En directe

Fórmula Estel

Sense categoria

El català ha de ser com la religió, una eina de cohesió social

En declaracions a Ràdio Estel, la consellera de Justícia ha valorat aquest matí la llibertat religiosa i de consciència com "un dels valors constructors d'una societat forta i de progrés"

2 juny 2022

Redacció

Comparteix

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha defensat que "el català ha de ser com la religió, una eina de cohesió social i una eina d'evolució en tots els camps de la vida". "Si una eina se l'exclou d'un dels camps, sigui cultural, social, científic o jurídic, aquesta llengua perilla". Ho ha manifestat en el seu discurs del I Congrés Internacional de Llibertat Religiosa i de Consciència.

I Congrés Internacional de Llibertat Religiosa i de Consciència

En declaracions a Ràdio Estel, Ciuró espera que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries prengui una decisió unànime a favor de la nova llei del català a l'escola. Aquest òrgan consultiu està a punt d'emetre una resolució i el Parlament té previst votar la nova llei dimecres que ve.

"Esperem que ho faci amb la màxima majoria possible. Les majories costen de fer-se i molts cops s'esgoten els terminis perquè es treballa en posicionaments comuns. Espero que sigui un posicionament el màxim de majoritari possible si no pot ser unànime, en defensa al dret fonamental de la llengua, perquè aquestes també són eines de cohesió, de progrés i mai una llengua pot ser una amenaça. Al contrari, les llengues s'han de protegir perquè cada vegada que mor una llengua, mor una concepció del món i no ho podem permetre", ha sentenciat.

"Mai una llengua pot ser una amenaça"

La consellera ha rebutjat les persecucions per qüestions de creença i ho ha comparat amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el 25% del castellà a les aules. Ciuró també ha subratllat la importància que té aquest dret humà fonamental.

"La llibertat religiosa i la llibertat de consciència és un dret humà que s'ha de respectar. La voluntat d'aquesta càtedra i de la sessió internacional el que busca és palesar aquesta diversitat i fer valdre com un dels constructors d'una societat forta i de progrés. Des de la diversitat tenim moltes opcions de col·laborar i treballar en el respecte perquè això el què fa és millorar la convivència", ha apuntat la consellera durant el seu discurs.

Ciuró ha defensat que el sentiment i el fet religiós està present a Catalunya i ha destacat la seva diversitat al territori.

En aquest congrés, avui i demà, hi participen persones dels cinc continents, i servirà per evidenciar com es pateix la persecució a causa de creences religioses i llibertat de consciència. A més, els organitzadors volen abordar aquest dret fonamental per garantir-lo. Ciuró ha recordat que malauradament els drets fonamentals encara s'han de continuar defensant perquè encara no estan conquerits.

La trobada, organitzada per la Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència - Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull, té l'objectiu de compartir bones pràctiques locals, regionals i internacionals en la gestió d'aquesta realitat, com també debatre sobre els estàndards internacionals de valoració de les condicions per exercir el dret a la llibertat religiosa i de consciència.

Més actualitat

ACTUALITAT

SOCIETAT

L’Angelina Torres, la persona més gran de l’estat, fa 112 anys i ens ha obert les portes de casa seva

L'Angelina Torres fa 112 anys

L’Angelina Torres Vallbona, de 112 anys, és la dona més gran de Catalunya i de tot l'estat i ens obre les portes de casa seva.

18 març 2025

Redacció

ACCIÓ SOCIAL

Ràdio Estel i Catalunya Cristiana, beneficiàries de la segona convocatòria del Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

Ràdio Estel i Catalunya Cristiana reforcen així el seu projecte d’acompanyament social amb el suport de la Sagrada Família.

18 març 2025

Redacció

ESGLÉSIA MÓN

Gabriel Romanelli, rector de la Sagrada Família de Gaza: "Tots estan amb molta angoixa"

bombardejos a la Franja de Gaza

A la parròquia de la Sagrada Família de Gaza tenen 500 persones refugiades després de la represa dels bombardejos a la Franja

18 març 2025

Redacció