En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

"Durant aquella setmana membres del Govern espanyol ridiculitzaven el 9N"

Aquest divendres a A Primera Hora ens hem fet ressò del quart aniversari del 9N, en el qual Artur Mas va convocar la consulta sobre…

9 novembre 2018

@OscarLlena

Comparteix
Aquest divendres a A Primera Hora ens hem fet ressò del quart aniversari del 9N, en el qual Artur Mas va convocar la consulta sobre la independència de Catalunya. N’hem parlat amb la que alhesores era vicepresidenta del govern, Joana Ortega.
Ortega ha recordat aquell dia: “Va ser una jornada que es va desenvolupar en un ambient de festa, amb una gran participació, i amb una emoció continguda i no continguda per la gent, perquè vam poder expressar d’una manera lliure què voliem fer com a poble.” L’exvicepresidenta ha fet referència també al referèndum de l’1 d’octubre: “L'1 d'octubre va haver la revolució dels cops, el somriure està dins perquè és un anhel de la gent, però hem passat esdeveniments molt tristos, com que mig govern estigui a la presó per donar veu al poble català.”
La política ha recordat com es van viure els dies previs al 9N: "Durant aquella setmana els membres del Govern espanyol ridiculitzaven el 9N i es deia que mai impedirien una votació feta per voluntaris. Una trucada de Madrid del fiscal general els va obligar a presentar els càrrecs contra nosaltres. Ha estat precedit d'una anormalitat que posen en dubte el compartament de la justícia." En aquest sentit ha afegit que: "Dèiem: 'no seran capaços.' I l'Estat és capaç d'això i molt més. I la mostra és els cops de l'1 d'octubre.”

Ortega ha parlat de com es viu ara la qüestió catalana: "Darrerament hi hagut una petita fisura, i demostra que darrera hi ha tot un poble que té un anhel de llibertat. Hem de saber acompassar els tempos, i ara cal una dosis de pragmatisme i unitat. Estem en un moment de reflexió, no desistim de poder dur a terme els objectius, però amb una repressió que fa que els passos hagin d'anar acompassats d'una altra manera.”
Aquest divendres també hem parlat de que ajuntaments, entitats municipalistes i socials de la Taula del Tercer Sector reclamen a la Generalitat i al govern espanyol que obliguin les companyies subministradores a signar els convenis de la llei de pobresa energètica. N’hem parlat amb Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector. 
Alsina ha definit que és viure en pobresa energètica: “Quan parlem de pobresa energètica, aquella persona està en una situació de pobresa. Si es detecta que una família no està pagant, s’ha d’investigar.”
La presidenta de la Taula del Tercer Sector ha donat xifres de les persones en risc de pobresa: “400.000 persones. Hem de tenir en compte que entrem a l’hivern, i hi ha moltes criatures a les llars. Al 80% de les famílies monoparentals hi ha una dona, el 50% està a l’atur o amb feines precàries.”
Finalment Alsina ha insistit en què: "Reclamem que el govern es posi fort i forci a les companyies energètiques a pactar."

Pots escoltar A Primera Hora

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció