En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"El cas de 'La Manada' és de drets humans i de justícia social"

Mireia del Pozo, gerent del Centre d’Estudis Econòmics i Socials, Lluís Batlló, advocat penalista, i Olga Ortiz, advocada experta en lideratge femení, han analitzat aquest dimarts, des…

26 juny 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Mireia del Pozo, gerent del Centre d’Estudis Econòmics i Socials, Lluís Batlló, advocat penalista, i Olga Ortiz, advocada experta en lideratge femení, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, tot el cas de 'La Manada' amb la seva complexitat. Batlló ha destacat que "últimament es veu com, en la justícia, tothom opina com si fos un partit de futbol, però el tema és molt seriós i caldria haver llegit i estudiat les sentències i veure els judicis". En aquesta línia, ha recordat que "els advocats sovint han de veure que els jutges no els donen la raó, però no s'escandalitzen per això", i ha conclòs que "en el cas de 'La Manada', potser hi ha hagut una interpretació errònia que s'haurà de pulir a través dels recursos corresponents".

Mireia del Pozo, per la seva banda, ha comentat que "certament el cas de 'La Manada' ha estat molt mediàtic, cosa que ha fet que tothom es vegi amb dret d'opinar, però realment ens ha afectat, a tots, com a societat en general, perquè és un tema de drets humans i de justícia social". Igualment ha explicat que "això està creant una immensa inseguretat a l'hora d'anar pel carrer".  I s'ha preguntat si "ara hem d'educar els nostres fills amb por", per assegurar també que "aquest govern espanyol, que abandera un gran canvi en posar tantes dones en ministeris, tenia una oportunitat de posar-se al costat de la societat apretant fort, però no ho ha fet".
I Olga Ortiz ha reconegut que, en la decisió del tribunal navarrès de posar en llibertat els cinc nois de 'La Manada', "hi un element objectiu sobre el qual no hi ha res a dir, com són els dos anys de presó preventiva, la fiança proporcional als seus recursos i el fet que hi compareguin regularment davant el jutge". Dit això, ha aclarit que "també existeix un element subjectiu que s'hauria hagut de tenir en compte, com és la gran rellevància social del cas, com diu la Llei d'Enjudiciament Criminal". I aquí és on hi ha, segons l'advocada, la gran qüestió. "No es podia aplicar encara la condemna de presó, perquè la sentència no és ferma".
Com a clau de tot plegat, Olga Ortiz ha situat "un element moral". "Com a dona, crec que, davant d'una situació de cinc homes que comença rient però que després és molt desagradable, em pregunto si he de dir de manera manifesta, i que s'entengui sense dubte, que no vull fer allò o he de callar pel perill d'un mal més gran", ha assegurat. Finalment s'ha preguntat també "en què estem educant els nostres joves". Tots tres han coincidit davant "la necessitat d'introduir reformes legals, per exemple per donar al jutge la facultat d'allargar sis mesos o un any més la presó provisional en casos d'abusos sexuals o terrorisme, per exemple".
En aquesta edició de l'espai diari 'El Mirador de l'actualitat', hem analitzat el fet que creix la indignació davant el cas de ‘La Manada’, per la decisió de posar en llibertat (amb fiança de només 6.000 euros) els cinc nois, presa pel tribunal navarrès que els havia condemnat per abús sexual i no pas per violació.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 26 de juny

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció