En directe

Fórmula Estel

MEDICINA

El dolor menstrual, invisibilitzat durant molts anys i menystingut pels professionals

Entre el 70 i el 90% de les dones pateixen o han patit dolor menstrual en algun moment que sigui prou incapacitant perquè pugui realitzar una activitat quotidiana. I entre un 8 i un 10% pateixen dolor de forma recurrent

16 maig 2022

Redacció

Comparteix

La baixa laboral per regla dolorosa podria incloure’s en l’esborrany de la nova llei d’avortament si el Consell de Ministres d’aquest dimarts ho aprova. Tot apunta que les baixes s'assumiran per part de la Seguretat Social des del primer dia i que no s'exigirà cap mínim cotitzat, com passa amb altres baixes comunes. Tot i això no s’han fixat els dies de baixa, ja que dependrà de la necessitat de cada dona i el que el metge consideri. 

En una entrevista al programa 'El Matí de Ràdio Estel', el president de la Societat Catalana de Ginecologia, de l’Acadèmia de les Ciències Mèdiques, el doctor Oriol Porta, exposa que diferents estudis d’arreu del món apunten que entre el 70 i el 90% de les dones pateixen o han patit dolor de regla en algun moment que sigui prou incapacitant perquè pugui realitzar una activitat quotidiana i entre un 8 i un 10% de les dones pateixen dolor menstrual de forma recurrent. “No és just que les dones que pateixen un dolor incapacitant de regla de forma regular no puguin veure reconeguda aquesta condició i aquesta discapacitat. De fet, és una problemàtica que ha estat invisibilitzada durant molts anys i, fins i tot, menystinguda pels mateixos professionals”, ha reconegut. 

"No és just que les dones que pateixen un dolor incapacitant de regla de forma regular no puguin veure reconeguda aquesta condició i aquesta discapacitat."

El president de la SCOG de Catalunya es mostra preocupat sobre qui haurà d’assumir aquestes baixes. “L’atenció primària està molt saturada i el govern espanyol hauria de tenir una aproximació sobre quantes dones pateixen aquest tipus de dolor”. “S’hauria d’informar els professionals sanitaris de la càrrega de treball que els representarà aquesta gestió perquè moltes vegades es fa més feina burocràtica que de metge”, ha sentenciat el doctor Porta. 

A principis del 2022, l’Ajuntament de Girona va posar en marxa un permís menstrual per a les seves treballadores. El consistori posa a disposició un màxim de 8 hores al mes recuperable al llarg del trimestre següent. Fins ara s’hi han acollit 8 dones

En una altra entrevista al mateix programa, la tinenta d’alcaldia i regidora d’hisenda i règim interior de Girona, Maria Àngels Planas, valora positivament aquest permís que ofereix l’ajuntament i ha explicat que gairebé totes les persones que s’hi han acollit han repetit. “Es tracta d’una necessitat”, ha apuntat Planas.

Entrevista al doctor Oriol Porta, president de la Societat Catalana de Ginecologia, de l’Acadèmia de les Ciències Mèdiques i a Maria Àngels Planas, tinenta d’alcaldia i regidora d’hisenda i règim interior de Girona

0:00 / 0:00

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció