En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa anuncia que el 19 de novembre crearà 17 nous cardenals, entre ells Carlos Osoro, arquebisbe de Madrid

El Papa ha anunciat aquest diumenge, en acabar la celebració de l'Eucaristia que ha presidit amb motiu del Jubileu Marià, un consistori per a la creació…

9 octubre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha anunciat aquest diumenge, en acabar la celebració de l'Eucaristia que ha presidit amb motiu del Jubileu Marià, un consistori per a la creació de 17 nous Cardenals provinents dels cinc continents. Serà el proper 19 de novembre, vigília del tancament de la Porta Santa de la Misericòrdia i, per tant, de la clausura de l'Any Jubilar. Entre els nous purpurats, hi ha l'arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, que rebrà el birret cardenalici tot just poques setmanes després que el seu predecessor, el cardenal Antonio María Rouco Varela, ha complert els 80 anys i, per tant, ha deixat de ser elector per a un proper conclave.

L'actual arquebisbe de Barcelona no ha entrat en aquesta llista. Es dóna la circumstància que l'arquebisbe emèrit de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, no complirà 80 anys fins al proper 29 d'abril, cosa que farà esperar l'elecció de Joan-Josep Omella per al cardenalat. Així se seguirà la tradició d'evitar que hi hagi dos cardenals electors d'una mateixa diòcesi. Entre els nous cardenals, 6 són americans, 5 europeus, 3 africans, 2 asiàtics i 1 d'Oceania. L'endemà del Consistori, el diumenge 20 de novembre coincidint amb la Solemnitat de Crist Rei i amb la conclusió de l'Any Sant Extraordinari de la Misericòrdia, Francesc concelebrarà l'Eucaristia amb els nous purpurats, acompanyats per la resta del Col·legi de Cardenals i una representació d'arquebisbes, bisbes i preveres de tot el món.

Cardenals que són bisbes o arquebisbes en actiu:
1-  Mario Zenari, italià i nunci apostòlic a Síria.
2-  Dieudonné Nzapalainga, arquebisbe de Bangui (República Centreafricana)
3-  Carlos Osoro Sierra, arquebisbe de Madrid (Espanya)
4-  Sérgio da Rocha, arquebisbe de Brasília (Brasil)
5-  Blase J. Cupich, arquebisbe de Chicago (EUA)
6-  Patrick D'Rozario, arquebisbe de Dacca (Bangla Desh)
7-  Baltazar Enrique Porras Cardozo, arquebisbe de Mèrida (Veneçuela)
8-  Jozef De Kesel, arquebisbe de Malines-Brussel·les (Bèlgica)
9-  Maurici Piat, arquebisbe de Port Louis (Maurici)
10- Kevin Joseph Farrell, prefecte del Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida (EUA)
11-  Carlos Aguiar Reptis, arquebisbe deTlalnepantla (Mèxic)
12-  John Ribat, arquebisbe de Port Moresby (Papua Nova Guinea)
13-  Joseph William Tobin, arquebisbe d'Indianapolis (EUA)

Cardenals que són arquebisbes o bisbes emèrits que  ja no seran electors:
14-  Anthony Soter Fernandez, arquebisbe emèrit de Kuala Lumpur (Malàisia)
15-  Renato Corti, arquebisbe emèrit de Novara (Itàlia)
16-  Sebastian Koto Khoarai, bisbe emèrit de Mohale 's Hoek (Lesotho)
Cardenal sacerdot reconegut per la seva tasca pastoral:
17- Ernest Simoni, prevere de l'arxidiòcesi de Shkodër-edició menor (Albània)

El Sant Pare demana un esforç per ajudar els haitians
D'altra banda, igualment al final de l'Àngelus i després de la Missa d'aquest diumenge, el Sant Pare ha demanat a tot el món un esforç urgent per ajudar els milers d'afectats per l'últim desastre natural que ha afectat sobretot Haití, a més de la República Dominicana i la costa oriental dels Estats Units.El pontífex ha expressat la seva proximitat a les víctimes i desplaçats a causa de l'huracà Matthew, que ha castigat els últims dies el Carib, i ha manifestat la seva confiança en la solidaritat de la comunitat internacional, les institucions catòliques i les persones de bona voluntat. També el Papa ha dedicat un record als nous beats d'Astúries, Genaro Fueyo Castañón i tres companys laics, que van pujar als altars dissabte en una Missa presidida pel cardenal Angelo Amato a la catedral d'Oviedo. Finalment, el bisbe de Roma ha saludat els pelegrins i creients en general que han participat, aquests dies, en el Jubileu Marià.
I en l'homilia de la Missa que clausurava precisament el Jubileu dedicat a la Mare de Déu, Francesc ha fet una crida als creients perquè "s'uneixin fortament a aquesta fe senzilla de Santa Maria, perquè ens ensenyi a tornar sempre a Jesús i a donar-li gràcies pels innombrables beneficis de la seva misericòrdia". En la celebració, a la Basílica de Sant Pere del Vaticà, el Sant Pare ha comentat l'evangeli d'aquest diumenge XXVIII durant l'any, que narra l'episodi en què Jesús guareix 10 leprosos, dels quals només un, concretament samarità i, per tant, estranger, torna sobre els seus passos, lloa Déu i es llança als peus del Mestre per donar-li gràcies per haver-ho curat.

El Papa ha destacat que aquesta seqüència ens invita a reconèixer amb admiració i gratitud els dons de Déu, que no es limita a fer-nos una promesa, sinó que posa a prova la nostra fe. Amb una mirada més àmplia i actual, Francesc ha dit que són molts els estrangers i les persones d'altres religions que ens donen exemple de valors i que qui "viu al nostre costat, potser menyspreat i discriminat pel fet de ser estranger, pot ensenyar-nos, en canvi, com avançar pel camí que el Senyor vol".

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció