En directe

Fórmula Estel

ACTUALITAT

MEDI AMBIENT

"Si no plou en unes setmanes, l'estat d'alerta canviarà i s'incrementaran les restriccions"

L'Agència Catalana de l'Aigua demana "canviar hàbits" en el consum d'aigua per fer front a la sequera

2 novembre 2022

Redacció

Comparteix

La falta de pluges que pateix Catalunya des de fa molts mesos està portant els embassaments a una situació límit. El pantà de Sau, a la conca del riu Ter, es troba al 20% de la seva capacitat, i el pantà de la Baells i el de Llosa de Cavall, tots dos a la conca del riu Llobregat, estan al voltant del 30%.

Davant d’aquesta situació, Aigües Ter Llobregat, l’empresa que abasteix el 70% de la població catalana, sobretot Barcelona, alerta a Ràdio Estel que hi haurà problemes d’abastiment si la sequera es perllonga un any més. El gerent d’Aigües Ter Llobregat, Jose Miguel Dieguez, ha assenyalat en aquesta emissora que, a hores d’ara, la situació està controlada gràcies a les dessalinitzadores que tracten l’aigua salada per fer-la potable. Unes instal·lacions que des del mes de gener estan treballant al 90% de la seva capacitat, quan normalment ho fan al 10%.

Una situació que també ha denunciat el cap de Departament de Gestió de Recursos Hídrics de l'Agència Catalana de l'Aigua, Enric Velasco, en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel' on ha alertat que si en les setmanes que venen no plou "s'haurà d'incrementar la fase d'alerta i això implica més restriccions" en el consum d'aigua.En aquests moments ja són més de 300 els municipis catalans que estan en situació d'alerta per la sequera i al conjunt del país hi ha 9 zones que ja arrosseguen restriccions d'aigua.

La presa del pantà de Mequinensa i la central hidroelèctrica d'Endesa
La presa del pantà de Mequinensa i la central hidroelèctrica d'Endesa. ACN

Davant d'això, el missatge que ha volgut enviar Velasco és que cal estalviar més aigua i recomana als ciutadans reduir el consum "de 6 a 5" els metres cúbics al mes que consumeix cada persona. "L'estalvi s'ha de fer sempre, però ara es fa més evident", ha apuntat Velasco.

"Recomano reduir el consum d'aigua que consumeix cada persona de 6 a 5 metres cúbics al mes"

Malgrat que la situació és preocupant, des de l'ACA destaquen que el paper de les dessalinitzadores ha estat clau perquè la situació no sigui pitjor. Per això, ja ha avançat que està prevista la construcció d'una nova planta a la conca del Foix i es plantegen ampliar la de la Tordera perquè tingui una dimensió igual a la del Prat. Tot i això, Velasco ja ha avisat que "si no plou en unes setmanes, l'estat d'alerta canviarà i s'incrementaran les restriccions".

Sense previsió de pluges

Les pluges, però, no està previst que arribin aviat. Des del Servei Meteorològic de Catalunya, el responsable de l'Àrea de Climatologia, Marc Prohom, ha explicat a Ràdio Estel que "cal un temporal de 3 o 4 dies seguits" per millorar la situació i diu que les pluges puntuals dels darrers mesos "no són suficients". A més, alerta que al conjunt de Catalunya estem a la meitat dels nivells de pluges habituals.

"Cal un temporal de 3 o 4 dies seguits"

D'altra banda, Prohom, ha avisat que cada vegada els episodis de sequera seran més recurrents a Catalunya i que el que preocupa més, a causa del canvi climàtic, és la seva combinació amb episodis d'onada de calor "perquè provoca més pèrdua d'aigua per evaporació".

El cas de Passanant i Belltall

Un dels municipis que ja estan notant més directament els efectes de la falta de pluges és Passanant i Belltall, a la Conca de Barberà, que des de principi de juliol està abastint el centenar d'habitants amb camions cisterna perquè s’ha assecat l’aqüífer que els subministra aigua.

El seu alcalde, Magí Ninot, ha apuntat a Ràdio Estel, que estan treballant per evitar que el municipi "no perdi ni una gota d'aigua" i per això estan millorant la xarxa. A més, el cost de la sequera en aquest municipi de Tarragona ja ha superat els 50.000 euros, segons dades facilitades pel mateix alcalde.

Entrevistes a Enric Velasco (Agència Catalana de l'Aigua), i Marc Prohom (Servei Meteorològic de Catalunya)

0:00 / 0:00

Entrevista a Magí Ninot, alcalde de Passanant i Belltall

0:00 / 0:00

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció