En directe

El Matí a Ràdio Estel

FÓRMULA ESTEL

"El foc és purificador, destructor, màgic i transformador"

“La nit de Sant Joan és nit d’alegria, estrellat de flors, l’estiu ens arriba”. Així cantava Sisa aquesta Nit de Sant Joan. ... un any…

22 juny 2017

@BorjaDeMaria

Comparteix
“La nit de Sant Joan és nit d’alegria, estrellat de flors, l’estiu ens arriba”. Així cantava Sisa aquesta Nit de Sant Joan.
... un any més, el solstici d’estiu omplirà Catalunya de revetlles, fogueres i petardsAmadeu Carbó, educador social, folklorista i escriptor, ha explicat a la Fórmula Estel per què utilitzem el foc en les festes: “Al foc li hem donat un dels valors simbòlics més alts: és purificador, destructor (i no cal que posem exemples), té aquesta màgia que en la foscor ens atrau i fa que ens apleguem al seu voltant perquè ens dóna escalfor, i transforma l’espai; un dels indicadors de la festa és que transformem els espais quotidians en espais festius, transformant-nos de manera visible, tant amb decoració com amb una foguera”.
 
Les fogueres de Sant Joan s’encenen amb la flama del Canigó, una tradició catalana vinculada al solstici d'estiu que té lloc en diversos indrets dels Països Catalans, entre el 22 i el 23 de juny. S'inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l'encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per tot el país. “De fet, a finals del segle XIX, els catalans ja tenim una idea dels focs de Sant Joan, de transformar-los en uns focs, no tant sosticials, sinó uns focs que tinguéssin alts continguts identitaris i culturals”, ha recordat el folklorista Amadeu Carbó, que també ha apuntat que la flama del canigó és una tradició que ha arrela després d’altres intents fallits.
Escolta l'entrevista sencera (minut 47)

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció