En directe

El rosari

ESGLÉSIA CATALUNYA

“El jubileu ha de ser una oportunitat per fer visible la Mercè en camí”

El P. Juan Carlos Saavedra viu el jubileu de la família mercedària amb il·lusió i amb la mirada projectada en el futur, sense perdre de…

21 setembre 2018

Rosa María Jané Chueca

Comparteix

El P. Juan Carlos Saavedra viu el jubileu de la família mercedària amb il·lusió i amb la mirada projectada en el futur, sense perdre de vista la història vuit vegades centenària de l’orde de la Mercè. La seva posició com a mestre general li permet copsar l’entusiasme que a tots els països amb presència mercedària suscita aquesta celebració.

El quart vot dels mercedaris és “Donar la vida pels captius”. Qui són els captius del segle XXI?
La missió redemptora mercedària és “donar” i “lliurar” la vida per aquells que pateixen alguna captivitat. Els captius d’avui són els miserables i menyspreats del món, els pobres en l’esperit, la gent sense Déu, els qui estan immersos en molts patiments i desolacions. Em qüestionen els submons on augmenta el tràfic de persones, l’ús negatiu de les xarxes socials, els ludòpates immersos en les teranyines dels casinos i escurabutxaques, la gent que perd el nord i el sentit de la vida, els caiguts en els vicis del pansexualisme, les drogues, l’alcohol, els maltractats per la violència, els abusos i feminicidis i altres situacions aberrants que propaguen dependències equívoques perquè no saben afrontar i valorar la vida com a do inalienable donat per Déu. Vers ells anirà el mercedari d’avui, cercant oferir la Misericòrdia de Déu.

On trobem presència mercedària i en quins àmbits desenvolupa el seu ministeri redemptor?
Els mercedaris som presents en quatre continents, menys a Oceania; en més de vint-i-cinc països, i al voltant de cent vint-i-cinc comunitats on desenvolupem el nostre carisma. Els àmbits del nostre apostolat són diversos, des d’allò cultual en la pastoral de santuaris fins a allò parroquial-sacramental amb la catequesi cristiana en diferents àmbits d’interacció amb nens, joves, adults i fraternitats de la tercera edat; la pastoral penitenciària entre les capellanies amb tallers d’inclusió i socialització fins a aconseguir una convivència a les cases de reinserció social; els serveis educatius promouen i forgen homes nous i lliures per servir i evangelitzar; les missions amb els laics ajuden a crear nous projectes socials i inclusius en favor dels migrants que arriben a Europa i ara a Llatinoamèrica es treballa també per aconseguir ajudes econòmiques per apadrinar els nens pobres com a les zones del Carib, Àfrica i Centreamèrica; gràcies a les campanyes redemptores de l’orde s’han constituït escoles elementals per a nens orfes i sense recursos a Angola, Perú i Equador, una casa per a toxicodependents al Brasil, una llar per a nens del carrer a l’Índia, un espai per a reclusos i familiars a Mèxic, una casa per a ancians a Espanya, una sèrie de petites llars per a dones violentades i altres projectes d’ambientació i construcció de fruiteries, verduleries, pous d’aigua, capelles i llocs d’evangelització a diferents racons del món. També fem ensenyament de la música, el cant i l’esport que són una recerca d’integració i interacció de la persona humana per al món d’avui.

Aquest jubileu ha de ser una oportunitat per a...
El jubileu ha de ser una oportunitat d’oportunitats per fer visible la Mercè en camí. Sempre s’ha dit que els mercedaris només s’han de dedicar a les presons, i no és així, perquè els religiosos serveixen en diferents dimensions; per això el jubileu mercedari ha de ser un espai per difondre i donar a conèixer l’obra de Déu plasmada per Nolasc. Els 800 anys de fundació de l’orde són una crida a l’actualitat del carisma, per tant, els religiosos com els integrants de la família mercedària tenen el gran repte de promoure alguns gestos d’evangelització que facin viable la creativitat la línia de la solidaritat redemptora.

Quins fruits concrets li agradaria que deixés aquest 800 aniversari?
Fraternitat, comunió i unitat de pensaments que cohesionin un projecte d’orde a favor dels necessitats, motiu pel qual els gestos redemptors s’aconseguiran amb més perspectiva a l’hora de mirar el món dels captius.

Què aporta la dimensió  mariana a l’orde mercedari?

La presència de la Mare de Déu de la Mercè és inherent a la vida del mercedari, per això, la nota mariana de l’orde sempre ha sumat punts en els camins de l’evangelització. Gràcies a la difusió, devoció i culte de la nostra Mare de la Mercè, es pot parlar d’una geografia marianomercedària en els llocs on els missioners han incursionat amb l’evangeli de la llibertat.

La crisi vocacional, com els afecta i fins a quin punt els preocupa?

Sempre afecta una baixa vocacional, però s’agraeix a Déu per l’augment de vocacions en algunes zones geogràfiques on és present el nostre orde. Hi ha increments en algunes zones d’Àfrica, Àsia i Llatinoamèrica, i a Europa hi ha un cert despertar tot i que amb més dificultats. No n’hi ha prou amb pregar per l’arribada de nous candidats a la vida religiosa, el que hem de fer és sortir a l’encontre de la joventut i promocionar la vocació religiosa i sacerdotal, animar la disponibilitat per a l’apostolat, oferir xerrades i convidar a fer una experiència de trobada amb Déu i els religiosos de l’orde. Hem de sortir de la idea estàtica i la manera com promoure les vocacions. D’aquí la meva animació constant a ser referents, profetes i testimonis vius de l’alegria i el goig de viure la consagració mercedària en el món d’avui.

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció