En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

El Papa accepta la creació d´una Comissió d´Estudi sobre la possibilitat que les dones accedeixin al Diaconat

El Papa ha acceptat aquest dijous la creació d´una Comissió d´Estudi sobre la possibilitat que les dones accedeixin al Diaconat. Francesc s´ha mostrat obert a crear…

12 maig 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha acceptat aquest dijous la creació d´una Comissió d´Estudi sobre la possibilitat que les dones accedeixin al Diaconat. Francesc s´ha mostrat obert a crear el grup de valoració sobre aquest grau del Ministeri Ordenat encara reservat només a homes. Recordem que el Concili Vaticà II va establir que poguessin accedir homes casats al Diaconat, però no pas dones. El Papa, responent a 800 consagrades en una audiència en què ha tractat amb transparència molts temes, ha mostrat la disposició a estudiar el Diaconat femení, una qüestió tractada juntament amb altres, com ara els motius pels quals les consagrades no estan autoritzades a pronunciar homilia en la Missa. Són algunes de les nombroses qüestions delicades que 800 consagrades han plantejat al Papa en aquesta trobada a l´Aula Pau VI del Vaticà. En aquesta audiència, organitzada per la Unió de Superiores Majors, Francesc ha invitat les religioses i consagrades a evitar els riscos d´un “feminisme” ideològic o mal entès i de la “servitud” en l´Església. 
El Sant Pare ha recordat que la mirada femenina pot enriquir l´elaboració i la presa d´una decisió dins l´Església, alhora que ha destacat el protagonisme de les dones, i particularment les consagrades, en el servei als pobres i als malalts, en la catequesi i en molts altres ministeris eclesials. El pontífex ha afegit que l´antic paper de les diaconesses, en els primers anys de cristianisme, no està encara prou clar, tot i que s´ha mostrat obert a afrontar la qüestió en una Comissió d´Estudi. Sobre el possible permís a una dona consagrada per pronunciar homilies, el Papa ha distingit entre la predicació durant la Litúrgia de la Paraula, que pot fer una dona consagrada o laica sense cap problema, i la de la Litúrgia Eucarística, en què l´homilia està lligada a la presidència de la celebració. 
El bisbe de Roma ha rebutjat la marginació que les dones han patit en l´Església del passat, i ha aclarit que el Codi de Dret Canònic es pot modificar. Finalment, Francesc ha invitat les consagrades a dedicar un espai adequat al descans i a no deixar de consultar les monges d´edat avançada o les malaltes dels convents, ja que són la memòria i l´experiència.

Alerta contra les divisions i les murmuracions
El Papa ha dit aquest mateix dijous, d´altra banda, que “Jesús prega per la unitat dels cristians, però a l´Església hi sembradors de jull o males herbes que divideixen i destrueixen les comunitats amb la llengua”. Durant l´homilia de la Missa a la Capella de la Casa de Santa Marta, Francesc ha recordat que “Crist vol que les comunitats siguin una sola cosa, com Ell amb el Pare, perquè el món cregui”. El bisbe de Roma ha reflexionat sobre les paraules i la pregària de Jesús, amb la lectura de l´Evangeli del dia. Ha comentat concretament que «la unitat de les comunitats cristianes, de les famílies cristianes, és un testimoni: testimonien que el Pare ha enviat Jesús». El Sant Pare ha recordat que, “allà on els cristians es fan la guerra els uns contra els altres, no hi ha testimoni”. També ha afegit que els creients «hem de demanar molt de perdó al Senyor per aquesta història de tantes divisions, i no només en el passat, sinó també avui».
El pontífex ha insistit en la idea que «va ser l´enveja del diable la que va fer entrar el pecat al món». El Papa ha subratllat després que també en les comunitats cristianes és gairebé habitual que hi hagi egoismes, gelosia, enveges i divisions, i ha afegit que “això porta a fer safareig els uns contra els altres, amb moltes murmuracions". Francesc ha comentat, a més, que  “les divisions comencen amb la llengua dels qui sembren jull per enveja, gelosia i també per tancament”. Ha destacat igualment que "la llengua és capaç de destruir una família, una comunitat i una societat, de sembrar odi i guerres". En lloc de buscar una clarificació, segons el Sant Pare, "és més còmode fer safareig i destruir la fama de l´altre". Ha acabat la seva homilia animant tothom a demanar la gràcia de la unitat, i ha tornat a recordar les conseqüències de la murmuració. Francesc també ha recordat Sant Felip Neri, que "va dir a una dona tafanera que, com a penitència, desplomés una gallina i escampés les plomes, per intentar recollir-les després, una proposta a la qual ella va respondre dient que era impossible".

El jesuïta Miguel Yáñez analitza l´Amoris laetitia
Amb motiu de la recent publicació de l´exhortació apostòlica postsinodal Amoris Laetitia, l´alegria de l´amor, el jesuïta Miguel Yáñez, director del Departament de Teologia Moral de la Universitat Gregoriana de Roma, ha dit que el document és molt realista sobre la família, per acompanyar-la i ajudar-la a tirar endavant, i també pastoral: "És un document que mira d´obrir vies pastorals per acompanyar millor a les famílies d´avui dia. No es tracta tant de trobar receptes, que són puntuals, sinó de processos que puguin integrar-se millor a aquells que estan allunyats o en situacions de no total integració. El llenguatge que fa servir és admirable, podríem dir que és fruit de l´escolta del poble de Déu, i dóna al poble de Déu un text molt ric des del punt de vista antropològic, espiritual, teològic i pastoral en un llenguatge que la gent pot entendre. Té una visió positiva de la sexualitat i de l´amor conjugal fins i tot d´aquelles situacions que no són perfectes, en què aplica la qüestió de les llavors del verb dient que encara hi podem veure aspectes positius".
El jesuïta també ha destacat que Amoris laetitia “connecta amb l´eclesiologia de l´Evangelii Gaudium" especialment quan dibuixa "una Església sinodal, i és el fruit madur d´un camí sinodal, a partir de dos sínodes, l´extraordinari i l´ordinari, que el Papa recull i rellança". Yáñez també ha anunciat la preparació “d´un simposi per als dies 7 i 8 d´octubre per aprofundir en aquest tema”.

Es pot escoltar AQUÍ l´edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 12 de maig.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció