En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"El millor de les eleccions mexicanes és reconèixer el guanyador"

Verónica Yazmín García Morales, investigadora visitant de Dret Administratiu a la Universitat Pompeu Fabra, i Arturo Landeros, membre de la Taula per Mèxic, han analitzat aquest…

3 juliol 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Verónica Yazmín García Morales, investigadora visitant de Dret Administratiu a la Universitat Pompeu Fabra, i Arturo Landeros, membre de la Taula per Mèxic, han analitzat aquest dimarts la situació a Mèxic des del programa El Mirador de l'actualitat. Sobre la victòria d'Andrés Manuel López Obrador a les presidencials i del gir històric cap a l'esquerra amb una participació rècord (més del 63 per cent), Landeros ha destacat que "el grau de participació feia pensar en una jornada històrica, amb una gran i colpidora mobilització a la Plaza del Zócalo de Mèxic DF". García Morales ha subratllat que "un dels aspectes més positius d'aquestes eleccions ha estat el reconeixement de la victòria de López Obrador per part dels seus adversaris, del PRI i del PAN, perquè això abona tot un reconeixement d'un procés que no ha estat gens fàcil, sobretot per la violència". En aquesta línia, ha mostrat la seva esperança que "López Obrador tingui una dinàmica tranquilitzadora, a partir del seu compromís de fer grans canvis estructurals a la societat mexicana, però sempre respectant el marc legal i institucional, pensant en els pobres i en altres prioritats".

Arturo Landeros ha recordat que "López Obrador ha fet una crida a entrar en la quarta gran transformació del país", tot i que ha reconegut que "ja es veurà si aquests canvis es materialitzen, perquè hi haurà membres de l'equip econòmic que són de tots els colors, alguns no precisament d'esquerres". Tots dos han coincidit, a més, en la idea que la lluita contra la violència, difícilment eradicable només amb les iniciatives de seguretat. Landero ha recordat que "hi ha hagut 230.000 persones assassinades els últims 11 anys i 30.000 desaparegudes". Finalment García Morales ha destacat que "hi ha diversos graus de violència que la societat mexicana no aguanta més, i aquí entra la dona com a víctima, amb els feminicidis, però també els periodistes, professió ara d'alt risc a Mèxic".
En aquesta edició del programa 'El Mirador de l'actualitat', hem analitzat el futur de Mèxic, un país sacsejat per la violència i que, després de les eleccions de diumenge passat, obre una nova etapa. Recordem que Andrés Manuel López Obrador, amb una nova aliança d’esquerres, s'ha imposat als adversaris Ricardo Anaya (PAN i PRD),  José Antonio Meade (PRI) i Jaime Rodríguez (Independent). La corrupció, les relacions amb els Estats Units de Donald Trump i sobretot el greu problema de la violència i el narcotràfic amb víctimes transversals, fenòmens especialment durs aquests últims anys, marquen el panorama d’un país que de moment no veu la llum.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 3 de juliol.

Més actualitat

"La pastilla per deixar de fumar no és una vareta màgica, hi ha d'haver voluntat acompanyada d'un tractament psicològic"

Un jove fumant en un parc de monopatins

El doctor Esteve Fernández ha explicat a Ràdio Estel que el Todacitan impedeix tenir síndrome d’abstinència i evita que el fumador tingui sensacions agradables a l’hora de fumar

6 febrer 2023

Redacció

David Cid: "L'acord firmat per Esquerra i el PSC és la mort del projecte d'ampliació de l'aeroport d'Aena i de la ministra de Foment"

David Cid, portaveu d'En Comú Podem al Parlament, durant l'entrevista a Ràdio Estel

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament carrega contra el PSC per pensar en clau electoral i frenar el pacte dels pressupostos

3 febrer 2023

Redacció

Marta Vilalta: "La majoria del 52% hi continua sent i Esquerra no abandona el projecte de república catalana"

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en una roda de premsa.

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, ha deixat clar que l'acord amb el grup parlamentari socialista "és una qüestió puntual"

3 febrer 2023

Redacció