En directe

El Matí a Ràdio Estel

AVUI ÉS FESTA

El mercat i el cementiri

Déuvos guard, amics, avui és festa i avui és Dissabte Sant. Diuenque per tal de conèixer bé un poble, cal visitar-ne el mercat i el…

15 abril 2017

Comparteix

Déuvos guard, amics, avui és festa i avui és Dissabte Sant.

Diuenque per tal de conèixer bé un poble, cal visitar-ne el mercat i el cementiri.Recentment, vaig viure aquesta experiència a Chichicastenango, a Guatemala. Elmercat és ple de color, els vestits de les pageses, les fruites, lesverdures... Després ens vam acostar al cementiri: tot era silenci, peròsorprenia que els panteons i les sepultures, molt senzills, estiguessin tambépintats de colors vius. Hi ha al món d’altres cementiris acolorits com elcementiri alegre de Sapanta, a Romania. Fa uns anys hi havia llatinoamericansque quan ens visitaven se sorprenien que les nostres ciutats i pobles fossintan monocromàtics... D’uns anys ençà, entre nosaltres, a pobles i ciutats, lesfaçanes i parets mitgeres es van acolorint amb una paleta de colors forçavariada. També es comencen a fer visites guiades als cementiris, alguns bellsconjunts patrimonials. Recordem el cementiri modernista de Lloret de Mar, l’entranyabled’Olius, tan integrat al seu entorn, o el de l’Est de Barcelona, amb curiososepitafis. Una passejada pel cementiri, silenciosa, contemplativa, ajuda arelativitzar moltes coses, ajuda a pregar... Avui que l’Església no se separadel sepulcre del Senyor, preguem perquè tinguem una mica més de temps pervisitar els cementiris i columbaris, per tenir-ne cura, per recordar i perpregar pels nostres morts, que com escrivia el professor Josep Gil, teòleg, “no envellexien”.

Quetingueu una bona festa i avui una bona Vetlla Pasqual

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció