Aquest dimarts al matí han començat les rebaixes, un període en què els comerços i les grans superfícies s’omplen de consumidors que busquen les grans oportunitats. La Confederació de Comerç de Catalunya i l’Associació de Grans Superfícies preveuen un augment de vendes en relació amb l’any passat, fins al punt que cada català es gastarà fins al 7 de març de mitjana 100 euros, 10 més que el 2013. L’Agència Catalana del Consum i les associacions de consumidors fan una crida a la compra responsable i ben raonada. El secretari general adjunt de la Confederació de Comerç de Catalunya, Emiliano Maroto, ha explicat aquest dimarts a Ràdio Estel que enguany els ciutadans “no pateixen tant l’impacte d’alguns aspectes de la crisi molt presents l’any passat, sobretot la pujada de l’IVA i la supressió d’algunes pagues de Nadal”. En aquesta línia, ha fet una crida “a confiar en els comerciants, perquè hi ha uns establiments multimarca que ofereixen grans oportunitats i treballen amb rigor i professionalitat”. Maroto ha fet seva la previsió de tota la Confederació del Comerç de Catalunya, que preveu “un augment del 5 per cent en les vendes, després que la campanya de l’any passat que fos desastrosa”.
Per la seva banda, l’economista Anton Gasol, del Centre d’Estudis Econòmics i Socials, ha destacat que “les rebaixes són un mecanisme lligat als cicles econòmics però no és cap eina salvadora per a ningú, ja que les vendes i les compres van lligades sobretot a la renda disponible”. Gasol ha assegurat que, “al final de l’any, les vendes són les mateixes”. A més, ha criticat les liberalitzacions en horaris i campanyes de rebaixes aplicades en algunes comunitats autònomes. “Perjudica totes les parts implicades i, a més, no dóna uns resultats millors a nivell de vendes”, ha dit Gasol.
Recordem molts establiments aplicaran unes rebaixes de preus que oscil•laran entre el 30 i el 50 per cent. Des de fa dies, de fet, ja hi ha molts establiments que han aplicat descomptes per animar les vendes els últims dies de les festes nadalenques. Això ha estat possible aquest any perquè la Llei Catalana d’Horaris Comercials està suspesa. Per aquest motiu, es pot aplicar a Catalunya un decret del govern espanyol que és molt menys restrictiu. La Generalitat defensa la seva normativa, però accepta que, amb la confusió actual, no té legitimitat per aplicar sancions.