En directe

Fabricació Pròpia

RÀDIO ESTEL

El bisbe Agustí Cortés, el teòleg Xavier Morlans i el periodista Francesc Rosaura repassen "els beneficis del papa Francesc"

La penetració dels missatges del Papa Francesc en l'Església i en la societat ha estat el tema central, aquest dimarts, del programa L'Església no s'atura…

30 juny 2015

Redacció

Comparteix
La penetració dels missatges del Papa Francesc en l'Església i en la societat ha estat el tema central, aquest dimarts, del programa L'Església no s'atura a Ràdio Estel. El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortes, el professor de Teologia Xavier Morlans i el periodista Francesc Rosaura, director del programa Signes dels temps de Televisió de Catalunya, han compartit una intensa conversa sobre aquesta qüestió. El bisbe Agustí ha dit que "són evidents els beneficis que el Papa ha donat amb els seus missatges a la societat i a l'Església, que necessita una imatge de penetració en el món i en la cultura nostra d'avui". Per la seva banda, Francesc Rosaura ha destacat que "tot el que ha dit el Sant Pare es pot resumir en un increment de la credibilitat de l'Església i la figura del pontífex, sobretot perquè hi ha hagut una coherència entre paraules i gestos, entre allò que diu i allò que fa". En aquesta línia, ha aclarit que "els últims anys el Papa, els bisbes i l'Església en general sovint havia perdut credibilitat, perquè es feia moltes vegades una cosa i es feia una altra". I Xavier Morlans ha destacat que "en Teologia es parla precisament dels motius de credibilitat, com també hi ha el motiu, que és l'atracció interna de l'Esperit Sant, com diu l'apòstol Sant Joan". Morlans ha dit que, "des de l'arribada de Francesc a la seu de Pere, moltes persones han dit que han quedat colpides per ell i pel missatge cristià".
Agustí Cortés ha recordat que "una persona que acaba sent mediàtica pot caure en estereotips, no per la persona mateixa, perquè Francesc és coherent, sinó pel món que acompanya sovint les notícies i els mitjans". El bisbe ha comentat també que li ha sorprès sempre que "aquest Papa sigui molt espiritual, profundament providencialista", i ha conclòs que li agradaria que "això quedés entre la societat, que tothom vagi al fons d'allò que diu i fa el Sant Pare, que té una font i que és el que posa en evidència el missatge de l'Església". Xavier Morlans ha fet seva aquesta idea, afegint-hi que "Crist ha mort per tots i, amb aquest Papa, es veu una coherència i una integritat en el missatge". Ha admès que li agradaria que "se subratllés més el rerefons religiós de tot el que diu el Papa". Per la seva banda, Francesc Rosaura ha dit que "el Papa té un gran ressò, però hi ha el perill que això sigui perquè diu coses que agraden la societat, cosa que és un pas important acompanyat pel testimoni pietós i espiritual del Papa"
El bisbe de Sant Feliu ha explicat que "el  Papa accepta el repte que el món li planteja, com es va veure quan els bisbes de Catalunya van ser a Roma l'any passat en visita Ad Limina". En el mateix sentit, ha recordat que "sempre existeix el risc que el món i els mitjans agafin una imatge, una idea sola i es quedin només en això". Monsenyor Cortés ha comentat, a més, que "en l'Església tots patim la contraimatge o la imatge negativa, de vegades per les nostres pròpies febleses, però aquesta es compensa amb nombrosos elogis i valoracions positives del Papa actual". Xavier Morlans ha recordat que "al Papa, cal seguir-lo, i ell de vegades s'ha adonat, i així ho ha expressat, que les ovelles del seu ramat no sempre el segueixen". I ha posat com a exemple "la necessitat d'invitar persones a reunir-se per celebrar la fe i oferir un primer anunci".
També s'ha referit Agustí Cortés aquest dimarts a les diverses preocupacions actuals. "En el Pontificat de Benet XVI, potser preocupava molt la identitat dels cristians, mentre que el Papa actual potser no se la planteja tant, sinó que ens crida a la sortida, presuposant que hi ha gent que pot sortir, cosa que ens recorda la necessitat d'anar a les perifèries i ser coherents", ha assegurat. En aquesta línia, ha apuntat que "el canvi és significatiu". Partint d'aquesta idea, Francesc Rosaura ha destacat que "aquest Sant Pare és molt diferent, com es demostra quan es veu que sovint parteix, com passa en l'encíclica Laudato Si, de missatges de bisbes llatinoamericans". També ha comentat que "sovint tenim por a convidar la gent a viure o buscar la fe, cosa que Francesc ha viscut ja a Buenos Aires". Xavier Morlans igualment ha agafat aquesta idea per subratllar "els binomis, com ara el d'apòstols i missioners, que planteja el pontífex, cosa que configura una crida a la conversió pastoral, un projecte que afecta parròquies i comunitats, que alhora han de saber veure que tot el que veiem és per donar-ho".
El prelat valencià, d'altra banda, ha posat sobre la taula la importància de seguir el Papa Francesc "pel seu treball des del diàleg de l'Església, cultural i interreligiós, amb la modernitat i amb el món d'avui, cosa que completa la llarga llista de beneficis que ens dóna el Sant Pare".  Francesc Rosaura, a més, ha recordat que "l'encíclica, encara que parli d'ecologia, és sobretot social, referida als drets humans, a la justícia i a altres valors", mentre que Xavier Morlans ha subratllat "la valentia de Francesc quan, amb un to profètic, denuncia els interessos de les multinacionals i les injustícies econòmiques". Agustí Cortes, finalment, ha conclòs que "el  Papa, en els seus missatges, sempre va al centre de la qüestió sobre la qual parla o escriu, cosa que permet que anem repassant tots els aspectes de la vida de l'ésser humà, perquè el Sant Pare no buscar expressions absolutament definitives sobre les coses, sinó il·luminadores perquè tots anem avançant cap a Jesucrist des d'un missatge pluridimensional que afecta tota l'existència, des de la Doctrina de l'Església fins a la política internacional, passant per temes com ara la investigació d'un laboratori".
Es pot escoltar aquí tota la conversa, dins  l'última edició de la temporada per a L'Església no s'atura.

Més actualitat

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024