En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa anima els joves a "conèixer l'ensenyament de Joan Pau II"

El Papa expressa, en un missatge enviat als joves polonesos, el seu desig que "Joan Pau II els estimuli a caminar al costat de Jesús…

19 maig 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa expressa, en un missatge enviat als joves polonesos, el seu desig que "Joan Pau II els estimuli a caminar al costat de Jesús amb valentia". En aquesta reflexió oberta amb motiu del centenari del sant pontífex polonès, Francesc recorda els lligams del seu predecessor amb la joventut. "És una bonica ocasió per a mi, adreçar-me a vosaltres, joves de Cracòvia, pensant en com estimava ell els joves i recordant la meva visita a vosaltres per la JMJ de 2016", diu. A més, el Sant Pare destaca que "Sant Joan Pau II va ser un extraordinari regal de Déu a l'Església i a Polònia, perquè el seu pelegrinatge terrenal, que va començar el 18 de maig de 1920 a Wadowice i va acabar ara fa 15 anys a Roma, va estar marcat per la passió per la vida i la fascinació pel misteri de Déu, en el món i en l'home".

Es pot escoltar AQUÍ l'última edició de DIARI DEL PAPA (minut 21')

El pontífex elogia el missatge que Joan Pau II va donar al món sobre l’amor misericordiós que s’encarna en la vocació dels creients. Assegura que el recorda "com un gran de la misericòrdia" i posa com a exemples "l'encíclica Dives in Misericordia, en la canonització de Santa Faustina i la institució del Diumenge de la Divina Misericòrdia". Igualment explica que el seu predecessor, "a la llum de l'amor misericordiós de Déu, va comprendre l'especificitat i la bellesa de la vocació de les dones i els homes, alhora que comprenia les necessitats dels infants, els joves i els adults, considerant també els condicionaments culturals i socials". En aquest context, Francesc recorda als nois i noies d'avui que "poden experimentar-ho, coneixent la seva vida i els seus ensenyaments, disponibles per a tothom fins i tot gràcies a Internet".

En un altre moment, el Sant Pare reivindica també el valor la família com una altra de les realitats per les quals va vetllar Joan Pau II. "Tots i cadascú de vosaltres porteu l'empremta de la pròpia família, amb les seves alegries i les seves penes. L'amor i la dedicació a la família és un tret característic de Joan Pau II. El seu ensenyament és un punt de referència segur per trobar solucions concretes a les dificultats i els reptes que les famílies han d’afrontar en els nostres dies", comenta el bisbe de Roma. I després de recordar les dificultats personals de Karol Wojtyla, que va perdre aviat la mare i després el pare i que va conviure amb els autoritarismes i la guerra mundial, el pontífex subratlla la centralitat de Jesucrist impulsada per Sant Joan Pau II des de l’inici del seu pontificat, amb l’encíclica ‘Redemptor Hominis’.
En aquesta línia, el bisbe de Roma demana "que les celebracions del centenari del naixement de Sant Joan Pau II inspirin en els joves el desig de caminar amb valentia amb Jesús, que és el Senyor del risc, de sempre, de més enllà". Francesc conclou que "el Senyor, com a la Pentecosta, vol realitzar un dels miracles més grans que podem experimentar: fer que les mans de cadascú esdevinguin signes de reconciliació, de comunió, de creació, per seguir construint el món d'avui". Aquest missatge de Francesc als joves polonesos acaba amb una crida als nois i noies d’avui perquè demanin la intercessió de Sant Joan Pau II.
Setmana Laudato si
Estem vivint, d'altra banda, la Setmana Laudato si, iniciativa integrada en una campanya global amb motiu del 5è aniversari de l'encíclica sobre la cura de la casa comuna. Amb el lema "Tot està connectat", inclou diverses activitats fins diumenge vinent, dia pròpiament en què es compleixen cinc anys del document, quan tots els creients estan convocats a una pregària mundial a les 12 del migdia en horari de cada país o cada zona. La setmana és una invitació a llegir i interioritzar l’encíclica, dividida en sis capítols, a partir del “Càntic de les Criatures” de Sant Francesc d'Assís. Després recull diverses reflexions de les Conferències Episcopals del món i conclou amb dues pregàries, un interreligiosa i una altra cristiana, per la salvaguarda de la Creació. «Lloat sigueu, Senyor, per la germana nostra mare terra». El Sant Pare segueix així les petjades de Sant Francesc d'Assís per explicar la importància d'una ecologia integral que es converteixi en un nou paradigma de justícia, en què la preocupació per la natura, la justícia amb els pobres i el compromís amb la societat siguin inseparables.
En els sis capítols de l'encíclica, el Papa destaca que la nostra terra, maltractada i saquejada, requereix una "conversió ecològica", un "canvi de rumb" perquè l'home assumeixi la responsabilitat de "tenir cura de la casa comuna". Aquest compromís, segons recorda el pontífex, també inclou l'eradicació de la misèria, l'atenció als pobres i que tothom pugui accedir a tots els recursos del Planeta. En definitiva, la ‘Laudato si’ fa un diagnòstic detallat dels mals de la terra, sobretot la contaminació; el canvi climàtic; la desaparició de la biodiversitat; el deute ecològic entre el nord i el sud; el predomini de la tecnocràcia i les finances, que porta al rescat dels bancs, en detriment de la població i la propietat privada no subordinada a la destinació universal dels béns.  Com a alternativa a tot això, l’encíclica explica que ens cal una "revolució cultural valenta" que mantingui en primer pla el valor i la protecció de tota vida humana, perquè la defensa de la natura "no és compatible amb la justificació de l'avortament" i que "tot acarnissament amb qualsevol criatura és contrari a la dignitat humana".

Recordem que aquest diumenge, que és també la festa de l’Ascensió del Senyor i la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, tindrà lloc una pregària comuna per la terra i la humanitat; i començarà un Any Especial dedicat a la "Laudato si' promogut pel Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral: marcat per nombroses cites sobre el tema de l'ecologia integral. L'Any Especial acabarà el 2021, però té l’objectiu de proposar un compromís públic comú cap a la "sostenibilitat total" perquè es pugui assolir en 7 anys. Hi estan implicats famílies, diòcesis, ordes religiosos, universitats, escoles, estructures de salut i el món dels negocis, amb especial atenció a les empreses agrícoles.

Resposta global contra la pandèmia del coronavirus

Destaquem finalment que la Santa Seu ha explicat en les últimes hores la seva resposta global i de transparència per assegurar assistència a tothom davant l'emergència internacional del coronavirus. Aquesta situació porta la humanitat a una situació sense precedents en la història. Ara més que mai és necessari que la interdependència entre les nacions i la salut es considerin un bé primordial que ha de protegir-se mitjançant una acció coordinada i solidària a nivell mundial. Així ho ha expressat l’arquebisbe Ivan Jurkovič, representant permanent de la Santa Seu davant les Nacions Unides a Ginebra, durant la 73a Assemblea Mundial de la Salut, l'òrgan rector de l'Organització Mundial de la Salut.

La trobada d’aquest any, per primera vegada, es fa per videoconferència. Jurkovič ha destacat la contribució de l'Església a aquesta "resposta mundial" necessària per fer front a la pandèmia: els 5.000 hospitals catòlics i els més de 16.000 dispensaris pertanyents a l'Església Catòlica que ofereixen incansablement "atenció sanitària a tots, garantint especialment als pobres i marginats l'accés a l'atenció mèdica i als medicaments".

Més actualitat

RELIGIÓ

El responsable del Sosteniment de l'Església anima tothom a "conèixer la feina de l'Església i marcar la X a la Declaració de la Renda

marcar la x a la declaració de la renda

Vicente Rebollo, també bisbe de Tarassona, recorda que els contribuents poden destinar un 0,7 % dels impostos a l'Església i un altre 0,7 a altres finalitats d'interès social

19 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

‘Una ombra blanca’ és la nova novel·la de Carme Riera, escriptora, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i Premi Nacional de Cultura

19 abril 2024

ECONOMIA I FINANCES

El comitè d’empresa de l’antiga Nissan dona per fet que el miler d’exempleats seran contractats 

acord entre Chery i Ebro

En una entrevista a Ràdio Estel, Miguel Ruiz, membre del comitè i secretari general de SIGEN-USOC de Nissan a Barcelona ha valorat la reindustrialització de “titànica”

19 abril 2024

Redacció