En directe

Completes

ALTRES

El Papa assegura que "ignorar els pobres és menysprear Déu" i denuncia l´acumulació de riqueses en mans d´uns pocs

El Papa ha assegurat aquest dimecres que "ignorar els pobres és menysprear Déu". En l’audiència general a la Plaça de Sant Pere, amb desenes de milers…

18 maig 2016

Comparteix
El Papa ha assegurat aquest dimecres que "ignorar els pobres és menysprear Déu". En l’audiència general a la Plaça de Sant Pere, amb desenes de milers de persones presents, Francesc ha parlat de pobresa i misericòrdia per dibuixar els rostres que té, avui i sempre, la contradicció entre uns pocs que tenen moltes riqueses i molts éssers humans sense accés al mínim necessari per viure. El Sant Pare ha dit concretament que “la misericòrdia de Déu cap a nosaltres està relacionada amb la de nosaltres en relació amb els altres”Francesc ha explicat la relació entre misericòrdia i pobresa, a partir de la paràbola del pobre Llàtzer i el ric Epuló, una contraposició que l'evangelista Lluc descriu en el capítol 16. El pontífex ha recordat que Llàtzer representa el crit del pobre de tot el món i que ignorar-lo és contrari a la condició de cristià, alhora que ha presentat la imatge de l’evangeli com un reflex de "la contradicció que el món ofereix tristament, amb moltes riqueses en mans d’uns pocs" i moltes persones que no tenen el mínim necessari per viure.
El Sant Pare ha dit que "la paràbola ens recorda que la misericòrdia de nosaltres amb els altres és la mateixa que Déu té amb nosaltres". Seguir aquesta misericòrdia és, segons el pontífex, el millor termòmetre dels seguidors de Jesús, que "ve al nostre encontre precisament a través dels pobres"Francesc ha comentat que “la paràbola del ric Epuló i el pobre Llàtzer mostra situacions aplicables al moment actual”. El bisbe de Roma, en la mateixa línia, ha recordat que estar units a Déu passa per tenir un cor obert als pobres i necessitats per reconèixer en ells el rostre misericordiós de Déu.
D’altra banda, el Papa ha demanat novament aquest dimecres la pau a Ucraïna i al món, tot recordant la Batalla de Montecassino del 18 de maig de 1944 en el context de la Segona Guerra Mundial. Coincidint amb el maig, mes de Maria, Francesc ha fet una crida contundent, a través d’una salutació als "infants pròfugs", a "aturar la guerra que afecta la part oriental d’Ucraïna".“Saludo amb especial afecte els nens ucraïnesos, orfes i pròfugs a causa del conflicte armat que encara es produeix a l’est del país. Per intercessió de Maria Santíssima, renovo la meva pregària perquè s’assoleixi una pau duradora que pugui alleujar una població molt provada i ofereixi un futur serè a les noves generacions”, ha dit.
Coincidint també amb l’aniversari de Joan Pau II, 96 anys, Francesc s’ha unit a una Missa que se celebrava aquest mateix dimecres al cementiri polonès on reposen els caiguts d'ara fa 72 anys. En aquest context, el Sant Pare ha demanat la pau invocant la Mare de Déu, i s’ha unit a “espiritualment al president de la república de Polònia, als combatents i participants en la Missa al cementiri polonès de Montecassino, en record dels caiguts, així com els qui estan reunits a Torun per a la consagració del santuari de la Mare de Déu, estel de la nova evangelització, i de Sant Joan Pau II”. També ha expressat, adreçant-se igualment als polonesos, el seu desig "que aquests importants esdeveniments, siguin una invitació a pregar per la pau, per l’Església a Polònia i per la prosperitat del  país”.
La setmana vinent, Catalunya serà molt present a l’audiència setmanal de dimecres, amb motiu del pelegrinatge que ha organitzat la Federació de Cristians de Catalunya, presidit per l’arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol, amb motiu del 30è aniversari del Concurs Bíblic, i amb la presència també del bisbe de Terrassa, Josep-Àngel Saiz, com també d'altres personalitats de l’Església, de moviments cristians catalans i de la vida social, política i cultural del país.
Exèquies del cardenal Giovanni Coppa, mort als 90 anys
D'altra banda, el degà del Col•legi Cardenalici, Angelo Sodano, ha presidit aquest dimecres a la tarda, a la Basílica de Sant Pere, la Missa exequial pel cardenal Giovanni Coppa, que va morir dilluns a Roma a l’edat de 90 anys.  En l’homilia, el cardenalSodano ha recordat el llarg servei “discret i generós” desenvolupat pel purpurat piemontès, alhora que ha donat gràcies a Déu per haver donat a l’Església aquesta  “bonica ànima”, la d’un home il•luminat que és “exemple per a tots nosaltres”
El cardenal degà ha destacat sobretot l’obra de Giovanni Coppa com a nunci apostòlic a l’antiga Txecoslovàquia, en presència d’una delegació de l’actual Txèquia en els funerals, però també el seu compromís amb els joves. Al final de l’Eucaristia, el Papa Francesc ha baixat a la basílica per presidir el ritu de l’últim comiat, amb un respons, després d’haver dit en un telegramt que el cardenal Coppa “va ser un gran home d’Església amb molta saviesa pastoral i exemple d’atenció a les necessitats dels altres”.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 18 de maig.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Quim Llisorgas: "Finalment, tots arribarem a tenir una discapacitat"

L'actor Quim Llisorgas a Ràdio Estel

Quim Llisorgas, conegut pel seu paper d'Hèctor a la sèrie 'Com si fos ahir' de 3Cat, explica a 'La Caravana' com ha aconseguit ser actor amb la síndrome de Joubert

12 abril 2024

Redacció

ABUSOS SEXUALS

La nova executiva de la Conferència Episcopal inicia els contactes amb les associacions de víctimes d’abusos 

abusos sexuals en el sí de l’Església

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l’Associació Infància Robada, Juan Cuatrecasas, avança que ha parlat amb el vicepresident José Cobo i li ha demanat que rebutgi “l’informe Dagnino” i treballi en un nou marc jurídic

12 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira és en Jairo, un jugador de futbol colombià que viu de primera mà el racisme, a L'Acadèmia, la nova sèrie de 3Cat

11 abril 2024