En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA MÓN

"Egipte ha progressat molt, aquests anys, en llibertat religiosa"

Els cristians coptes d'Egipte, així com gairebé totes les esglésies orientals, han celebrat el Nadal aquests dies, sobretot entre dimecres i dijous passats, coincidint amb…

12 gener 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
Els cristians coptes d'Egipte, així com gairebé totes les esglésies orientals, han celebrat el Nadal aquests dies, sobretot entre dimecres i dijous passats, coincidint amb l’Epifania dels cristians d’Occident, després d’una celebració del naixement de Jesús que catòlics, evangèlics i altres reformats, viuen habitualment el 25 de desembre. A Egipte, els coptes van fer les celebracions entre el 6 i el 7 de gener sense presència física de fidels. Una de les misses va ser transmesa en directe per la televisió estatal com un servei especial dins les mesures de precaució davant la pandèmia del COVID-19. Aquesta Eucaristia, el principal ritu religiós del Nadal copte, es va celebrar a la nit al monestir de Sant Bishoy, a la zona de Wadi Al Natron, situada a la província de Beheira, a nord-oest del Caire. La va presidir Teodor II, papa d'Alexandria i patriarca de l'Episcopat de Sant Marc.
En aquesta ocasió, el president egipci, Abdelfatah Al Sisi, va felicitar per videoconferència Teodor II i a tot el poble egipci. El mandatari va destacar l'interès de l'Estat per presentar al poble un model basat en la idea de "sembrar els conceptes de diferència i diversitat en forma, ideologia i creença com a mitjà per avançar i evolucionar". Igualment Al Sisi comentava que "nombroses societats occidentals aspiren a seguir l'exemple de la llarga història i el gran patrimoni d'Egipte, caracteritzat per la convivència i els valors humans que van establir les religions per a la convivència pacífica i acceptació de l'altre". Els cristians coptes representen prop de el 10% de la població a Egipte. Com un exemple de la celebració del Nadal, l’Epifania i la Teofania de les Esglésies cristianes orientals, dins l'espai Temps de diàleg de Ràdio Estel, hem comentat aquest mateix dimarts la vivència de la fe en Jesucrist a Egipte. Albert Mikhail, sacerdot catòlic egipci de la diòcesi de Terrassa, ha valorat l'experiència i la situació actual al seu país d'origen.

Com viuen els coptes egipcis, catòlics i ortodoxos, el Nadal?
El Nadal per als catòlics coptes és habitualment el 24 i el 25 de desembre, però se sumen a la celebració dels ortodoxos el 6 i 7 de gener pel tema del calendari de vacances. Això vol dir que els catòlics egipcis viuen com dues vegades la gran festa.

Quines situacions ha portat aquest any la pandèmia coincidint amb el 6 i el 7 de gener?
Amb la situació, que està molt difícil, tot se celebra telemàticament. Algunes persones han estat presents físicament a les parròquies, sobretot familiars d'acòlits i diaques, però sempre amb limitació a poques persones. Sobre la sensibilitat a la llibertat religiosa, he de dir que l'actual president és molt moderat, i s'ha guanyat els coptes amb la seva generositat. Això fa que la situació estigui més calmada. De fet, celebrem Nadal i Epifania en una sola festa i, el 19 de gener, el Baptisme del Senyor. El més important, de fet, és que l'Emmanuel està amb nosaltres i no tant la data, encara que les diferències sovint no agraden.

Quin significat té que les Esglésies orientals celebrin el Nadal més tard que els cristians occidentals?
És per motius del calendari oriental i, de fet, és adequat perquè hem celebrat en realitat el Nadal de 2021 i, si diem 2020, ens hem retardat un any. Veig més raonable sempre el Nadal amb l'any nou iniciat. La tradició marca sempre el setè dia del nou període, per herència de la cultura jueva. I en la cultura egípcia, el setè dia de l'any va lligat a l'alegria de la mare que ha tingut un fill. En qualsevol cas, no passa res pel fet que se celebri el Nadal una setmana abans o després.

Com està ara la situació de convivència entre les creences i la llibertat religiosa a Egipte?
Aquests últims anys, hem viscut un progrés increïble en llibertat religiosa, cosa que també es va veure ara fa uns mesos amb la visita del Papa Francesc a Egipte. El govern ha donat permís a la restauració de moltes esglésies i també a la construcció de noves. És un nou temps, de més respecte.

Vostè com a sacerdot de la diòcesi de Terrassa, ha realitzat molta atenció espiritual a malalts de Covid des de l’inici de l’actual pandèmia. Com valora breument l’experiència?
És una vivència per donar gràcies a Déu pel fet que el bisbe m'hagi encarregat aquest servei. S'ha fet un gran esforç i un treball de reconeixement mutu que em dona una gran alegria.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 12 de gener.

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

CÀRITAS

“Càritas no és una ONG, és l’acció de l’església cristiana per a les persones en situacions més vulnerables” 

Eduard Sala ha estat escollit nou director de Càritas Diocesana de Barcelona després d'estar vinculat a l’entitat des de fa quatre dècades i ser responsable de l’àrea social de la institució els últims nou anys.

29 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El pare Abat de Poblet ha explicat la història del monestir, l’espiritualitat i les activitats que s'hi fan

29 setembre 2023

Redacció

POLÍTICA

José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés: "No donem per feta la investidura de Pedro Sánchez"

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, i José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés, l'última nit electoral, el 23 de juliol

En una entrevista a Ràdio Estel, el polític socialista lamenta que la dreta "no accepti que ha perdut les eleccions" i augura "una legislatura molt dura"

28 setembre 2023

Redacció