En directe

La Caravana

ESGLÉSIA ESPANYA

El cardenal Joan Josep Omella, nou president de la Conferència Episcopal Espanyola

L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha estat escollit president de la Conferència Episcopal Espanyola per al quadrienni 2020-2024. El nomenament ha tingut…

3 març 2020

Redacció

Comparteix
L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha estat escollit president de la Conferència Episcopal Espanyola per al quadrienni 2020-2024. El nomenament ha tingut lloc en el marc de la CXV Assemblea Plenària que se celebra a Madrid del 2 al 6 de març. El purpurat ha dit que vol practicar la prudència i la connexió afectuosa amb les realitats del nostre temps. "Tinc en Ricardo Blázquez i els anteriors predecessors un model de prudència i amor a la realitat que ens toca viure", ha destacat. El cardenal Omella s’ha mostrat disposat a ajudar les institucions de l’Estat des de l’espertit de "diàleg, que  sempre és bo", i ha expressat el seu desig que "el govern espanyol actual tingui èxit, també en temes complicats".

Davant la possibilitat que el govern espanyol plantegi que els edificis de l’Església hagin de pagar l’IBI o altres impostos, el nou president de l’Episcopat espanyol ha demanat igualtat, alhora que s’ha mostrat obert a parlar-ne. Ha assegurat que els catòlics "no volen privilegis, sinó un tracte com el que es dona a altres institucions públiques i privades". El cardenal Joan-Josep Omella ha admès que "hi ha diverses sensibilitats dins la Conferència Episcopal", però ha negat que hi hagi enfrontament entre dos sectors. D’altra banda, l’arquebisbe de Barcelona ha comentat que l’Església seguirà les indicacions de les autoritats sanitàries contra el coronavirus, però ha demanat que no es magnifiqui la situació i "no s'alarmi la població". Omella ha defensat un treball per tancar ferides del passat i que no es fomenti l'enfrontament.

En Aquesta mateixa compareixença, Joan-Josep Omella ha explicat que s’està preparant una nou pla pastoral per a les diòcesis de manera conjunta, un projecte “per donar resposta a la societat d’avui amb nou llenguatges en una Església en sortida”. El pla s’aprovarà d’aquí a uns mesos. I el president sortint, Ricardo Blázquez, ha donat les gràcies als periodistes i als mitjans de comunicació en el seu comiat. I el president sortint, Ricardo Blázquez, que ocupava el càrrec de manera continuada des del 2014, ha donat les gràcies als periodistes i als mitjans de comunicació en el seu comiat, alhora que ha recordat que "l'Església és comunicació i paraula". El també arquebisbe de Valladolid ha aclarit que "el president de la Conferència Episcopal no mana sobre els bisbes, sinó que simplement coordina el seu treball".


Llarga trajectòria episcopal i experiència social
Omella era actualment membre del Comitè Executiu des del 14 de març del 2007. Ha estat membre de la Comissió Episcopal de Pastoral Social des del 1996, essent també el president del 2002 al 2008 i, novament, durant el trienni 2014-2017. També ha format part de les Comissions Episcopals de Pastoral i d'Apostolat Seglar. Ha esta consiliari nacional de Mans Unides des del 1999 al 2015.

Joan Josep Omella és natural de Cretes (Terol). Va néixer el 21 d’abril del 1946 i va estudiar al Seminari de Saragossa i a centres de formació dels Pares Blancs a Lovaina i Jerusalem. El 20 de setembre del 1970 va ser ordenat sacerdot. En el ministeri sacerdotal ha treballat com a vicari i rector, i com a vicari episcopal a Saragossa. També va ser missioner durant un any al Zaire.
El 1996 va ser nomenat bisbe auxiliar de Saragossa i el 1999, bisbe de Barbastre-Montsó. Entre el 2001 i el 2003 va ser administrador apostòlic d’Osca i de Jaca. El 2004 va ser nomenat bisbe de la diòcesi de Calahorra i La Calzada i el 2015 va ser nomenat arquebisbe de Barcelona. El 31 de maig va ser investit prior honorari de la Mare de Déu de Valvanera pel Capítol de Cavallers per la seva tasca amb la peregrinació de la Mare de Déu pels diferents municipis de La Rioja amb motiu de l’Any de la Fe.

Membre de la Congregació de Bisbes des del novembre del 2014, després de ser renovat el desembre del 2017. El 23 de desembre del 2017, el papa Francesc també el va nomenar membre del Tribunal Suprem de la Signatura Apostòlica.
Va ser creat cardenal el 28 de juny del 2017.

Més actualitat

RELIGIÓ

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal Espanyola

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal | EFE

L'arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, ha estat elegit nou president de la Conferència Episcopal Espanyola pels bisbes espanyols en Assemblea Plenària amb 48 vots en la primera votació

5 març 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA ESPANYA

RELIGIÓ

Joan Josep Omella: "La Conferència Episcopal Espanyola està i vol estar amb el Papa Francesc"

El cardenal Omella | EFE/Mariscal

En el seu últim discurs públic com a president de la CEE, el també arquebisbe de Barcelona ha apel·lat als bisbes espanyols a treballar aquests dies "en comunió"

4 març 2024

Redacció

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024