En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

El músic xilè Eulogio Dávalos, director del Centre Salvador Allende, diu que la prosperitat del seu país "no es veu en la microeconomia"

El músic xilè EulogioDávalos,director del Centre Salvador Allende de Barcelona, ha destacat aquest dimarts al matí la normalitat democràtica de Xile, onMichelle Bachelet acaba de…

19 novembre 2013

Redacció

Comparteix

El músic xilè EulogioDávalos,director del Centre Salvador Allende de Barcelona, ha destacat aquest dimarts al matí la normalitat democràtica de Xile, onMichelle Bachelet acaba de guanyar la primera volta de les eleccionspresidencials. Dávalos, que ha reflexionat sobre la importància de l'educació i lapresència dels estudiants en les cambres legislatives, també elegides en aquestprocés, ha recordat que la prosperitat del país ''no es veu encara en lamicroeconomia, que està aturada en el temps", i ha posat com a exemple encontrast entre ''la capital, Santiago, i col·lectius com els mapuches o moltsaltres''. En aquesta línia, l'artista xilè ha conclòs que ''recórrer Xile ésveure un estat de pobresa i unes limitacions molt fortes, i això no és l'avençd'un país, tot i que s'han millorat moltes coses, però encara queden pendentsmolts progressos''. Eulogio Dávalos ha fet aquests comentaris en el Mirador del'actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel, on també harecordat el sacerdot català Joan Alsina, assassinat per les tropes de Pinochetuns dies després del cop d'Estat contra Salvador Allende. Dávalos ha subratllat l'heroïcitatde ''demanar que no li tapessin els ulls per poder perdonar els seusbotxins, un fet que va donar pas al suïcidi de l'autor dels trets''.

En elmateix debat, Tomás Pablo, exdelegat d'una institució pública responsable de lainversió espanyola a Xile (CORPO), ha explicat que la virtual presidenta electaMichelle Bachelet ''té ara un repte molt difícil, perquè caldrà afrontar temesrelacionats amb l'estat del benestar, i s'han d'augmentar els ingressos demoltes persones que estan accedint a un millor nivel de vida, dins el principibàsic que l'educació juga un paper fonamental en el sistema d'igualtat d'oportunitats''.En el debat, també ha participat el dirigent d'Unió Progrés i Democràcia (UPyD) a CatalunyaRamon de Veciana,que ha destacat ''la centralitat de la política xilena actual,amb un centredreta i un centreesquerra forts i aglutinadors'', i també el fetque aquest país només tingui ara un 5,7 per cent d'atur.

MichelleBachelet ha aconseguit, en les eleccions de diumenge, un 46,7 per cent delsvots, mentre que la dretana Evelyn Matthei s'ha quedat en el 25. Caldrà, doncs,una segona volta en què els xilens estan cridats a les urnes per al 15 dedesembre. 25 anys després del plebiscit que el dictador Augusto Pinochet vaperdre i 40 després del cop d'Estat, els xilens miren al futur en clau social idins el procés de consolidació de la democràcia. Això, però, conviu amb uncreixement de la indiferència política en un país on, tot just ara, s'ha suprimitl'obligatorietat d'anar a votar.

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció