En directe

La taula de l'Evangeli

ACCIÓ SOCIAL

Eduard Sala: “El Pare Manel era un caos amb cor”

El prevere Manel Pousa, més conegut com el Pare Manel, ha estat recordat en les últimes hores per nombroses persones, de l'Església, de les institucions…

10 setembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
El prevere Manel Pousa, més conegut com el Pare Manel, ha estat recordat en les últimes hores per nombroses persones, de l'Església, de les institucions polítiques i de la societat civil en general, després que va morir dimecres al vespre a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona. El sacerdot, nascut a Granada i de pares barcelonins, actualment era el rector de la parròquia de Trinitat Vella de Barcelona, i ens ha deixat a l’edat dels 75 anys a causa d’una embòlia, després de donar positiu pel Covid-19. La Missa exequial per la seva ànima se celebra aquest dissabte a les 11.25 hores al Tanatori Sancho d'Àvila de Barcelona. El 2004 el Pare Manel va crear una fundació que porta el seu nom i que treballa a diari a favor dels més necessitats, sobretot de les persones sense recursos i els presos. Aquesta tasca en els barris marginals de Barcelona el va portar a ser distingit amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona. Aquest dijous, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, el responsable d’Acció Social de Càritas Diocesana de Barcelona, Eduard Sala, ha elogiat la figura del Pare Manel.

Com definiria el Pare Manel?
Era una persona bona i alhora un caos amb cor. Recordo la primera vegada que el vaig conèixer. Em pensava que era una persona sense llar. Així de clar. Ell és com aquells referents que tots tenim, per ser proper, de barri, de bar, de cor. Ell ha construït moltíssim, com altres religiosos que igualment han robat el cor a moltíssima gent des d’una manera de ser molt propera. 

Com s’explica que un sacerdot, fidel a un compromís eclesial i social, destaqui tant a nivell públic per la seva ajuda a les persones més necessitades?
 
Ell explicava que va ser l'actor Carles Flavià qui el va posar en contacte amb El Tricicle, amb Pepe Rubianes, amb la gent de l’espectacle. Hi ha persones que fan de pont, que connecten galàxies diferents. El pare Manel es feia estimar per persones que estan en universos diferents. Era un pont. Ell era de la broma, de barri, de la Barceloneta. Feia com una aposta, des de l'estimació per cadascuna de les persones, i així es guanyava la gent. Era constructor de ponts a tot arreu.
 
La creació d’una fundació, les campanyes amb el nom de “guanyar-se el cel amb el Pare Manel” i la senzillesa amb què parlava i treballava són alguns dels referents de la projecció pública d’aquest gran home. L’Església del present i del futur ha de ser una realitat del món més encarnada en aquest compromís?
 
Cal una Església encarnada en cadascú de nosaltres. No ha de dependre de persones tan concretes. Sí que es cert que aquest perfil de persones parla d’una Església i d’un Deu encarnat en el món, particularment en el malalt, en el pres i en el qui esta sol. O tenim una Església encarnada o no la tindrem. Vull recordar un frase del mateix Pare Manel: "No hi ha res al marge de la fe, i no és fe si no acaba de ser humana".
 
Calen més persones com ell, tan entregades?
 

Això es una marató. I un fundador no es un fundidor. Hi ha persones que tenen iniciatives i, amb elles, comença i acaba un projecte. Manel no volia que fos així, motiu pel qual va crear la fundació i un coixí que donés continuïtat als seus projectes. Som molts i rebem de molts. Cal treballar junts per un mon més just.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 10 de setembre.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció