En directe

L'Evangeli del dia

PAPA FRANCESC

El Papa anima a afrontar "la pobresa dels malalts"

El Papa ha fet aquest divendres una crida general a impulsar "la inviolable dignitat humana dels malalts, amb especial atenció als més necessitats". En una…

10 febrer 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha fet aquest divendres una crida general a impulsar "la inviolable dignitat humana dels malalts, amb especial atenció als més necessitats". En una audiència amb els participants en una trobada promoguda per la Comissió per al Servei de la Caritat i la Salut de la Conferència Episcopal Italiana, Francesc ha recordat que les persones malaltes "són membres preciosos de l'Església", i ha alertat contra les greus especulacions en el sector sanitari i la cultura del descartar. El pontífex ha donat les gràcies als voluntaris, que són la cara, alhora que també ha reconegut la creu de l’àmbit sanitari. "El voluntariat a Itàlia ha estat una sorpresa per a mi. No hauria pensat mai de trobar una cosa així", ha dit. En l'altre cantó de la realitat, el pontífex ha assegurat que, "si hi ha un sector en què la cultura del descartar fa veure amb evidència les seves doloroses conseqüències, és precisament el sanitari".
El Sant Pare ha recordat que "cal estar amatents, sobretot quan els pacients són persones grans amb una salut molt vulnerable, sobretot si estan afectades per patologies greus i les seves cures són particularment difícils, com ara en el cas dels malats psiquiàtrics". En aquesta línia, ha afegit que "el model empresarial en l'àmbit sanitari, si s'adopta de manera indiscriminada, té el risc de produir exclusions humanes en lloc d'optimitzar els recursos disponibles". El Papa, en un altre moment, ha avisat contra l’utilitarisme de la sanitat, i ha expressat el seu desig que sigui un servei per a la persona, sense exigències econòmiques. "Que els diners no siguin l'únic que orienti les decisions polítiques i administratives, destinades a preservar el dret a la salut contemplat per la Constitució italiana, com tampoc les mesures dels qui gestionen els llocs de guariment", ha explicat. 
El Papa ha expressat igualment el seu desig que "la creixent pobresa sanitària entre les capes més pobres de la població, provocada precisament per la dificultat d'accés a les cures, no deixi ningú indiferent", i que "es multipliquin els esforços de tothom perquè els drets dels més febles siguin tutelats"Francesc ha assegurat fins i tot que els malalts són les principals víctimes entre totes les discriminacions. Ha explicat que "malauradament la pitjor discriminació que pateixen els pobres, i els malalts són pobres de salut, és la manca d'atenció espiritual, de la qual tenen necessitat". El Sant Pare ha reiterat la defensa de "la inviolable dignitat de la vida humana, des del moment de la seva concepció fins a l'últim respir", i ha demanat la tutela dels drets dels més desafavorits, tot recordant també que aquest dissabte, festa de la Mare de Déu de Lourdes, se celebra la Jornada Mundial del Malalt.
"Davant la temptació, pregària"
I en l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, Francesc ha dit que, davant la debilitat de les temptacions, que "tots" tenim, "la gràcia de Jesús ens ajuda a no amagar-nos del Senyor i a demanar perdó per aixecar-nos i anar endavant".  En tota aquesta realitat, el pontífex ha situat l’existència d’un agent del mal que provoca totes les tensions. "El dimoni és un mal pagador, un estafador que et promet tot i et deixa despullat mitjançant nombreoses temptacions de vanitat, de supèrbia, de cobdícia i d'avarícia", ha dit. 
El pontífex ha recordat que "la corrupció comença sent poca cosa i va creixent". Cap al final de la seva predicació, el bisbe de roma ha dit que l'Església ens ensenya a "no ser ingenus", per no dir "ximples", de manera que cal tenir "els ulls oberts" i demanar ajuda al Senyor "perquè sols no podem". Ha posat també l'exemple d'Adam i Eva, que "s'amaguen del Senyor, quan allò que es necessita és la gràcia per tornar i demanar perdó". Finalment ha assegurat que, "en la temptació, no es dialoga, sinó que es prega des de la feblesa i seguint la Paraula de Déu".
Indicis d'hostilitat de Trump amb el Sant Pare
Segons diverses informacions publicades a la premsa en les últimes hores, la nova administració del president dels Estats Units, Donald Trump, estaria activant una estratègia per estimular l’oposició al Papa des de la mateixa Església catòlica. El principal assessor de la Casa Blanca, Stephen Bannon, ha acusat el Sant Pare d’erosionar els valors judeocristians. Un article publicat per The New York Times acaba de revelar l’inici de la sintonia entre Stephen Bannon, ara assessor de Trump, amb el cardenal nord-americà Raymond Burke, considerat un dels referents de la resistència interna dins la Cúria romana als canvis que promou Francesc. 
Aquest fet coincideix amb l’exhibició, des de dissabte passat, d’uns cartells a Roma, amb imatge i un breu missatge en un italià romà molt popular, en què s’acusa el Papa d’imposar inapropiadament la seva autoritat en intervenir sobre congregacions i sobre l’Orde de Malta, alhora que acusen el pontífex d’ignorar els cardenals per concloure preguntant on és la seva misericòrdia. Tot i que el to sembla provinent de sectors conservadors crítics amb el bisbe de Roma, no hi ha evidències que els cartells provinguin d’aquesta hostilitat de Washington.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Quim Llisorgas: "Finalment, tots arribarem a tenir una discapacitat"

L'actor Quim Llisorgas a Ràdio Estel

Quim Llisorgas, conegut pel seu paper d'Hèctor a la sèrie 'Com si fos ahir' de 3Cat, explica a 'La Caravana' com ha aconseguit ser actor amb la síndrome de Joubert

12 abril 2024

Redacció

ABUSOS SEXUALS

La nova executiva de la Conferència Episcopal inicia els contactes amb les associacions de víctimes d’abusos 

abusos sexuals en el sí de l’Església

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l’Associació Infància Robada, Juan Cuatrecasas, avança que ha parlat amb el vicepresident José Cobo i li ha demanat que rebutgi “l’informe Dagnino” i treballi en un nou marc jurídic

12 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira és en Jairo, un jugador de futbol colombià que viu de primera mà el racisme, a L'Acadèmia, la nova sèrie de 3Cat

11 abril 2024