En directe

Sense distància

ACCIÓ SOCIAL

ACTUALITAT

Conxita Peña: "Els treballadors socials dediquen el 40% de la jornada laboral a fer tràmits burocràtics per demanar ajudes públiques pels més vulnerables"

A més, Càritas Barcelona ha denunciat a Ràdio Estel que demanar ajudes "és una cursa d'obstacles" i demana a les administracions que "posin els recursos necessaris"

22 novembre 2022

Redacció

Comparteix

El Col·legi de Treballadores Socials de Catalunya denuncia les traves amb què es troben les persones pobres que volen demanar ajudes i prestacions que ofereixen les administracions públiques. En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', la degana del col·legi, Conxita Peña, ha denunciat que l'administració "no posa recursos per atendre aquests usuaris amb problemes d'accés als tràmits" i per això, les treballadores socials han de dedicar "el 40% de la jornada laboral a fer papers per demanar aquestes ajudes".

Conxita Peña, presidenta del Col·legi de Treballadors Socials de Catalunya, al seu despatx.
Conxita Peña, presidenta del Col·legi de Treballadors Socials de Catalunya. Foto: acciosocial.org

D'altra banda, també denuncia que es troben amb "administracions que no es parlen entre elles" i que això "desorienta els usuaris", que han d'anar a les oficines a fer cues i tràmits per una informació que l'administració podria tenir fàcilment. Per exemple, "no cal que la gent vagi a fer cues per demanar un informe sobre els ingressos quan a través de l'Agència Tributària ja es té aquesta informació", ha detallat Peña. En aquest sentit, creu que caldria "interoperar entre administracions" perquè "per cada cosa cal un paper".

"Anar d'oficina a oficina fent tràmits per una informació que l'administració podria tenir fàcilment, desorienta els usuaris"


Amb la dificultat d'accedir a les ajudes també s'hi han trobat els usuaris que atenen des de Càritas. La responsable d'anàlisi social de l'entitat a Barcelona, Míriam Feu, avisa que l'administració "està fallant" quan no posa els recursos necessaris perquè les persones vulnerables puguin accedir a les ajudes.

A més, apunta que "és una cursa d'obstacles" i, per això, es troben que hi ha ajudes com la renda garantida que "només arriba a 1 de cada 4 persones" que hi té dret. Un dels problemes identificats per Càritas que dificulta tot aquest procés és com està dissenyat el camí per arribar a les ajudes. Feu detalla que "hi ha traves burocràtiques i sovint l'usuari ha d'explicar la seva història en 3 o 4 finestretes diferents". Això, segons Càritas, "revictimitza i estigmatiza" la persona que té necessitat per demanar l'ajuda.

"La renda garantida només arriba a 1 de cada 4 persones que hi té dret"

Per tot plegat, des de Càritas han hagut d'activar un dispositiu per acompanyar a les persones vulnerables a fer tot el procés i tràmits per demanar les ajudes que majoritàriament s'han de demanar per internet. En aquest sentit, denuncia que molts usuaris no disposen d'aquest accés a internet i per això considera "essencial" poder tenir una porta presencial per accedir a l'ajuda.

Entrevistes a Conxita Peña, presidenta del Col·legi de Treballadors Socials de Catalunya, i a Míriam Feu, responsable d'anàlisi social de Càritas Barcelona

0:00 / 0:00

Més actualitat

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022