En directe

La Missa de cada dia

SOCIETAT

"El govern espanyol i la moció expliquen els canvis de Torra"

L'activista social i economista Arcadi Oliveres, el col·laborador de Cristianisme i Justícia Lluís Sols i el pedagog i president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu…

30 maig 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
L'activista social i economista Arcadi Oliveres, el col·laborador de Cristianisme i Justícia Lluís Sols i el pedagog i president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat Carles Armengol, han coincidit aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, en la idea que Quim Torra ha canviat els consellers que són a la presó i els de Bèlgica per una nova oportunitat política que queda oberta, amb la moció de censura contra Mariano Rajoy i també amb el fet que el govern espanyol ha deixat per escrit que no volia publicar els nomenaments en el Diari Oficial de la Generalitat. Armengol ho ha explicat així: "Hi ha dues claus que expliquen bastant aquest moviment. Una és la carta del govern espanyol en què deia que no publicaria el decret de nomenament del govern, perquè és una prova de prevaricació o una conducta il·legal. D'altra banda, la moció de censura també ha influït en la celeritat de la decisió, perquè no se sap què pot passar en el debat en cap dels sentit, perquè el PP, PSOE i Ciutadans havien defensat el 155 de diferents maneres, tenint en compte que els populars havien anunciat que l'aixequen quan hi hagi govern i altres escenaris no estan tan clars".
Per la seva banda, Sols ha destacat que, des de la Generalitat, "s'ha volgut treure conflictivitat per donar motius perquè els partits que li donen suport acabin votant sí a la moció de censura". En aquesta línia, ha subratllat que "ara tindrem un govern a Catalunya, cosa que comportarà la supressió del 155 i es rebaixarà la tensió". I Arcadi Oliveres ha comentat que "el debat clau es va produir entre legitimitat i pragmatisme, i es va optar per aquesta última opció quan es va renunciar a la Presidència de Puigdemont, i aquests canvis de consellers són conseqüència de la primera decisió, cosa que explica que la CUP no hi estigui d'acord"


En el programa 'El Mirador de l'actualitat', hem analitzat la necessitat de desbloquejar el govern català en un moment especialment tens a nivell social, amb les fortes discussions per les creus grogues en algunes platges i amb les visions oposades sobre la figura de Quim Torra i la situació política en general. Recordem que el nou president de la Generalitat ha optat per prescindir de Jordi Turull, Josep Rull (a la presó) i Toni Comín i Lluís Puig (a Bèlgica) per recuperar la vida institucional a Catalunya i que els consellers puguin prendre possessió. Ara incorpora Laura Borràs, Damià Calvet, Maria Àngels Chacón i Alba Vergés.


Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 30 de maig.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció