobre Renda de Garantia Ciutadana: "L'article 24.3 de l'Estatut d'Autonomia diu que tota persona té dret a una renda per viure dignament. No ha estat desenvolupada sinó a través d'una ILP. Aquesta proposta de llei estableix que totes les persones tinguin aquesta renda quan no tenen ingressos o són insuficients, fins arribar als 664 euros".
"La ILP ha tingut una llarga carrera d'obstacles", ha explicat Toledano. Ara, amb la convocatòria anticipada d'eleccions no hi ha temps material i no es debatrà en el Parlament: "La proposta no decau, passa a ser tramitada pel Parlament que surti del 27-S".
Preguntat sobre el pressupost d'aquesta Renda de Garantia Ciutadana, Diosdado Toledano ha aclarit: "És viable perfectament, en quant a despesa/inversió, suposa un PIB assumible per la Generalitat de Catalunya. Part retorna a la Generalitat per l'augment de la compra i té efecte d'estalvi per evitar la malaltia cronificada". 
Escolta Diosdado Toledano - minut 30
Dijous hem rebut Antoni Barbarà, portaveu de la Marea Blanca de Catalunya, plataforma en defensa de la sanitat pública que agrupa 70 entitats que lluiten per una salut i una sanitat pública: "La nostra denúncia no és fruit d'una apreciació, és una constatació que en els darrers anys de forma progressiva és produeixen retallades en el sistema públic de salut, malgrat hi hagi declaracions del propi conseller que diu que amb un 20% de reducció del pressupost no minva la qualitat, el que es una provocació".
El secretari de Dempeus per la Sanitat Pública ha explicat a RàdioEstel: "Lamentablement Catalunya som l'exemple paradigmàtic de totes les corrupcions i corrupteles d'aquest sistema que és opac". Barberà ha mencionat el Cas Bagó, el cas Innova i les pròtesis caducades... "Sota el discurs que una Catalunya diferent seria diferent... No, els que manen ara estan aplicant un programa que difícilment serà diferent si continuen manant", ha proclamat. Tant Marea Blanca com Dempeus per la Sanitat Pública estan fent campanya contra Visc+, programa que transfereix dades d'usuaris de la sanitat pública a la privada.
Escolta Antoni Barbarà - minut 30
Hem seguit amb Save the Children. Emilie Rivas, responsable de sensibilització, ens deia que un 29% de nens estan en risc d'exclusió social. Especialment, hi ha tres col·lectius vulnerables: les llars monoparentals (el 43% es troben en situació de pobresa), allà on un progenitor és estranger, i les cases on els pares no tenen l'ESO. 
"La pobresa infantil ja existia abans de la crisi, però és ara més intensa, més extensa i més crònica. I estem davant d'unes polítiques que no resolen aquest problema". Rivas apuntava un objectiu: "Les famílies monoparentals haurien de ser prioritàries en les polítiques d'ocupació: no poden conciliar la vida familiar amb la feina". Per això, un dels temes que més treballen a Save The Children és l'ocupació: "És l'eina més potent per trencar el cercle intergeneracional de pobresa", declarava Emilie Rivas.
Escolta Emilie Rivas - minut 30
Dimarts ens ha visitat Ramon Font, de la comissió promotora de la ILP sobre educació i membre d'USTEC, el Sindicat d'Ensenyament. La ILP va poder acreditar unes 100.000 signatures i ja està aprovada per la Mesa del Parlament.
Els eixos fonamentals de la Iniciativa Legislativa Popular són:
1- Decisió de les escoles en un període de 10 anys si volen ser públiques o privades per eliminar concerts.
2- Preu de l'educació pública: "Ara és una cosa escandalosa el que es cobren per escoles bressols i els cicles formatius", ha assegurat Font.
3- Democràcia en els centres educatius: "La universitat es una institució feudal, quan fan Honoris Causa sembla un circ".
4- Autonomia: Actualment el director dels centres educatius públics es nomena en una votació on 5 de les 9 persones són de l'Administració, a diferència d'un model assembleari on els professors triïn el director i aquesta elecció sigui aprovada pels pares. 
Ramon Font ha afegit: "L'escola concertada és un model segredador, que els nens s'eduquin al marge de la seva classe, ideologia, religió... A vegades es parla de model com Finlàndia, on un 97% són públiques".
Si voleu ampliar informació: Web de la ILP sobre Educació
Escolta Ramon Font - minut 30
Dilluns hem tingut a la PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca). El seu portaveu, Carlos Macías, ha fet una valoració molt positiva de la seva trajectòria: "Hem fet denúncies de les hipoteques i de les injustícies. Hem hagut d'organitzar-nos per aturar desnonaments i allotjar les famílies a l'obra social, i de les coses més importants, hem transformat l'imaginari col·lectiu".
Aquest dilluns 20 de juliol a les 6 de la tarda es vota al Parlament de Catalunya la ILP per aturar desnonaments i evitar talls de subministraments, que té 143.000 signatures: "El PP va tombar la ILP al Congrés amb menyspreu absolut a les famílies", ha apuntat Macías. El representant de la PAH ha destacat haver aconseguit que la pràctica de la desobediència no violenta hagi rebut el suport massiu de la gent.
Escolta Carlos Macías - minut 46

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció