En directe

Matines

POLÍTICA

“El debat polític no hauria de passar per damunt del sanitari”

El diputat d'Esquerra Republicana al Congrés Joan Capdevila ha valorat aquest dilluns les restriccions imposades pel govern de Pedro Sánchez a Madrid, que són ja…

5 octubre 2020

@rafasanahuja

Comparteix
El diputat d'Esquerra Republicana al Congrés Joan Capdevila ha valorat aquest dilluns les restriccions imposades pel govern de Pedro Sánchez a Madrid, que són ja són una realitat. Es tracta d’un confinament perimetral que afecta 4,7 milions de persones de la capital i 9 municipis dels voltants. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, Capdevila ha destacat que “qualsevol minut que perdem pot tenir greus conseqüències”, referint-se a l'enfrontament entre Comunitat de Madrid i govern espanyol. D'aquesta situació de confrontació política, ha lamentat que "hi ha una part de sainet important". Dilluns, primer dia feiner amb aquesta realitat, s'han registrat algunes retencions de trànsit a l'accés a la capital espanyola, però la mobilitat s'ha reduït en relació amb un dilluns qualsevol. Els controls són informatius perquè s'està pendent de l'aval judicial a les restriccions.

La realitat del ciutadà conviu amb la política de desencontres entre institucions. Fins a l'Audiència Nacional ha arribat el recurs presentat per la Comunitat de Madrid contra les mesures aprovades pel Ministeri de Sanitat, que han suposat aquest tancament perimetral. La presidenta autonòmica, Isabel Díaz Ayuso, diu que Pedro Sánchez actua per motivacions polítiques i que les restriccions decidides a Madrid són una forma d'atac a seva gestió. Això, a més de la situació crítica de la pandèmia a la capital, fa que tot sigui ara molt complicat. Joan Capdevila, també membre de la Junta de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat ha comentat com es viu la situació.

Vosté viu entre Madrid i Barcelona. Com s'està vivint la situació sanitaria a Madrid?

Quan vaig a Madrid, em centro molt en la feina. Normalment vaig de l’hotel a la feina i a l’inrevés. Faig molt cas de les restriccions, això, sí. No ens ajuntem més de sis persones i, per tant, la vida social queda molt limitada.  He vist com anava creixent el desconfinament, de mica en mica, perquè he assistit ha reunions quan anaven fent la desescalada.

Isabel Díaz Ayuso ha dit que tota aquesta maniobra no obeeix a necessitats sanitàries sinó a estratègies polítiques. Com valora vostè aquesta idea?

Tinc la percepció que hi ha una part de sainet important en tot plegat. També penso allò que molta gent pot pensar, com ara que el debat polític no hauria de passar per damunt del purament sanitari. Quan algú està malalt, allò que ha de fer es creure el que diu el metge. Qualsevol minut que perdem pot pesar i tenir greus conseqüències. També és cert que, en un temps com aquest, fins i tot el més savi s’ha de sotmetre en l’assaig-error. Per exemple, al principi teníem els guants, però ara sabem que es millor rentar-se les mans. Ens convé estar molt previnguts i que no se’ns faci tard. Això és clau.

D'altra banda, l'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, que divendres va decidir dimitir del càrrec després que es fes públic un vídeo on apareix ebri, ha assegurat aquest dilluns que, al darrere de la difusió del vídeo, hi ha una "clara intencionalitat política d'enderrocar-lo personalment i políticament". Garrido ho emmarca en una estratègia de desgast de l’independentisme per part d’alguns mitjans i creu que la projecció pública que havia tingut les últimes setmanes va provocar que algú fes córrer les imatges. Com ho valora vostè tot plegat? Creu que un alcalde o servidor públic ha de dimitir per una situació com aquesta?

"No jutgeu i no sereu jutjats!". Aquesta és la meva resposta. Garrido es trobava en una festa privada, fora d’hores de feina, i les seves decisions privades no van tenir cap conseqüència en l’àmbit de la gestió. Em consta que és una persona mot estimada, per la seva tasca, el seu tarannà i la seva entrega pel càrrec. El mateix Winston Churchill tenia els seus moments i els seus vicis, i va ser clau en la  lluita contra el nazisme. Qui estigui lliure de pecat que tiri la primera pedra. Em sembla que ens estem tornant una mica massa calvinistes. És la meva opinió.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 5 d'octubre.

Més actualitat

RELIGIÓ

Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern” 

Ramon Bassas director d’afers religiosos de la Generalitat

En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"

10 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Pare Bernat Juliol: “La història de Montserrat no s’entén sense la de Catalunya” 

Medalla d'Honor del Parlament a Montserrat

En una entrevista a Ràdio Estel, el prior de Montserrat no descarta que el papa Francesc visiti el monestir pel seu Mil·lenari

10 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Javier Vilanova: "Desitjo el millor al president Salvador Illa"

Bisbe Javier Vilanova

El bisbe auxiliar de Barcelona, delegat pel cardenal Omella en l'acompanyament de Càritas Catalunya, demana  a la Generalitat "que atengui totes les necessitats socials, començant per l'habitatge"

9 setembre 2024

Redacció