En directe

Fórmula Estel

ACTUALITAT

MEDI AMBIENT

"Si no plou en unes setmanes, l'estat d'alerta canviarà i s'incrementaran les restriccions"

L'Agència Catalana de l'Aigua demana "canviar hàbits" en el consum d'aigua per fer front a la sequera

2 novembre 2022

Redacció

Comparteix

La falta de pluges que pateix Catalunya des de fa molts mesos està portant els embassaments a una situació límit. El pantà de Sau, a la conca del riu Ter, es troba al 20% de la seva capacitat, i el pantà de la Baells i el de Llosa de Cavall, tots dos a la conca del riu Llobregat, estan al voltant del 30%.

Davant d’aquesta situació, Aigües Ter Llobregat, l’empresa que abasteix el 70% de la població catalana, sobretot Barcelona, alerta a Ràdio Estel que hi haurà problemes d’abastiment si la sequera es perllonga un any més. El gerent d’Aigües Ter Llobregat, Jose Miguel Dieguez, ha assenyalat en aquesta emissora que, a hores d’ara, la situació està controlada gràcies a les dessalinitzadores que tracten l’aigua salada per fer-la potable. Unes instal·lacions que des del mes de gener estan treballant al 90% de la seva capacitat, quan normalment ho fan al 10%.

Una situació que també ha denunciat el cap de Departament de Gestió de Recursos Hídrics de l'Agència Catalana de l'Aigua, Enric Velasco, en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel' on ha alertat que si en les setmanes que venen no plou "s'haurà d'incrementar la fase d'alerta i això implica més restriccions" en el consum d'aigua.En aquests moments ja són més de 300 els municipis catalans que estan en situació d'alerta per la sequera i al conjunt del país hi ha 9 zones que ja arrosseguen restriccions d'aigua.

La presa del pantà de Mequinensa i la central hidroelèctrica d'Endesa
La presa del pantà de Mequinensa i la central hidroelèctrica d'Endesa. ACN

Davant d'això, el missatge que ha volgut enviar Velasco és que cal estalviar més aigua i recomana als ciutadans reduir el consum "de 6 a 5" els metres cúbics al mes que consumeix cada persona. "L'estalvi s'ha de fer sempre, però ara es fa més evident", ha apuntat Velasco.

"Recomano reduir el consum d'aigua que consumeix cada persona de 6 a 5 metres cúbics al mes"

Malgrat que la situació és preocupant, des de l'ACA destaquen que el paper de les dessalinitzadores ha estat clau perquè la situació no sigui pitjor. Per això, ja ha avançat que està prevista la construcció d'una nova planta a la conca del Foix i es plantegen ampliar la de la Tordera perquè tingui una dimensió igual a la del Prat. Tot i això, Velasco ja ha avisat que "si no plou en unes setmanes, l'estat d'alerta canviarà i s'incrementaran les restriccions".

Sense previsió de pluges

Les pluges, però, no està previst que arribin aviat. Des del Servei Meteorològic de Catalunya, el responsable de l'Àrea de Climatologia, Marc Prohom, ha explicat a Ràdio Estel que "cal un temporal de 3 o 4 dies seguits" per millorar la situació i diu que les pluges puntuals dels darrers mesos "no són suficients". A més, alerta que al conjunt de Catalunya estem a la meitat dels nivells de pluges habituals.

"Cal un temporal de 3 o 4 dies seguits"

D'altra banda, Prohom, ha avisat que cada vegada els episodis de sequera seran més recurrents a Catalunya i que el que preocupa més, a causa del canvi climàtic, és la seva combinació amb episodis d'onada de calor "perquè provoca més pèrdua d'aigua per evaporació".

El cas de Passanant i Belltall

Un dels municipis que ja estan notant més directament els efectes de la falta de pluges és Passanant i Belltall, a la Conca de Barberà, que des de principi de juliol està abastint el centenar d'habitants amb camions cisterna perquè s’ha assecat l’aqüífer que els subministra aigua.

El seu alcalde, Magí Ninot, ha apuntat a Ràdio Estel, que estan treballant per evitar que el municipi "no perdi ni una gota d'aigua" i per això estan millorant la xarxa. A més, el cost de la sequera en aquest municipi de Tarragona ja ha superat els 50.000 euros, segons dades facilitades pel mateix alcalde.

Entrevistes a Enric Velasco (Agència Catalana de l'Aigua), i Marc Prohom (Servei Meteorològic de Catalunya)

0:00 / 0:00

Entrevista a Magí Ninot, alcalde de Passanant i Belltall

0:00 / 0:00

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

CÀRITAS

“Càritas no és una ONG, és l’acció de l’església cristiana per a les persones en situacions més vulnerables” 

Eduard Sala ha estat escollit nou director de Càritas Diocesana de Barcelona després d'estar vinculat a l’entitat des de fa quatre dècades i ser responsable de l’àrea social de la institució els últims nou anys.

29 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El pare Abat de Poblet ha explicat la història del monestir, l’espiritualitat i les activitats que s'hi fan

29 setembre 2023

Redacció

POLÍTICA

José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés: "No donem per feta la investidura de Pedro Sánchez"

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, i José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés, l'última nit electoral, el 23 de juliol

En una entrevista a Ràdio Estel, el polític socialista lamenta que la dreta "no accepti que ha perdut les eleccions" i augura "una legislatura molt dura"

28 setembre 2023

Redacció