En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

"El govern espanyol no dialogarà sobre el referèndum català"

El referèndum aCatalunya és un tema que encara segueix sent una incògnita. Des de l’Estatespanyol s’ha dit en nombroses ocasions que no es permetrà que…

10 abril 2017

@brugarolaspol

Comparteix
El referèndum aCatalunya és un tema que encara segueix sent una incògnita. Des de l’Estatespanyol s’ha dit en nombroses ocasions que no es permetrà que se celebri. ACatalunya, en canvi, molts polítics i ciutadans en general estan convençuts de la seva convocatòria de forma unilateral. Pertractat aquest tema, han participat aquest dilluns en el programa del Mirador de l’Actualitat, el periodistaLluís Foix, el diputat d’Esquerra al Congrés Joan Capdevila i el president de la Federació Catalana de Rugby imilitant del PDeCAT Ignasi Planas. Foix  veu molt difícil que a Catalunya es puguicelebrar un referèndum independentista, perquè, segons ell, el poble català nosap com portar-lo a terme. “Els quidefensen la idea del referèndum són uns somiatruites”, ha dit. El periodista ha destacatque el full de ruta sobiranista acabava el mes passat i que, al mateix mes demarç, “s’havia d’haver proclamat laindependència de Catalunya”. 

En un altre moment, Foix ha destacat que, quanes parla de lleis que van acompanyades dela celebració del referèndum, “la gentvol saber quin tipus de lleis són les de la desconnexió i la llei detransitorietat”. Capdevila ha afegit que “si es celebra finalment el referèndum, l’Estatespanyol intervindrà per la via judicial i no política”. També ha deixat una pregunta a l’aire,“La qüestió no només és com es farà, sinó que també cal tenir en compte com s'impedirà", ha comentat.

El diputat Capdevila ha afegit que “la primera condició perquè un problemas’aturi és no voler-ne parlar”.  Planas ha anat per aquesta línia i creuque a Catalunya no se celebrarà un referèndum, “perquè el govern espanyol no l'acceptarà ni ara ni d'aquí a un temps”. I ha afegit que “no l'acceptaran ni el PP, ni PSOE, ni tampoc Ciutadans”. Per a Planas, “Espanya és un Estat amb unconcepte polític antic perquè primer va ser absolutista i després dictatorial,cosa que fa que aquest tipus de celebracions democràtiques com, el referèndum, no esduguin a terme perquè l'Estat les impedeix”.

En els primers minutsdel programa, també amb la intervenció de l’exdiputat del PSCRoberto Labandera, els participants han expressat lesseves condolences per la recent mort de l’exministra socialista de Defensa Carme Chacón.

Es pot escoltar AQUÍ l'edició del programa El Mirador corresponent a aquest dilluns, 10 d'abril.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció