En directe

Fórmula Estel

ACCIÓ SOCIAL

ACTUALITAT

Conxita Peña: "Els treballadors socials dediquen el 40% de la jornada laboral a fer tràmits burocràtics per demanar ajudes públiques pels més vulnerables"

A més, Càritas Barcelona ha denunciat a Ràdio Estel que demanar ajudes "és una cursa d'obstacles" i demana a les administracions que "posin els recursos necessaris"

22 novembre 2022

Redacció

Comparteix

El Col·legi de Treballadores Socials de Catalunya denuncia les traves amb què es troben les persones pobres que volen demanar ajudes i prestacions que ofereixen les administracions públiques. En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', la degana del col·legi, Conxita Peña, ha denunciat que l'administració "no posa recursos per atendre aquests usuaris amb problemes d'accés als tràmits" i per això, les treballadores socials han de dedicar "el 40% de la jornada laboral a fer papers per demanar aquestes ajudes".

Conxita Peña, presidenta del Col·legi de Treballadors Socials de Catalunya, al seu despatx.
Conxita Peña, presidenta del Col·legi de Treballadors Socials de Catalunya. Foto: acciosocial.org

D'altra banda, també denuncia que es troben amb "administracions que no es parlen entre elles" i que això "desorienta els usuaris", que han d'anar a les oficines a fer cues i tràmits per una informació que l'administració podria tenir fàcilment. Per exemple, "no cal que la gent vagi a fer cues per demanar un informe sobre els ingressos quan a través de l'Agència Tributària ja es té aquesta informació", ha detallat Peña. En aquest sentit, creu que caldria "interoperar entre administracions" perquè "per cada cosa cal un paper".

"Anar d'oficina a oficina fent tràmits per una informació que l'administració podria tenir fàcilment, desorienta els usuaris"


Amb la dificultat d'accedir a les ajudes també s'hi han trobat els usuaris que atenen des de Càritas. La responsable d'anàlisi social de l'entitat a Barcelona, Míriam Feu, avisa que l'administració "està fallant" quan no posa els recursos necessaris perquè les persones vulnerables puguin accedir a les ajudes.

A més, apunta que "és una cursa d'obstacles" i, per això, es troben que hi ha ajudes com la renda garantida que "només arriba a 1 de cada 4 persones" que hi té dret. Un dels problemes identificats per Càritas que dificulta tot aquest procés és com està dissenyat el camí per arribar a les ajudes. Feu detalla que "hi ha traves burocràtiques i sovint l'usuari ha d'explicar la seva història en 3 o 4 finestretes diferents". Això, segons Càritas, "revictimitza i estigmatiza" la persona que té necessitat per demanar l'ajuda.

"La renda garantida només arriba a 1 de cada 4 persones que hi té dret"

Per tot plegat, des de Càritas han hagut d'activar un dispositiu per acompanyar a les persones vulnerables a fer tot el procés i tràmits per demanar les ajudes que majoritàriament s'han de demanar per internet. En aquest sentit, denuncia que molts usuaris no disposen d'aquest accés a internet i per això considera "essencial" poder tenir una porta presencial per accedir a l'ajuda.

Entrevistes a Conxita Peña, presidenta del Col·legi de Treballadors Socials de Catalunya, i a Míriam Feu, responsable d'anàlisi social de Càritas Barcelona

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció