En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

El delegat diocesà d'Ensenyament de Barcelona diu que la classe de religió "és molt important per a la cultura"

El període de preinscripció escolar comença aquest dimarts, dia 11, i durarà fins al divendres 21. La previsió de la Generalitat és que hi hagi…

10 març 2014

Redacció

Comparteix

El període de preinscripció escolar comença aquest dimarts, dia 11, i durarà fins al divendres 21. La previsió de la Generalitat és que hi hagi rècord històric d’alumnes preinscrits, amb gairebé un milió d’alumnes entre els 3 i els 16 anys d’edat. El curs vinent, s’oferiran a Catalunya 1.074.000 places escolars, entre les quals s’obriran 410 nous grups a Primària i 171 a Secundària. Infantil, en canvi, perdrà 275 aules. Amb aquest panorama i davant la previsió, l’Església ha posat en marxa la seva campanya anual per recordar que, d’acord amb el principi constitucional de llibertat de triar model educatiu per a les famílies, els pares i mares poden inscriure els seus fills a l’assignatura de religió catòlica, que és d’oferta obligatòria i d’elecció optativa a l’escola pública. El lema de la campanya és “Apunta els teus fills a la classe de Religió. Hi tens dret!”. A Catalunya, aproximadament un 40 per cent d’alumnes estudien aquesta matèria, si se sumen els centres públics i els confessionals.

Divendres passat, en el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, el delegat diocesà d’Ensenyament de l’Arquebisbat de Barcelona, Ramon Corts, va recordar que la formació religiosa “és molt important per a la cultura, per conèixer d’on venim a través de l’art o la literatura, per exemple, i per saber quines són les nostres arrels”. En aquesta línia, va definir la religió catòlica com “un aprenentatge de la pròpia identitat a nivell de presentació”, alhora que va afegir que “la classe de religió a l’escola no té res a veure amb la catequesi, que és una altra cosa completament diferent, perquè pretén contribuir a la formació integral de la persona”, més enllà de les creences.

Per la seva banda, el director del Secretariat Interdiocesà per a l’Ensenyament de la Religió Catòlica de Catalunya (SIERC) i delegat a Girona, Pere Micaló, va comentar les dades, que revelen una davallada important de la tria de Religió catòlica en les famílies que inscriuen els seus fills a l’escola pública (un 19,52 per cent a Girona i en uns nivells només una mica superiors a la resta de Catalunya). “Cal analitzar les xifres per tendències, i la realitat és la que és, però no només afecta l’Església, sinó tota la societat, perquè la religió afecta tots els sectors”, va explicar. També va participar en el col•loqui de divendres passat a Ràdio Estel Antonio Peña, professor de Religió en una escola pública de Badalona. Va destacar que “la font de l’assignatura de Religió catòlica és Jesucrist, però és que, a més, aporta grans valors, sobretot la caritat que fonamenta, per exemple, la solidaritat o altres actius de la societat”. En relació amb això, Peña va citar la Gravissimus Educationis, un document del Concili Vaticà II que estableix les pautes de l’educació humana a través de la fe i l’esperança.

I sobre la preinscripció en general, el delegat d’Ensenyament de Girona, Pere Micaló, va recordar que “l’Ensenyament és un tema que va a remolc de la demografia, cosa que obliga el govern català a adaptar-se a la situació, en aquest cas amb una reducció d’aules en infantil i més endavant en altres nivells”. La consellera Irene Rigau va presentar dijous passat les previsions de places escolars de cara al curs vinent, amb la perspectiva del període de preinscripció, que durarà fins al dia 21. Tot i el rècord per al curs vinent, de cara al següent, el 2015-2016, s’espera una nova davallada de preinscripcions, fins als 995.000 alumnes. Per al curs 2014-2015, en general, l’increment d’aules requerirà la incorporació de nous docents i la reutilització d’escoles i centres municipals. La consellera Rigau va anunciar que es tancaran tres escoles i un institut, concretament Mirades, a Torredembarra, Germans Amat, a Terrassa, Rosa dels Vents, a Barcelona i l’institut Bosch i Gimpera, també a la capital catalana. La matriculació definitiva serà del 10 al 13 de juny, excepte per al segon, tercer i quart d’ESO, que es farà del 23 al 27 de juny.

Podeu escoltar tot el col·loqui aquí (a partir del minut 23'45")

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

El president de l'Associació Catalana d'expresos polítics del Franquisme, Carles Vallejo, celebra que la comissaria de Via Laietana es converteixi en un lloc de memòria

17 abril 2024

Infraestructures

POLÍTICA

Alícia Romero respon a Lluís Mijoler: "L'ampliació de l'aeroport del Prat no ha de venir condicionada pel que pensi un únic municipi"

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, intervé al debat de pressupostos amb Jéssica Albiach al fons | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, la número 2 del PSC a les eleccions catalanes del 12 de maig no veu la proposta d'ERC "una solució" per ampliar l'aeroport del Prat

17 abril 2024

Redacció

Infraestructures

POLÍTICA

Lluís Mijoler: "El govern espanyol fa propostes per a l'aeroport, però encara no he vist Óscar Puente trepitjar el Prat"

Lluís Mijoler, número 2 de Comuns-Sumar el 12M, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

El número 2 dels Comuns-Sumar a les eleccions catalanes del 12 de maig manté que el PSC és un soci prioritari, però aposta per un tripartit a la Generalitat

16 abril 2024

Redacció