En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"El coronavirus està jugant amb nosaltres; hem de fer els deures"

Josep Maria Guardiola, metge internista de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, ha assegurat aquest dimarts que "el coronavirus està jugant amb nosaltres, fins al punt…

21 juliol 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Josep Maria Guardiola, metge internista de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, ha assegurat aquest dimarts que "el coronavirus està jugant amb nosaltres, fins al punt que no sabem com pot actuar els propers dies i, encara menys, de cara a la tardor, en un moment en què estem fent el que podem davant unes xifres que ens angoixen". En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha comentat que "les dades, com ara la davallada de contagis aquest dimarts, s'han de mirar amb prudència, per l'efecte del cap de setmana, que genera infravaloració de xifres". De tota manera, Guardiola ha aclarit que "el que estem vivent ara no té res a veure amb el que vam passar al març i a l'abril, en ple pic de la pandèmia a casa nostra, però les dades són preocupants perquè hi ha un rebrot, ja previsible però que esperàvem per a més endavant". En la mateixa línia, ha afegit que "aquest virus ens està ensenyant moltes coses, però sobretot destapa la nostra ignorància", i s'ha referit a la seva evolució. "El nou brot estava previst per a l'octubre, perquè la calor havia de fer d'efecte mitigador, i sembla que arriba abans", ha comentat.
Guardiola ha destacat que "està passant aquí una cosa curiosa, perquè el nombre de positius en proves PCR està augmentant, però ara hi ha molts menys ingressos hospitalaris, perquè sembla que l'acció del virus està afectant més gent jove, com si fos menys agressiu, tot i que no està comprovat que sigui una soca així, més lleu". El metge internista ha recordat que "hi ha hagut rebrots més petits o més grans en tots els hospitals, tot i que no sabem el que passarà els propers dies". En aquesta línia ha afegit que "és importantíssim evitar activitats de risc, després de les recomanacions del govern, encara que siguin poc agradables o impopulars". Igualment ha dit que "la distància social i la mascareta són els dos instruments de prevenció, perquè les terrasses plenes de gent són un perill". Josep Maria Guardiola ha avisat que "cal aplicar el sentit comú en els retrobaments familiars i evitar contactes innecessaris encara que costi".
En un altre moment, Josep Maria Guardiola ha assegurat que "l'ideal seria fer la traçabilitat total dels casos i un seguiment complet, però això requeriria molts recursos, cosa que és molt difícil". Tot i que ha admès que "segurament es podia haver fet abans una contractació de rastrejadors", el doctor ha aclarit que "tot plegat és complicat d'analitzar". Finalment ha expressat "dubtes sobre una arribada de la vacuna al mercat aquest any 2020, perquè cal estar molt segurs abans de treure-la al mercat, per verificar que no tingui efectes secundaris important". Ha apuntat, en aquest sentit, que "tenir-la a l'abril ja seria un èxit i tothom hi signaria ara mateix". Guardiola ha conclòs que, "si fem bé les coses i seguim les mesures de prudència, tot ha de millorar, però el problema és que no s'està fent, i hem de fer els deures". També ha comentat que "la professió mèdica està molt esgotada, davant la incertesa i la possibilitat d'haver-se de preparar" per a una nova onada.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 21 de juliol.

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció