En directe

Fórmula Estel

ESCOLES

SOCIETAT

Educació detecta 520 casos d'assetjament escolar

El departament ha avançat a Ràdio Estel que la xifra quintuplica els casos fets públics pels Mossos d'Esquadra recentment, que donaven un centenar a l'any.

3 gener 2022

Redacció

Comparteix

El març del 2021, el departament d'Educació va iniciar un programa específic de detecció i informació a totes les escoles de Catalunya que han fet aflorar 520 casos de 'bullying' als centres. Les xifres, recollides per la Unitat de Suport a l'Alumnat en situació de violència, reflecteixen només una part de la realitat.

Segons ha explicat a Ràdio Estel la directora general de l'alumnat del govern, Ruth Ribas, un 44% dels assetjaments, ja sigui als centres escolars o a la xarxa, és entre iguals, mentre que un 40% és de violència masclista. Les dades també indiquen que el 80% dels agressors són de sexe masculí i que el 60% de víctimes són noies. Ribas afegeix que, en 2 de cada 3 casos no s'ha pogut iniciar el protocol d'actuació establert, entre altres causes, per l'abandonament del centre de l'agressor o de l'agredit.

Detecció precoç

Les escoles apliquen protocols de detecció precoç i intervenció proactiva perquè aquests casos no arribin a produir-se. En una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel', el psicòleg i expert en assetjament escolar, Ferran Barri, ha proposat que s'apliqui la figura de l'alumne guardià. Aquests estudiants haurien fet l'optativa de mediació i convivència amb la capacitat de detectar casos de 'bullying' i així poder intervenir, ja que l'assetjament escolar passa a l'esquena dels adults però a ulls de l'alumnat.


Barri és partidari que aquests alumnes 'guardians' intervinguin i puguin fer veure a l'assetjador que allò que està fent no és una broma, sinó que la seva actitud pot perjudicar a un company del centre. En aquest cas, aquest alumne guardià ho posa en coneixement de l'equip de convivència del centre i es poden fer intervencions ràpides, des de les fases més inicials abans que el dany que rep un alumne que pateix assetjament escolar pugui ser irreversible.

L'eina tecnològica que la Generalitat ha creat per facilitar la denúncia d'aquest tipus de violència, l'aplicació 'Us Apps', ha atès a data 1 d'octubre de 2021 només 7 casos d'assetjament escolar i ciberassetjament.

Entrevista a Ferran Barri, psicòleg i expert en assetjament escolar

0:00 / 0:00

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció