En directe

La Caravana

AQUESTA SETMANA

El 36% de les persones de la diòcesi de Barcelona pateix exclusió residencial

Les dades de l’Enquesta d’Integració iNecessitats Socials 2018 de la Fundació Foessa són demolidores pel que fa a l’habitatge:un 36% de les persones de la…

12 desembre 2018

Carme Munté Margalef

Comparteix

Les dades de l’Enquesta d’Integració iNecessitats Socials 2018 de la Fundació Foessa són demolidores pel que fa a l’habitatge:un 36% de les persones de la diòcesi de Barcelona viuen dificultats relacionadesamb l’exclusió residencial. Això vol dir viure en habitatges insegurs,inadequats o haver de pagar una despesa excessiva en habitatge. Aquestpercentatge empitjora en el cas de les persones en situació d’atur (69%), defamílies amb menors (44%) i de persones estrangeres no comunitàries (72%).

«Érem conscients de la problemàtica, de fet el58% de les persones ateses el 2018 tenen problemes d’habitatge, però nopensàvem que estigués tan estesa al conjunt de la població de la diòcesi. És unadada molt greu que necessita la intervenció de l’administració.» Així decontundent s’ha mostrat Salvador Busquets, director de Càritas diocesana deBarcelona, durant la presentació de l’informe La Llar és la Clau. Històries d’undret reconegut però vulnerat i en què s’ha fet un avançament de les dades de l’Enquestad’Integració i Necessitats Socials 2018 de la Fundació Foessa, per primeravegada d’àmbit diocesà (amb una mostra de 1.694 persones de la diòcesi deBarcelona).

Des de Càritas diocesana s’ha insistit ademanar la intervenció de les administracions públiques perquè el dret a l’habitatgesigui rescatat de les urpes de la llei del mercat. «El que demanem és que esdeixi de contemplar l’habitatge com un bé d’inversió o de luxe i es tingui encompte la seva funció social, tenint en compte que és una peça fonamental per ala construcció del propi projecte vital», ha afegit Salvador Busquets.

La roda de premsa ha comptat per primeravegada amb la intervenció del nou delegat episcopal de Càritas diocesana deBarcelona, el diaca permanent Josep Matías, que ha insistit en la necessitat d’equipararel dret a l’habitatge amb altres drets reconeguts com són el de la salut i l’ensenyament.«Si es demana una renda mínima garantida o bé es milloren les pensions mínimesperò resulta que no arriben per pagar el lloguer, d’alguna manera no serveixper res», ha manifestat Matías.

La comparativa amb altres països d’Europatambé resulta demolidora per a Catalunya i el conjunt de l’Estat espanyol. Lesdades ho posen de manifest: el percentatge d’habitatge de protecció social aEspanya és del 2%, mentre que la mitjana europea és del 16%. Una altra dada: un42% de les persones en règim de lloguer a Espanya dedica més del 40% de larenda a pagar l’habitatge, mentre que la mitjana europea és del 25%. Elresultat és que, segons Salvador Busquets, «un ciutadà europeu rep cinc vegadesmés polítiques públiques d’habitatge que un ciutadà espanyol».

Càritas farà una col·lecta extraordinària ales parròquies el proper diumenge 23 de desembre. En el cas de CàritasBarcelona, la previsió és tancar l’any 2018 amb un 6% més de persones atesesque el 2017. En matèria d’habitatge, al llarg del 2018, Càritas Barcelona haposat a disposició de les persones més vulnerables 1.351 places repartides enpisos unifamiliars, pisos compartits i centres residencials.

Més actualitat

SOCIETAT

L'esfondrament de l'edifici del carrer Canigó de Badalona era "indetectable"

Els bombers treballen en l'edifici sinistrat del carrer Canigó de Badalona el 7 de febrer de 2024 | Arxiu ACN

Així ho indica el cap de l'àrea tècnica del Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona, Jordi Marrot, en declaracions a Ràdio Estel arran d'una primera anàlisi visual

26 febrer 2024

Redacció

POLÍTICA

"Tinc la sensació que Biden tornarà a guanyar"

eleccions als Estats Units 2024

Francesc Garriga, corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, s'aventura a fer un pronòstic del resultat i vaticina unes eleccions molt disputades

23 febrer 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

Aigües Costa Brava – Girona descarta, de moment, comprar dessaladores mòbils com les de Lloret de Mar per la sequera

Una dessaladora mòbil, en el Port de la Selva, en agost de 2018 | Arxiu ACN

En una entrevista a 'La Caravana' de Ràdio Estel, el president del Consorci d'Aigües Costa Brava-Girona, Miguel Noguer, diu que no tanquen la porta a parlar-ne

23 febrer 2024

Redacció