En directe

Fabricació pròpia

POLÍTICA

"El nivell d'esforç dels polítics municipals exigeix hores"

Olga Ortiz, candidata d'Units per Avançar a l'alcaldia d'Argentona, Teresa Carreras, membre de la Junta de l'Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Nacho Pascual,…

21 maig 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Olga Ortiz, candidata d'Units per Avançar a l'alcaldia d'Argentona, Teresa Carreras, membre de la Junta de l'Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Nacho Pascual, candidat del PACMA a l'alcaldia de Girona, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, l’especificitat de les eleccions municipals en pobles i ciutats més petits on l’escenari sovint no se sembla gens al general de Catalunya. Ortiz ha destacat que Units per Avançar "vol demostrar que el lideratge ha de ser també femení, i ara hi ha cinc candidats i tres candidates en els 8 partits que es presenten a aquestes municipals a Argentona". En aquest sentit, ha animat les dones a "liderar els seus partits, perquè han d'estar representades d'acord amb el 52 per cent que són dins la població total". Sobre la política local, la també exregidora a Mataró quan Joan Mora va ser alcalde entre 2011 i 2015 ha explicat que "el nivell d'esforç dels polítics municipals exigeix hores personals", i que "el tipus de lideratge d'una dona aporta un carisma diferent que és positiu dins un projecte col·laboratiu que s'ha de veure en els municipis".
En un altre moment, Olga Ortiz ha recordat la dita popular segons la qual, "quan votes a les eleccions generals, ho fas amb el cap i, quan votes a les autonòmiques, amb el cor mentre que, a les municipals, ho fas amb els peus, perquè afecta allò que es toca, allò proper". En aquesta línia, la candidata a l'Alcaldia d'Argentona ha comentat que "les eleccions locals prioritzen sovint la persona per sobre dels partits i les sigles, motiu pel qual aquesta candidatura vol ser, i així ho diu en el lema, precisament la de les persones i allò que necessiten". Ha valorat igualment molt positivament "aquesta proximitat del polític municipal amb els ciutadans". Ortiz finalment ha destacat que ara "el panorama es presenta més fragmentat, perquè s'han afegit, a les candidatures de 2015, tambe Junts per Catalunya i Units per Avançar".
Teresa Carreras, per la seva banda, ha valorat positivament la gestió d'Eudald Calvo, que ha qualificat de "molt social, positiva i propera, amb els joves i un programa per ajudar a donar visibilitat a les noies quan surten de les discoteques". Sobre Mataró, on ha governat aquests 4 anys el socialista David Bote amb només 6 regidors de 27, la periodista ha dit que "bona part de la gent se sent frustrada, perquè és impossible fer les coses bé amb una majoria tan exigua".
D'altra banda, el candidat del Partit Animalista (PACMA) a l'Alcaldia de Girona, Nacho Pascual, ha explicat que la seva formació "té tres eixos fonamentals: la defensa dels drets dels animals, el medi ambient i aturar la crisi climàtica i una aposta decidida per la justícia social i la defensa dels col·lectius més vulnerables". El dirigent ha afegit que "allò que fa diferent el PACMA és que porta una bandera pels qui no tenen veu, que són els animals, fet que ha provocat que els altres partits s'hagin posat les piles en aquest tema". Pascual ha assegurat que prioritzarà "canviar l'ordenança de tinença, protecció i control dels animals, de la qual el PACMA ja havia presentat més de 50 modificacions". Ha destacat que "el consistori ja ha incorporat una d'aquestes mesures, com és el fet que els animals de companyia puguin viatjar en transport públic" amb els seus amos. Finalment ha denunciat que "Girona s'ha convertit aquests últims anys en una ciutat aparador, de grans festivals, però de poca política del dia a dia pensada per a la gent que aixeca la ciutat o que pateix discriminació pel fet de viure a la perifèria".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 21 de maig.

Localitats on algunes forces es presenten en solitari quan en altres van en coalició, formacions independents, candidatures molt lligades a la figura de l’alcaldable i peculiaritats d’alguns àmbits locals concrets configuren tot un univers i també una experiència de més proximitat per a molts electors. Argentona, on Units per Avançar es presenta en solitari amb Olga Ortiz com a candidata a l’Alcaldia, n'és un exemple. La previsió a Mataró, on el PSC ha governat aquests 4 anys, amb l’alcalde David Bote però només amb 6 dels 27 regidors del consistori. Aquest tradicional feu socialista només va tenir alcalde de Convergència i Unió, Joan Mora, entre 2011 i 2015.

Més actualitat

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció