En directe

Vespres

FÓRMULA ESTEL

Dissabte a la Seu Vella de Lleida es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental

Dilluns vinent serà el Dia Mundial de la Salut Mental. Enguany, la festa que organitza la Federació Salut Mental Catalunya tindrà lloc a la Seu…

7 octubre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Dilluns vinent serà el Dia Mundial de la Salut Mental. Enguany, la festa que organitza la Federació Salut Mental Catalunya tindrà lloc a la Seu Vella de Lleida i tindrà com a amfitrions Salut Mental Ponent
A la primera hora de la Fórmula Estel d’aquest divendres hem parlat amb la presidenta de Salut Mental Ponent, l’Eva Barta, que ens ha explicat la importància de la prevenció: “La prevenció és fonamental per evitar l’adquisició d’una malaltia o bé preveure-la en persones sanes. També per detectar-la en estadis precoços. Ens permet aplicar mesures adreçades al tractament i a la rehabilitació, amb la finalitat d’alentir l’agreujament. Sempre la prevenció és per a evitar, o bé que aparegui la malaltia, o bé per evitar recaigudes”.
¡La presidenta de l’Associació de Salut Mental de Lleida, Eva Barta, ha justificat d’aquesta manera el lema del Dia Mundial de la Salut Mental que celebren aquest dissabte 8 octubre a la Seu Vella de Lleida: Prevenció, la clau de l’equilibri: “En un moment determinat una persona que pateix un procés pot fer una davallada i pot perdre aquest equilibri. Per tant sempre estem tornant a recuperant l’equilibri a través de les medicacions, a través dels suports. Per nosaltres és molt important  posar-hi mesures per evitar haver d’estar sempre fent aquests equilibris, o sigui evitar l’aparició de la malaltia o evitar els agreujaments, posar les mesures abans que aparegui aquest desequilibri”.
Un 25% de la població pateix, ha patit o patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. Segurament sigui un trastorn lleu, però en un 2% dels casos es pot agreujar i pot acabar esdevenint un trastorn de per vida. Hem de tenir en compte que els moments de crisi, guerra o situacions límit les persones estem més exposades a patir un problema de salut mental, ha advertit Eva Barta: “Està demostrat que la pobresa, o situacions de guerra, o altres situacions traumàtiques poden afavorir l’aparició de malalties mentals. Per tant es tracta de fer un canvi de mentalitat cap a unes polítiques que protegeixen els drets humans per impedir l’aparició d’aquestes malalties”.
La gran festa anual de la salut mental està oberta a persones, famílies, entitats i administracions... però també és un dia per fer incidència i demanar una millora en l'atenció en salut mental: “És important que tots tinguem cura de la nostra salut mental, al igual que sempre s’ha tingut cura de les malalties físiques, no s’ha donat massa importància a la salut mental i és primordial”, ha remarcat l’Eva Barta, presidenta de l’Associació Salut Mental Ponent.
Si vols més informació, visita www.salutmental.org.
Escolta l’entrevista (minut 34)

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció