En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

El marista Jaume Andrés diu, des de l'experiència a la selva del Perú, que encara cal fer molt "pels drets educatius dels nens"

L'Any de la Vida Consagrada, que estem celebrant des del 30 de novembre passat i que durarà fins al 2 de febrer de 2016, és…

27 gener 2015

Redacció

Comparteix
L'Any de la Vida Consagrada, que estem celebrant des del 30 de novembre passat i que durarà fins al 2 de febrer de 2016, és una oportunitat perquè els religiosos donin a conèixer la seva experiència i ofereixin el seu testimoni. Aquest dimarts, en una entrevista a la Fórmula Estel de Ràdio Estel, el germà marista Jaume Andrés Bacardit, fill del barri de Sants de Barcelona i que viu des de fa 4 anys al Perú, ha explicat la seva experiència. El religiós, de 61 anys d'edat i 44 de vida consagrada, porta un any en una missió a la Selva Tropical, on defensa els drets de tots els infants a una educació digna i de qualitat. A Puerto Maldonado, la congregació fundada per Sant Marcel·lí Champagnat gestiona actualment un internat per a aquests nens que, sense aquesta acollida, creixerien sense cap referent educatiu ni cap formació humana i cultural mínima.
La prioritat de Jaume Andrés són "els drets educatius dels infants", particularment a la zona on ell treballa i sempre al servei especialment de les comunitats indígenes. "Es necessita que hi hagi persones disposades a donar una oportunitat a aquests nois i noies, que quedarien desprotegits si no hi hagués congregacions religioses, entre elles els maristes", ha comentat. En la mateixa línia, Jaume Andrés ha recordat que la prioritat és "que aquests infants tinguin oberta la possibilitat d'estudiar", alhora que ha admès que "no totes les comunitats volen accedir als estudis i al contacte amb la civilització, cosa que comporta deixar el cor de la selva i els seus ancestres". Això sí, cada cop més famílies "volen que els seus fills s'incorporin a una dinàmica molt normalitzada, ja que veuen que la vida de les comunitats enmig de la selva no té futur, i s'adonen que l'economia i la seguretat milloren si els petits van a l'escola". Sobre la col·laboració de l'administració pública del Perú, el missioner marista ha explicat que "l'Estat ofereix una primària dins la comunitat indígena, que ja és molt precària", però "la secundària requereix algun tipus de servei que no tenen a la selva".

Pel que fa a la situació a la Selva Tropical peruana, Andrés ha dit que "els governs d'Alberto Fujimori, Alejandro Toledo i Alan García van impulsar la creació d'escoles a totes les zones, però no van aconseguir dotar els centres de bons mestres, perquè no hi volen anar". D'altra banda, ha destacat que "els nadius de la comunitat acostumen a rebutjar que els mestres siguin dels seus, indígenes, i arriben a estar convençuts que els ensenyants dels seus fills han de ser els blancs, en qualsevol cas de fora". Sovint es troben, segons el religiós, que no poden arribar els professors titulars, cosa que deixa la Primària en una situació molt irregular: "Aprenen només la llengua castellana, i malament, i no es fomenta la comprensió lectora i, encara menys, l'aprenentatge bàsic de les matemàtiques". Jaume Andrés, finalment, ha defensat la presència, en la seva vida, d'un compromís d'home consagrat que sigui íntegre i arribi a tots els àmbits de la vida. "Voldria que la meva vida fos un repte perquè la cultura i el missatge de Jesús arribessin a tothom", ha conclòs.
Es pot escoltar aquí (minut 28'00") tota l'entrevista a Jaume Andrés.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció