En directe

Fórmula Estel

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

política

L'economista Josep Reyner: "La proposta de finançament singular per Catalunya és viable"

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d’Economistes creu que el model actual de finançament "fa aigües" 

18 juny 2024

Redacció

Comparteix

El president de la comissió d’economia catalana del Col·legi d’Economistes, Josep Reyner, veu viable la proposta de finançament singular per Catalunya, que planteja el govern de Pere Aragonès. En una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel, l’economista ha apuntat que la iniciativa és “d’una transparència màxima que, fins i tot, pot generar rebuig” en alguns sectors.

imatge de recurs

En aquest sentit, l’expert ha apuntat que així Catalunya seria conscient de tots els impostos que genera el seu territori. També de quant li costen els serveis de l’Estat i quant li costa la solidaritat a la resta. Per tot plegat, opina que pot semblar “molt gran per segons qui”. 

El model de finançament espanyol “fa aigües” 

Reyner assegura que l’actual model de finançament autonòmic “fa aigües per molts cantons i no és transparent”. Per a l’economista és un model complexe d’entendre i d’explicar. A més, valora que en el cas de Catalunya és injust.

“Catalunya és la tercera comunitat autònoma en aportar i la catorzena a rebre, no la desena com havien dit”, ha remarcat.

En aquest sentit, creu que s’està acceptant que un dels problemes que també té el sistema de finançament és que no contempla particularitats del cost de la vida.  

"L’actual sistema no té en compte elements com la immigració" 

D’altra banda, l’economista lamenta que el sistema tampoc té en compte altres elements com la immigració. “Un fet que crea i genera tensions en camps vitals com l’educatiu”, ha apuntat.

En aquest sentit, creu que això genera necessitats que s’han de contemplar.

“L’elevat percenatge d’alumnes que venen d’altres zones del món requereix un esforç del sistema educatiu que no es veu compensat pel sistema de finançament”, ha matisat.  

Entrevista a l'economista Josep Reyner sobre el finançament singular per Catalunya

0:00 / 0:00

Més actualitat

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024