En directe

Trotamundos

RÀDIO ESTEL

El culte públic es pot celebrar des d’aquest dilluns a tot Catalunya

La possibilitat de reprendre el culte públic, després que ja s'hagi pogut fer des de dilluns passat a les zones sanitàries del Camp de Tarragona…

18 maig 2020

Redacció

Comparteix
La possibilitat de reprendre el culte públic, després que ja s'hagi pogut fer des de dilluns passat a les zones sanitàries del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i de l'Alt Pirineu i l'Aran, ha arribat des d’aquest 18 de maig la resta de Catalunya, amb l’entrada de tot el país a la fase 1, amb l'única excepció de Barcelona i l'Àrea Metropolitana, on també es pot celebrar el culte públic a les esglésies, ja que s'ha inclòs en una fase intermèdia que igualment ho permet. 
L'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, va recordar aquest diumenge al vespre que, entre tots, hem de seguir sent conscients de la importància de protegir-nos els uns als altres davant aquest greu problema de salut pública. En l'homilia de la Missa transmesa en directe per Ràdio Estel, el cardenal Omella va celebrar la represa del culte públic a l'arxidiòcesi i arreu de Catalunya. També va recordar que es manté la dispensa del precepte dominical, i va recomanar a les persones grans o amb salut vulnerable que continuïn participant en la litúrgia a través dels mitjans de comunicació.
En declaracions aquest dilluns al programa ‘A Primera Hora’ de Ràdio Estel, el director del Secretariat de Pastoral Sacramental de Barcelona, Joan Obach, ha explicat el nou protocol de temples de culte a Catalunya. “Sobretot invita a la precaució seguint les autoritats”, ha dit. El prevere també ha recordat que “l’ocupació ha de ser d’una tercera part”. Igualment Obach ha dit que “les misses dominicals seran molt més complexes”. Per aquest motiu, ha anunciat que “es vigilaran les entrades i sortides”. En tot cas, ha remarcat que “no es preveuen complicacions” ni aglomeracions. 
D’altra banda, el director del Secretariat de Pastoral Sacramental de l’Arquebisbat de Barcelona ha comentat que continua vigent la dispensa del precepte dominical. “No hi ha obligació de participar a la missa en aquestes primeres fases però, si hi hagués una participació molt gran, s’ampliarien horaris per evitar que les persones de risc es quedin sense anar-hi”, ha asseguraat. En aquesta línia, ha afegit que “hi haurà un ventall de possibilitats per poder fer accesible als horaris permesos tothom qui ho vulgui”.  
Segons la nota que va emetre la Conferència Episcopal Espanyola sobre les recomancions per tornar al culte públic, per garantir que es facin efectives les limitacions d’aforament, amb el màxim d’una tercera part, es demana intentar incrementar, allà on sigui necessari i possible, el nombre de celebracions "per descongestionar els temples". També es recomana entre els fidels l’ús, amb caràcter general, de mascaretes. 
Altres disposicions són que els recipients d’aigua beneïda continuïn buits, que les portes de les esglésies estiguin obertes a l’entrada i la sortida de les celebracions, perquè no calgui tocar panys, i que s’ofereixi als fidels gel hidroalcohòlic o algun desinfectant similar. A més, es demana que “l’ús de les mascaretes sigui obligatori, que la comunió es pugui rebre seguint les mesures de precaució” i que “la pau sigui transmesa a tota l’assemblea de forma general” i sense contacte físic, entre altres mesures.  En un altre moment, Joan Obach ha afirmat que “els preveres grans han de seguir la missa des de l’altar” i que “hi haurà personal (ministres extraordinaris) per repartir la comunió”.
Pots tornar a escoltar AQUÍ

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció