En directe

La Caravana

SOCIETAT

"El Mobile té un retorn d'atracció pel qual cal seguir lluitant"

L'economista Josep Lluís Masriera, el director del Centre d'Estudis per al Transport a la Mediterrània Occidental (CETMO), Òscar Oliver, i el fundador del Grup Sènior…

18 febrer 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
L'economista Josep Lluís Masriera, el director del Centre d'Estudis per al Transport a la Mediterrània Occidental (CETMO), Òscar Oliver, i el fundador del Grup Sènior del Col·legi d'Economistes, Josep Vila Abelló han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, l’important cop a l’economia catalana i al turisme que ha comportat la suspensió del Mobile World Congress. Oliver ha destacat que "una part de la història especialment desagradable, que és tot el rerefons polític de baix nivell que s'ha generat al voltant del Mobile World Congress perquè les edicions futures no se celebrin a Barcelona, sinó en una altra ciutat". En aquesta línia, ha afegit que "aquesta mena de lluita soterrada, d'aprofitar aquesta circumstància per obrir un debat sobre un canvi de lloc, ha estat un joc brut davant una suspensió que ha estat molt excepcional i no prou justificada". El director del CETMO ha lamentat que "empreses com Sony, que van decidir no venir al Mobile de Barcelona, hagin participat ara fa uns dies en una fira a Amsterdam". Com a conclusió, ha assegurat que "és bo seguir treballant perquè el Congrés de Telefonia Mòbil continuï a la capital catalana tants anys com sigui possible, perquè té un retorn generador d'inversió estrangera pel qual cal seguir lluitant, en forma d'atracció de talents i empreses, cosa que fa que la ciutat sigui molt més atractiva, més enllà de la despesa dels delegats i dels ingressos del MWC en ell mateix".
Per la seva banda, Josep Vila Abelló ha dit, referint-se a la cancel·lació del Congrés de Telefonia, que "la sorpresa ve per una circumstància externa i totalment incontrolable". Ha afegit que "es pot especular molt sobre la possibilitat que aquest hagi estat el motiu important o que hi hagi hagut empreses o moviments polítics que han aprofitat aquests fets inesperats de la natura". L'economista s'ha mostrat "preocupat sobretot per saber quin ha estat el motiu fonamental de l'anul·lació", però alhora "amb esperança que la qualitat de Barcelona com a ciutat organitzadora d'aquests esdeveniments es pugui reafirmar".
I Josep Lluís Masriera ha comentat que "Barcelona sempre ha estat una ciutat històricament de fires i congressos, i ha sabut acollir grans esdeveniments". Sobre el fet de la suspensió, el també economista ha expressat el seu desig que la capital catalana "continuï sent la seu d'aquest saló tan important, que no només va bé per a la ciutat, sinó també per a tota l'àrea metropolitana i per a Catalunya" en general. També ha volgut posar-se "en el lloc d'un gran empresari del sector que, a l'hora de valorar si enviava treballadors i directiuss a Barcelona i davant la possible responsabilitat si passa alguna cosa, hagi decidit no fer-ho". Finalment Masriera ha defensat que "es podria haver ajornat aquesta edició del congrés, per veure si aquesta malaltia té un impacte tan gran com ara o disminueix".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat del dimarts 18 de febrer.
Aquesta situació dona pas al moment d’assumir la realitat de buscar alternatives, tot sense perdre de vista les possibles causes de fons, més enllà de la por al coronavirus. La reflexió de fons sobre la malaltia està lligada al fet que s’ha anul·lat un gran esdeveniment sense que hi hagi a Espanya cap alarma sanitària. Aquest serà un factor, d’aquí a unes setmanes o alguns mesos, per liquidar factures i possibles indemnitzacions. El treball de les institucions, la patronal organitzadora i Fira de Barcelona ha estat, els dies posteriors a la suspensió del congrés, un esforç d’esperança més enllà del certamen en ell mateix. Tot el teixit emprenedor i el potencial de negoci és, de fet, multisectorial. Això obliga a recuperar un treball de gestió unitària en els terrenys econòmic, empresarial, laboral, social i polític.
La insistència en l’aposta per un Mobile 2021 ben fort i consolidat dona pas, de moment, al treball d’aterrar en una realitat dura, de pèrdues econòmiques i de llocs de feina (14.000 persones que perden el treball). El futur no arriba sol, sinó que cal construir-lo. I això ja es començarà a veure la setmana vinent amb algunes trobades alternatives, com ara el 4YFN o l’Xside. Mentrestant, hem viscut uns dies també marcats per les reaccions que lamenten l’anul·lació del Congrés de Telefonia Mòbil aquest any. Molts sectors econòmics, empresarials i de la societat en general mantenen un d’aquells interrogants que difícilment resoldrem. Ens referim als possibles interessos, més enllà de la qüestió de salut pel coronavirus i la por a aquesta malaltia, moguts per guerres comercials o lluites brutes pel control de la tecnologia i, per tant, de l’economia mundial.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció