En directe

La Caravana

SOCIETAT

"El millor de les eleccions mexicanes és reconèixer el guanyador"

Verónica Yazmín García Morales, investigadora visitant de Dret Administratiu a la Universitat Pompeu Fabra, i Arturo Landeros, membre de la Taula per Mèxic, han analitzat aquest…

3 juliol 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Verónica Yazmín García Morales, investigadora visitant de Dret Administratiu a la Universitat Pompeu Fabra, i Arturo Landeros, membre de la Taula per Mèxic, han analitzat aquest dimarts la situació a Mèxic des del programa El Mirador de l'actualitat. Sobre la victòria d'Andrés Manuel López Obrador a les presidencials i del gir històric cap a l'esquerra amb una participació rècord (més del 63 per cent), Landeros ha destacat que "el grau de participació feia pensar en una jornada històrica, amb una gran i colpidora mobilització a la Plaza del Zócalo de Mèxic DF". García Morales ha subratllat que "un dels aspectes més positius d'aquestes eleccions ha estat el reconeixement de la victòria de López Obrador per part dels seus adversaris, del PRI i del PAN, perquè això abona tot un reconeixement d'un procés que no ha estat gens fàcil, sobretot per la violència". En aquesta línia, ha mostrat la seva esperança que "López Obrador tingui una dinàmica tranquilitzadora, a partir del seu compromís de fer grans canvis estructurals a la societat mexicana, però sempre respectant el marc legal i institucional, pensant en els pobres i en altres prioritats".

Arturo Landeros ha recordat que "López Obrador ha fet una crida a entrar en la quarta gran transformació del país", tot i que ha reconegut que "ja es veurà si aquests canvis es materialitzen, perquè hi haurà membres de l'equip econòmic que són de tots els colors, alguns no precisament d'esquerres". Tots dos han coincidit, a més, en la idea que la lluita contra la violència, difícilment eradicable només amb les iniciatives de seguretat. Landero ha recordat que "hi ha hagut 230.000 persones assassinades els últims 11 anys i 30.000 desaparegudes". Finalment García Morales ha destacat que "hi ha diversos graus de violència que la societat mexicana no aguanta més, i aquí entra la dona com a víctima, amb els feminicidis, però també els periodistes, professió ara d'alt risc a Mèxic".
En aquesta edició del programa 'El Mirador de l'actualitat', hem analitzat el futur de Mèxic, un país sacsejat per la violència i que, després de les eleccions de diumenge passat, obre una nova etapa. Recordem que Andrés Manuel López Obrador, amb una nova aliança d’esquerres, s'ha imposat als adversaris Ricardo Anaya (PAN i PRD),  José Antonio Meade (PRI) i Jaime Rodríguez (Independent). La corrupció, les relacions amb els Estats Units de Donald Trump i sobretot el greu problema de la violència i el narcotràfic amb víctimes transversals, fenòmens especialment durs aquests últims anys, marquen el panorama d’un país que de moment no veu la llum.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 3 de juliol.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció