En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

El Papa acull favorablement la petició de visitar Manresa

El Papa ha rebut aquest dissabte al Vaticà l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i una representació de l'Ajuntament. La delegació ha proposat a Francesc visitar…

6 juny 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha rebut aquest dissabte al Vaticà l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i una representació de l'Ajuntament. La delegació ha proposat a Francesc visitar Manresa l'any 2022, coincidint amb el cinquè centenari de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a la capital del Bages. El Sant Pare ha acollit favorablement la petició fins al punt que ha assegurat que, si es troba bé de salut, li agradaria anar-hi. Ha estat curiosament la primera audiència privada concedida pel pontífex, amb presència física, des de l'inici de la pandèmia pel Covid-19. Els representants municipals han explicat al bisbe de Roma els detalls d’una iniciativa de caràcter transversal i amb voluntat transformadora, impulsada el 2013, que va més enllà de l’àmbit religiós i aposta per potenciar el llegat ignasià per fer de Manresa una ciutat més acollidora i més atractiva, tant per als ciutadans de la vila com per als visitants. Aquest viatge del consistori bagenc a Roma inclou també reunions de treball a l’entorn de tot e projecte Manresa 2022.

Tot i que les circumstàncies provocades per la crisi del coronavirus havien complicat aquest desplaçament de l'Ajuntament de Manresa a la capital italiana, finalment ha estat possible un cop el govern d'Itàlia va decidir obrir el país als vols internacionals a partir de dimecres passat, 3 de juny, i suprimir la quarantena als visitants provinents de l’estranger. La delegació manresana rebuda pel Papa ha estat formada pel primer tinent d’alcalde i regidor de Presidència, Marc Aloy, el regidor de Turisme i responsable de Manresa 2022, Joan Calmet, i el coordinador del projecte i gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Albert Tulleuda, a més del mateix alcalde, Valentí Junyent. També ha estat present en la visita el superior de la Cova de Sant Ignasi de la capital del Bages, Lluís Magriñà.

La Companyia de Jesús, a la qual pertanyia l'actual pontífex abans d'arribar a l'episcopat, és especialment sensible a la commemoració de l'any 2022. Ignasi de Loiola va fundar els jesuïtes tot just a partir de l’experiència personal i de transformació que va viure durant el temps que va ser a Manresa l'any 1522. La delegació catalana, a més, ha exposat aquest dissabte al Sant Pare el projecte del Camí Ignasià, que uneix Loiola (Guipúscoa), la localitat natal del sant, amb Manresa, així com el potencial que té com a ruta de pelegrinatge i de creixement personal i espiritual, equiparable al que era el Camí de Sant Jaume en els seus inicis. Igualment, el grup ha recordat al bisbe de Roma que la Companyia de Jesús ha declarat Any Jubilar Ignasià el període de temps que anirà del 31 de juliol de 2021 al mateix dia de 2022, un fet que també contribuirà a reforçar la projecció exterior de la capital del Bages, coincidint amb la commemoració del 500 aniversari. Aquesta història visita al Vaticà és fruit de 7 anys de contactes emmarcats en la preparació de la celebració pels cinc segles.

El projecte Manresa 2022

La iniciativa del Projecte Manresa 2022 és una aposta de la ciutat, transversal i participativa, que per impulsar la commemoració dels 500 anys de l'arribada d’Ignasi de Loiola a la ciutat catalana, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-s'hi prop d'un any, s'hi va inspirar per a escriure els Exercicis Espirituals i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida que el va portar a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol dels mateixos jesuïtes. L’Ajuntament de Manresa, a més, ha aprofitat l'oportunitat per projectar més la ciutat al món. Partint de les arrels ignasianes, vol potenciar tant el seu llegat patrimonial com els seus valors, que són plenament vigents, també amb la idea de fer la capital bagenca més sostenible i equilibrada, seguint l'esperit de l'encíclica Laudato Si de Francesc.

Entre les actuacions del projecte Manresa 2022, destaquen la gran remodelació de l’Antic Col·legi de Sant Ignasi per convertir-lo en el Museu del Barroc de Catalunya, la recuperació del tram manresà del Camí Ignasià, la creació de l’Espai Manresa 1522, que mostra la ciutat que va trobar Ignasi de Loiola quan hi va arribar ara fa gairebé 500 anys, l’adequació d’El Pou de Llum, el mirador sobre el riu Cardener on el sant fundador dels jesuïtes va tenir la revelació que el transformaria espiritualment per acabar escrivint els seus Exercicis Espirituals i fundant la Companyia de Jesús, i la transformació de la Via Sant Ignasi, que uneix el Cardener i el camí de la Cova amb l’Antic Col·legi Sant Ignasi i el seu entorn.
Pel que fa a l’acollida, s’ha treballat per elaborar una oferta turística i enogastronòmica atractiva per als visitants a partir de diversos elements relacionats amb el patrimoni ignasià. El gruix de les activitats relacionades amb el projecte es concentren en l’apartat “Batega” i van des de la Marxa del Pelegrí, una caminada de Montserrat a Manresa, fins al cicle de música espiritual titulat Sons del Camí, passant per altres també rellevants com el cicle de pensament Ignàgora o el projecte d’autoconeixement i gestió personal Lotus, adreçat a infants i joves.
Aquesta invitació al Papa Francesc per visitar Manresa s'afegeix a la realitzada per l'Episcopat espanyol i l'arxidiòcesi de Santiago de Compostela a visitar la ciutat gallega el 2021, que és any jubilar. Tenint en compte que la commemoració ignasiana començarà el 31 de juliol de 2021, la Santa Seu podria plantejar-se la doble visita a Galícia i Catalunya en un mateix viatge apostòlic, com ja va fer Benet XVI el 2010, quan va viatjar a Compostel·la i després a Barcelona, on va presidir la dedicació de la Sagrada Família i va certificar la seva erecció en basílica.

Més actualitat

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció