En directe

El Matí a Ràdio Estel

ESGLÉSIA MÓN

“El moment present ens demana que sigui un Nadal en sortida”

La Comunitat de Sant Egidi organitza cada 25 de desembre, des de fa algunes dècades, un dinar de Nadal amb els pobres. A partir de…

22 desembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
La Comunitat de Sant Egidi organitza cada 25 de desembre, des de fa algunes dècades, un dinar de Nadal amb els pobres. A partir de la iniciativa que va moure un grup de persones a acollir gent sense recursos a l’església de Santa Maria in Trastevere, a Roma, l’experiència s’ha estès per tot el món. A Catalunya, l’església dels sants màrtirs Just i Pastor, al Barri Gòtic de Barcelona, i altres temples de la mateixa capital catalana, de Tarragona i de Manresa, entre altres llocs, acullen el tradicional dinar amb un ambient familiar. Aquest any tot serà diferent, “però amb els amics de sempre”, segons destaca la Comunitat de Sant Egidi. Aquesta setmana, la possibilitat d’ajudar a fer realitat aquesta onada de fraternitat passa per una distància física que no és obstacle per a la solidaritat. Sant Egidi vol regalar als més pobres i fràgils, dins la joia de Nadal, un àpat i un regal. Cada àpat i cada regal inclou, a més, un missatge que arriba al cor dels qui, gràcies a això, deixaran d’estar sols. Concretament es pot fer un donatiu per Bizum, amb el número 01704, per Facebook o per transferència bancària. Per a més informació, es pot trucar a la Comunitat de Sant Egidi, al telèfon 93 441 81 23. Aquest dimarts, en una entrevista en el programa El Mirador de L’actualitat de Ràdio Estel, el responsable de la Comunitat a Sant Egidi a Catalunya, Jaume Castro, ha explicat com es presenta aquest Nadal.

Com serà aquest any el Nadal que la Comunitat de Sant Egidi ofereix als pobres?
És un Nadal especial, i volem que tingui la mateixa amistat i escalf de sempre. Però no podrem parar la taula amb els pobres com en anys anteriors. El moment present ens demana que sigui un Nadal en sortida, per anar trobar els pobres, els ancians i els més vulnerables per donar aquests ingredients i que puguin viure el Nadal a casa. També n’hi ha que no tenen llar. És per això que el dia de Nadal es distribuirà igualment un àpat calent a més de 600 persones, i també a més 340 ancians que estan sols. Hem d’anar a trobar les persones per tota la ciutat, en aquest cas Barcelona, i hi haurà punts del repartiment de menjar i de regals A més, a les persones que poden tenir cuina, se’ls porta més de 600 lots d’aliments per gaudir del nadal.
Les donacions a distància i els àpats de les persones necessitades arribaran més o menys al mateix nombre de pobres que els últims anys amb el dinar físic i en grup? O potser més?

És viable i també necessari un donatiu econòmic perquè aquest any seran beneficiades més del doble de les persones que l’any passat. Ha augmentat significativament el nombre de les persones que han picat a la nostra porta. Estem arribant a més de 3.000 persones, incloent-hi ancians i persones sense sostre. Hem tingut molta cura amb les persones que no tenen llar. A molts se’ls portarà l’àpat, i també anirem a 12 residencies de Barcelona, per visitar les persones que estan soles, i els hi portarem un regal personalitzat.
A banda del que hem comentat sobre el sentit d’aquesta iniciativa nadalenca, que té portes obertes a totes les religions i les cultures, quina sensació hi ha, sobre la pandèmia del coronavirus, entre les persones que no tenen sostre o que estan soles?

Penso que es molt més acusada la sensació de por i solitud. És un Nadal especial, que està ple d’una gran espera per la guarició, també d’una visita que fa molt temps que no reben, així com d’acollida per a molts refugiats. El mateix dia de Nadal, acollirem  persones que arriben des de les illes Canàries, alguns que son víctimes de l’incendi a la nau de Badalona. És un Nadal que està ple de moltíssima espera. Certament arriba Jesús, per al consol i l'acollida de molts.
Com animaria els ciutadans a col·laborar d’alguna manera amb el Nadal  de la Comunitat de Sant Egidi per als pobres?
La feina es multiplica i hem començat a distribuir les persones que ens ajuden ja des d’aquest diumenge passat. No hi haurà el dinar físic per Nadal, per qüestions de prudència sanitària, però hi haurà fraternitat. Qui vulgui ajudar ho pot fer econòmicament, perquè hi ha necessitat. Però també es pot portar un regal i aliments. Hi ha molta necessitat per les famílies, i també qui ho desitgi, pot donar el seu temps. Sortirem a trobar als nostres amics al carrer, per donar un àpat calent. Un dels grans problemes de les persones sense sostre es que reben aliments, però no són calents. I volem que sigui així.  Penso que el missatge nadalenc és per a tothom. És un Nadal especial en què tots esperem un mon millor, que estigui amb pau i que puguin ser-hi acollits els mes vulnerables i els qui ho estan passant pitjor pel temps de la pandèmia. Volem que sigui un bon Nadal i que hi hagi una bona noticia per a tothom.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 22 de desembre.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció