En directe

Tot anirà bé

RÀDIO ESTEL

Diosdado Toledano: "La Renda de Garantia Ciutadana és viable perfectament"

Aquests dies a ‪#‎elpitjordelpitjor‬ parlarem dels moviments socials i de la tasca que fan. I us preguntem: Creus que els moviments socials cobreixen les mancances de l'Administració? L'últim…

24 juliol 2015

Redacció

Comparteix
Aquests dies a ‪#‎elpitjordelpitjor‬ parlarem dels moviments socials i de la tasca que fan. I us preguntem: Creus que els moviments socials cobreixen les mancances de l'Administració?

L'últim convidat de la setmana i de l'any ha estat Diosdado Toledano, representant de la ILP sobre Renda de Garantia Ciutadana: "L'article 24.3 de l'Estatut d'Autonomia diu que tota persona té dret a una renda per viure dignament. No ha estat desenvolupada sinó a través d'una ILP. Aquesta proposta de llei estableix que totes les persones tinguin aquesta renda quan no tenen ingressos o són insuficients, fins arribar als 664 euros".
"La ILP ha tingut una llarga carrera d'obstacles", ha explicat Toledano. Ara, amb la convocatòria anticipada d'eleccions no hi ha temps material i no es debatrà en el Parlament: "La proposta no decau, passa a ser tramitada pel Parlament que surti del 27-S".
Preguntat sobre el pressupost d'aquesta Renda de Garantia Ciutadana, Diosdado Toledano ha aclarit: "És viable perfectament, en quant a despesa/inversió, suposa un PIB assumible per la Generalitat de Catalunya. Part retorna a la Generalitat per l'augment de la compra i té efecte d'estalvi per evitar la malaltia cronificada". 
Escolta Diosdado Toledano - minut 30
Dijous hem rebut Antoni Barbarà, portaveu de la Marea Blanca de Catalunya, plataforma en defensa de la sanitat pública que agrupa 70 entitats que lluiten per una salut i una sanitat pública: "La nostra denúncia no és fruit d'una apreciació, és una constatació que en els darrers anys de forma progressiva és produeixen retallades en el sistema públic de salut, malgrat hi hagi declaracions del propi conseller que diu que amb un 20% de reducció del pressupost no minva la qualitat, el que es una provocació".
El secretari de Dempeus per la Sanitat Pública ha explicat a RàdioEstel: "Lamentablement Catalunya som l'exemple paradigmàtic de totes les corrupcions i corrupteles d'aquest sistema que és opac". Barberà ha mencionat el Cas Bagó, el cas Innova i les pròtesis caducades... "Sota el discurs que una Catalunya diferent seria diferent... No, els que manen ara estan aplicant un programa que difícilment serà diferent si continuen manant", ha proclamat. Tant Marea Blanca com Dempeus per la Sanitat Pública estan fent campanya contra Visc+, programa que transfereix dades d'usuaris de la sanitat pública a la privada.
Escolta Antoni Barbarà - minut 30
Hem seguit amb Save the Children. Emilie Rivas, responsable de sensibilització, ens deia que un 29% de nens estan en risc d'exclusió social. Especialment, hi ha tres col·lectius vulnerables: les llars monoparentals (el 43% es troben en situació de pobresa), allà on un progenitor és estranger, i les cases on els pares no tenen l'ESO. 
"La pobresa infantil ja existia abans de la crisi, però és ara més intensa, més extensa i més crònica. I estem davant d'unes polítiques que no resolen aquest problema". Rivas apuntava un objectiu: "Les famílies monoparentals haurien de ser prioritàries en les polítiques d'ocupació: no poden conciliar la vida familiar amb la feina". Per això, un dels temes que més treballen a Save The Children és l'ocupació: "És l'eina més potent per trencar el cercle intergeneracional de pobresa", declarava Emilie Rivas.
Escolta Emilie Rivas - minut 30
Dimarts ens ha visitat Ramon Font, de la comissió promotora de la ILP sobre educació i membre d'USTEC, el Sindicat d'Ensenyament. La ILP va poder acreditar unes 100.000 signatures i ja està aprovada per la Mesa del Parlament.
Els eixos fonamentals de la Iniciativa Legislativa Popular són:
1- Decisió de les escoles en un període de 10 anys si volen ser públiques o privades per eliminar concerts.
2- Preu de l'educació pública: "Ara és una cosa escandalosa el que es cobren per escoles bressols i els cicles formatius", ha assegurat Font.
3- Democràcia en els centres educatius: "La universitat es una institució feudal, quan fan Honoris Causa sembla un circ".
4- Autonomia: Actualment el director dels centres educatius públics es nomena en una votació on 5 de les 9 persones són de l'Administració, a diferència d'un model assembleari on els professors triïn el director i aquesta elecció sigui aprovada pels pares. 
Ramon Font ha afegit: "L'escola concertada és un model segredador, que els nens s'eduquin al marge de la seva classe, ideologia, religió... A vegades es parla de model com Finlàndia, on un 97% són públiques".
Si voleu ampliar informació: Web de la ILP sobre Educació
Escolta Ramon Font - minut 30
Dilluns hem tingut a la PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca). El seu portaveu, Carlos Macías, ha fet una valoració molt positiva de la seva trajectòria: "Hem fet denúncies de les hipoteques i de les injustícies. Hem hagut d'organitzar-nos per aturar desnonaments i allotjar les famílies a l'obra social, i de les coses més importants, hem transformat l'imaginari col·lectiu".
Aquest dilluns 20 de juliol a les 6 de la tarda es vota al Parlament de Catalunya la ILP per aturar desnonaments i evitar talls de subministraments, que té 143.000 signatures: "El PP va tombar la ILP al Congrés amb menyspreu absolut a les famílies", ha apuntat Macías. El representant de la PAH ha destacat haver aconseguit que la pràctica de la desobediència no violenta hagi rebut el suport massiu de la gent.
Escolta Carlos Macías - minut 46

Més actualitat

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció