En directe

Laudes

FÓRMULA ESTEL

"El foc és purificador, destructor, màgic i transformador"

“La nit de Sant Joan és nit d’alegria, estrellat de flors, l’estiu ens arriba”. Així cantava Sisa aquesta Nit de Sant Joan. ... un any…

22 juny 2017

@BorjaDeMaria

Comparteix
“La nit de Sant Joan és nit d’alegria, estrellat de flors, l’estiu ens arriba”. Així cantava Sisa aquesta Nit de Sant Joan.
... un any més, el solstici d’estiu omplirà Catalunya de revetlles, fogueres i petardsAmadeu Carbó, educador social, folklorista i escriptor, ha explicat a la Fórmula Estel per què utilitzem el foc en les festes: “Al foc li hem donat un dels valors simbòlics més alts: és purificador, destructor (i no cal que posem exemples), té aquesta màgia que en la foscor ens atrau i fa que ens apleguem al seu voltant perquè ens dóna escalfor, i transforma l’espai; un dels indicadors de la festa és que transformem els espais quotidians en espais festius, transformant-nos de manera visible, tant amb decoració com amb una foguera”.
 
Les fogueres de Sant Joan s’encenen amb la flama del Canigó, una tradició catalana vinculada al solstici d'estiu que té lloc en diversos indrets dels Països Catalans, entre el 22 i el 23 de juny. S'inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l'encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per tot el país. “De fet, a finals del segle XIX, els catalans ja tenim una idea dels focs de Sant Joan, de transformar-los en uns focs, no tant sosticials, sinó uns focs que tinguéssin alts continguts identitaris i culturals”, ha recordat el folklorista Amadeu Carbó, que també ha apuntat que la flama del canigó és una tradició que ha arrela després d’altres intents fallits.
Escolta l'entrevista sencera (minut 47)

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024