En directe

Sons de la terra

SANITAT

El Col·legi d'Infermeres alerta que un 20 o 30% de professionals es jubilaran el 2025

La degana del Consell del Col·legi d'Infermeres, Glòria Jodar, avança que el conseller de Salut els ha proposat una taula tècnica per revisar l'acord de l'ICS

24 gener 2024

Redacció

Comparteix

La situació de les infermeres es preocupant; més, després de les paraules sobre la jubilació de Glòria Jodar, doctora en infermeria i degana del Consell de Col·legis d'Infermeres de Catalunya, al programa La Caravana de Ràdio Estel, perquè ha alertat que d'aquí a dos anys, el 2025, "hi haurà un 20 o 30% d'infermeres que es jubilaran".

Jubilació de bona part de la plantilla d'infermeres el 2025"

La xifra no passa desapercebuda quan ja fa un mes i mig que el personal d'infermeria dels centres públics de Catalunya está en vaga per denunciar l'acord que s'ha assolit per al conveni de l'Institut Català de la Salut, l'ICS. Les infermeres volen que la seva categoria sigui reconeguda com a professional públic del grup A1, una decisió que depèn del Ministeri, però demanen al Govern que acceleri la petició per fer-la efectiva.

Manifestació d'infermeres al Passeig de Sant Joan de Barcelona el 13 de gener de 2024
Manifestació d'infermeres al Passeig de Sant Joan de Barcelona el 13 de gener de 2024 | ACN

Davant les demandes del sector, el conseller de Salut, Manel Balcells, ja ha proposat la creació d'una taula tècnica per avaluar les principals preocupacions dels infermers i infermeres. "Una taula per a revisar tots els punts d'ordenació professional. Li vam dir al conseller que d'acord amb la taula tècnica", ha comentat Jodar.

"No s'ha deixat de visitar ningú a la primària per la vaga"

Un punt de xoc: l'ordenació professional

L'ordenació professional, que a ulls del Col·legi havia quedat pràcticament reduït al reconeixement de la carrera, és un dels principals punts de xoc en el tercer acord de l'ICS. "Sabem que tots els complements específics com a infermeres facultatives universitàries es poden pagar des de casa (la conselleria de Salut). Igual que adjudicar el lloc de treball segons l'especialitat. Aquestes dues coses probablement desencallarien la vaga", ha explicat la degana.

Canvis "sobre els complements específics com a infermeres facultatives universitàries i l'adjudicació del lloc de treball segons l'especialitat, probablement desencallarien la vaga"

Les xifres que planteja Jodar no són fàcils d'assolir, més després de l'advertència de jubilació de bona part de la plantilla l'any 2025. "Falten unes 18.000 infermeres i em quedo curta. A Primària, unes 4.000. Això si realment volem donar una atenció de qualitat i la que necessita la ciutadania que està més envellida", alerta la doctora, que també ha volgut deixar clar que "no s'ha deixat de visitar ningú a la primària per la vaga".

Entrevista a Glòria Jodar, degana del Consell de Col·legis d'Infermeres de Catalunya

0:00 / 0:00

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció