En directe

Fórmula Estel

Sense categoria

El català ha de ser com la religió, una eina de cohesió social

En declaracions a Ràdio Estel, la consellera de Justícia ha valorat aquest matí la llibertat religiosa i de consciència com "un dels valors constructors d'una societat forta i de progrés"

2 juny 2022

Redacció

Comparteix

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha defensat que "el català ha de ser com la religió, una eina de cohesió social i una eina d'evolució en tots els camps de la vida". "Si una eina se l'exclou d'un dels camps, sigui cultural, social, científic o jurídic, aquesta llengua perilla". Ho ha manifestat en el seu discurs del I Congrés Internacional de Llibertat Religiosa i de Consciència.

I Congrés Internacional de Llibertat Religiosa i de Consciència

En declaracions a Ràdio Estel, Ciuró espera que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries prengui una decisió unànime a favor de la nova llei del català a l'escola. Aquest òrgan consultiu està a punt d'emetre una resolució i el Parlament té previst votar la nova llei dimecres que ve.

"Esperem que ho faci amb la màxima majoria possible. Les majories costen de fer-se i molts cops s'esgoten els terminis perquè es treballa en posicionaments comuns. Espero que sigui un posicionament el màxim de majoritari possible si no pot ser unànime, en defensa al dret fonamental de la llengua, perquè aquestes també són eines de cohesió, de progrés i mai una llengua pot ser una amenaça. Al contrari, les llengues s'han de protegir perquè cada vegada que mor una llengua, mor una concepció del món i no ho podem permetre", ha sentenciat.

"Mai una llengua pot ser una amenaça"

La consellera ha rebutjat les persecucions per qüestions de creença i ho ha comparat amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el 25% del castellà a les aules. Ciuró també ha subratllat la importància que té aquest dret humà fonamental.

"La llibertat religiosa i la llibertat de consciència és un dret humà que s'ha de respectar. La voluntat d'aquesta càtedra i de la sessió internacional el que busca és palesar aquesta diversitat i fer valdre com un dels constructors d'una societat forta i de progrés. Des de la diversitat tenim moltes opcions de col·laborar i treballar en el respecte perquè això el què fa és millorar la convivència", ha apuntat la consellera durant el seu discurs.

Ciuró ha defensat que el sentiment i el fet religiós està present a Catalunya i ha destacat la seva diversitat al territori.

En aquest congrés, avui i demà, hi participen persones dels cinc continents, i servirà per evidenciar com es pateix la persecució a causa de creences religioses i llibertat de consciència. A més, els organitzadors volen abordar aquest dret fonamental per garantir-lo. Ciuró ha recordat que malauradament els drets fonamentals encara s'han de continuar defensant perquè encara no estan conquerits.

La trobada, organitzada per la Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència - Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull, té l'objectiu de compartir bones pràctiques locals, regionals i internacionals en la gestió d'aquesta realitat, com també debatre sobre els estàndards internacionals de valoració de les condicions per exercir el dret a la llibertat religiosa i de consciència.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció