En directe

Sense distància

FÓRMULA ESTEL

Dissabte a la Seu Vella de Lleida es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental

Dilluns vinent serà el Dia Mundial de la Salut Mental. Enguany, la festa que organitza la Federació Salut Mental Catalunya tindrà lloc a la Seu…

7 octubre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Dilluns vinent serà el Dia Mundial de la Salut Mental. Enguany, la festa que organitza la Federació Salut Mental Catalunya tindrà lloc a la Seu Vella de Lleida i tindrà com a amfitrions Salut Mental Ponent
A la primera hora de la Fórmula Estel d’aquest divendres hem parlat amb la presidenta de Salut Mental Ponent, l’Eva Barta, que ens ha explicat la importància de la prevenció: “La prevenció és fonamental per evitar l’adquisició d’una malaltia o bé preveure-la en persones sanes. També per detectar-la en estadis precoços. Ens permet aplicar mesures adreçades al tractament i a la rehabilitació, amb la finalitat d’alentir l’agreujament. Sempre la prevenció és per a evitar, o bé que aparegui la malaltia, o bé per evitar recaigudes”.
¡La presidenta de l’Associació de Salut Mental de Lleida, Eva Barta, ha justificat d’aquesta manera el lema del Dia Mundial de la Salut Mental que celebren aquest dissabte 8 octubre a la Seu Vella de Lleida: Prevenció, la clau de l’equilibri: “En un moment determinat una persona que pateix un procés pot fer una davallada i pot perdre aquest equilibri. Per tant sempre estem tornant a recuperant l’equilibri a través de les medicacions, a través dels suports. Per nosaltres és molt important  posar-hi mesures per evitar haver d’estar sempre fent aquests equilibris, o sigui evitar l’aparició de la malaltia o evitar els agreujaments, posar les mesures abans que aparegui aquest desequilibri”.
Un 25% de la població pateix, ha patit o patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. Segurament sigui un trastorn lleu, però en un 2% dels casos es pot agreujar i pot acabar esdevenint un trastorn de per vida. Hem de tenir en compte que els moments de crisi, guerra o situacions límit les persones estem més exposades a patir un problema de salut mental, ha advertit Eva Barta: “Està demostrat que la pobresa, o situacions de guerra, o altres situacions traumàtiques poden afavorir l’aparició de malalties mentals. Per tant es tracta de fer un canvi de mentalitat cap a unes polítiques que protegeixen els drets humans per impedir l’aparició d’aquestes malalties”.
La gran festa anual de la salut mental està oberta a persones, famílies, entitats i administracions... però també és un dia per fer incidència i demanar una millora en l'atenció en salut mental: “És important que tots tinguem cura de la nostra salut mental, al igual que sempre s’ha tingut cura de les malalties físiques, no s’ha donat massa importància a la salut mental i és primordial”, ha remarcat l’Eva Barta, presidenta de l’Associació Salut Mental Ponent.
Si vols més informació, visita www.salutmental.org.
Escolta l’entrevista (minut 34)

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció