En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

El culte públic es pot celebrar des d’aquest dilluns a tot Catalunya

La possibilitat de reprendre el culte públic, després que ja s'hagi pogut fer des de dilluns passat a les zones sanitàries del Camp de Tarragona…

18 maig 2020

Redacció

Comparteix
La possibilitat de reprendre el culte públic, després que ja s'hagi pogut fer des de dilluns passat a les zones sanitàries del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i de l'Alt Pirineu i l'Aran, ha arribat des d’aquest 18 de maig la resta de Catalunya, amb l’entrada de tot el país a la fase 1, amb l'única excepció de Barcelona i l'Àrea Metropolitana, on també es pot celebrar el culte públic a les esglésies, ja que s'ha inclòs en una fase intermèdia que igualment ho permet. 
L'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, va recordar aquest diumenge al vespre que, entre tots, hem de seguir sent conscients de la importància de protegir-nos els uns als altres davant aquest greu problema de salut pública. En l'homilia de la Missa transmesa en directe per Ràdio Estel, el cardenal Omella va celebrar la represa del culte públic a l'arxidiòcesi i arreu de Catalunya. També va recordar que es manté la dispensa del precepte dominical, i va recomanar a les persones grans o amb salut vulnerable que continuïn participant en la litúrgia a través dels mitjans de comunicació.
En declaracions aquest dilluns al programa ‘A Primera Hora’ de Ràdio Estel, el director del Secretariat de Pastoral Sacramental de Barcelona, Joan Obach, ha explicat el nou protocol de temples de culte a Catalunya. “Sobretot invita a la precaució seguint les autoritats”, ha dit. El prevere també ha recordat que “l’ocupació ha de ser d’una tercera part”. Igualment Obach ha dit que “les misses dominicals seran molt més complexes”. Per aquest motiu, ha anunciat que “es vigilaran les entrades i sortides”. En tot cas, ha remarcat que “no es preveuen complicacions” ni aglomeracions. 
D’altra banda, el director del Secretariat de Pastoral Sacramental de l’Arquebisbat de Barcelona ha comentat que continua vigent la dispensa del precepte dominical. “No hi ha obligació de participar a la missa en aquestes primeres fases però, si hi hagués una participació molt gran, s’ampliarien horaris per evitar que les persones de risc es quedin sense anar-hi”, ha asseguraat. En aquesta línia, ha afegit que “hi haurà un ventall de possibilitats per poder fer accesible als horaris permesos tothom qui ho vulgui”.  
Segons la nota que va emetre la Conferència Episcopal Espanyola sobre les recomancions per tornar al culte públic, per garantir que es facin efectives les limitacions d’aforament, amb el màxim d’una tercera part, es demana intentar incrementar, allà on sigui necessari i possible, el nombre de celebracions "per descongestionar els temples". També es recomana entre els fidels l’ús, amb caràcter general, de mascaretes. 
Altres disposicions són que els recipients d’aigua beneïda continuïn buits, que les portes de les esglésies estiguin obertes a l’entrada i la sortida de les celebracions, perquè no calgui tocar panys, i que s’ofereixi als fidels gel hidroalcohòlic o algun desinfectant similar. A més, es demana que “l’ús de les mascaretes sigui obligatori, que la comunió es pugui rebre seguint les mesures de precaució” i que “la pau sigui transmesa a tota l’assemblea de forma general” i sense contacte físic, entre altres mesures.  En un altre moment, Joan Obach ha afirmat que “els preveres grans han de seguir la missa des de l’altar” i que “hi haurà personal (ministres extraordinaris) per repartir la comunió”.
Pots tornar a escoltar AQUÍ

Més actualitat

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023

Marc Molins: "La llei del només sí és sí té moltes deficiències i s'ha de millorar"

Cartells en una manifestació feminista.

L'advocat penalista i doctor en dret Marc Molins constata que la nova norma ha tingut un efecte no desitjat, perquè el text no és correcte i ara s'ha de modificar i "no criticar a qui l'aplica"

31 gener 2023

Redacció