En directe

Estel Migdia

PAPA FRANCESC

El Papa assegura que l'Església administra el perdó als qui "necessiten trobar un Pare i saber que Déu els estima"

El Papa ha presidit aquesta divendres a la tarda, a la Basílica de Sant Pere del Vaticà, l’acte penitencial central d’aquesta Quaresma. En el marc…

4 març 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha presidit aquesta divendres a la tarda, a la Basílica de Sant Pere del Vaticà, l’acte penitencial central d’aquesta Quaresma. En el marc del Jubileu de la Misericòrdia, ha començat així la tercera edició de “24 hores per al Senyor”, una iniciativa promoguda pel Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització, amb el lema “misericordiosos com el Pare”. El Sant Pare ha rebut el sagrament de la Reconciliació i també ha confessat diverses persones, des de la crida comuna a experimentar la misericòrdia de Déu. Durant l’homilia, el Sant Pare ha recordat el passatge de l'Evangeli que parla del cec Bartimeu, que va demanar a Jesús tornar a veure-hi. 
Així Francesc ha fet una crida als creients perquè es comparin amb el cec, fill de Timeu, perquè com ell ens deixem ajudar pel Senyor i puguem veure després que els nostres pecats ens han fet perdre la vista, "fent-nos badar lluny de la meta". El Sant Pare ha recordat que totes les persones, i sobretot els pastors, estan cridades a "escoltar el crit dels qui volen trobar el Senyor""24 hores per al Senyor" neix per tornar a situar en el centre la importància de la pregària, l’adoració eucarística i el sagrament de la Penitència o Reconciliació. Divendres 13 de març de l’any passat, en la mateixa iniciativa, va ser quan Francesc va anunciar la convocatòria de l’Any de la Misericòrdia i també aquesta tercera convocatòria, que també arriba a les xarxes socials i a l’adreça electrònica info@im.va.
Audiència als participants en un important fòrum sobre penitència
I el mateix divendres al matí, en rebre en audiència, a la Sala Règia del Vaticà, els participants en el Fòrum Intern organitzat per la Penitenciaria Apostòlica, el Papa ha fet una crida als confessors perquè siguin "custodis i no pas amos de les persones i de la gràcia", així com "canals de misericòrdia en aquest temps jubilar". El Sant Pare ha destacat que "la possibilitat del perdó és de debò oberta a tothom, de bat a bat com la porta santa, i el Pare s'acosta a tothom, fins i tot als allunyats".
El fòrum, celebrat aquests dies, està dirigit a sacerdots i seminaristes propers a rebre l'ordenació, per tal de formar-los per administrar bé el Sagrament de la Reconciliació, a partir del lema "Posem al centre amb convicció el Sagrament de la reconciliació". El Sant Pare  ha recordat que "la misericòrdia, abans de ser una virtut humana és l'elecció definitiva de Déu a favor de tot ésser humà per la salvació assegurada, segellada amb la sang del Fill de Déu". "El penitent té la certesa que els seus pecats deixen totalment d'existir, ja que Déu, un cop et perdona, ho oblida tot", ha afegit.
Francesc també ha comentat que “aquesta divina misericòrdia pot arribar gratuïtament a tots aquells que la invoquen", i és "oberta a tots com la més gran de les 'portes santes' perquè coincideix amb el cor mateix del Pare", que estima tots els seus fills", en particular els qui estan allunyats, fins i tot quan es presenta per al sacerdot el problema de no poder donar l’absolució. "Primer cal buscar si hi ha una via per al perdó, després no quedar-se en el llenguatge de les paraules sinó sobretot en el dels gestos i, finalment, si no es pot donar l'absolució, donar una benedicció dient que Déu estima el penitent, perquè hi trobi un Pare en el confessionari", ha conclòs.
Després de subratllar que el Pare pot arribar a tota persona de moltes maneres, el pontífex ha indicat un "camí cert" de la misericòrdia, a través del qual es passa de la possibilitat a la realitat, de l'esperança a la certesa, ja que "el Sagrament de la Reconciliació és el lloc privilegiat per fer experiència de la misericòrdia de Déu i celebrar la festa de la trobada amb el Pare".
Tercera predicació de Quaresma, amb el Papa present
S’ha fet avui la tercera predicació de Quaresma, a càrrec del caputxí Raniero Cantalamessa, a partir de quatre grans qüestions, que són “el mitjà i el missatge, paraules i obres, com tornar-se evangelitzadors i evangelització i compassió”. El predicador de la Casa Pontifícia, sobre la constitució Dogmàtica Dei Verbum, ha conclòs que l’anunci de la Paraula passa per l’Esperit Sant, agent principal de l’evangelització. Cantalamessa ha explicat que el raonament va ser actualitzat per Pau VI amb l'Evangelium Nuntiandi, per Joan Pau II amb la Redemptoris Missio i per Francesc amb l’exhortació Evanglii Gaudium. El predicador ha destacat que "el mitjà natural amb què es transmet la paraula és l’alè, la respiració i la veu".
El caputxí Raniero Cantalamessa ha dit que la Paraula de Déu segueix aquesta llei, que es transmet mitjançant l’alè de l’Esperit Sant, una veritat que anuncia la llei fonamental de cada anunci i de tota evangelització. El predicador ha citat Marc i Mateu, com també Lluc, per interpretar el sentit de l’anunci de Jesús per tot el món. Ha recordat que el fragment de la Pentecosta serveix per il•luminar tota aquesta veritat, alhora que ha recordat, sobre la naturalesa de la revelació, que la Dei Verbum situa les obres de Déu en la història de la Salvació en les paraules i les obres, dues dimensions que ens acosten al Misteri de Déu. Raniero Cantalamesa ha afegit que la imatge de la calor i el fred ens connecten amb les paraules de Jesús a la creu, quan va dir que tenia “set”, perquè tots necessitem aquest refrigeri.
Francesc rep la Pontifícia Comissió per a l'Amèrica Llatina
D'altra banda, el Papa ha rebut aquest mateix divendres els membres de la Pontifícia Comissió per a l’Amèrica Llatina. En el seu discurs, Francesc "ha assegurat que el laïcat ha de tenir una participació destacada en la vida de l’Església", no pas amb seguidisme del que diuen els capellans o els bisbes, sinó amb iniciativa pròpia dels laics en la vida pública. El Sant Pare ha afegit, en la mateixa línia, que l’Església "acull les persones en la seva condició de laiques, a través del baptisme, perquè constitueixen el Poble de Déu", alhora que ha criticat "el clericalisme que desvirtua la vida del mateix poble de Déu". El pontífex, a més, ha recordat que el bisbe ha d’estar "permanentment al sevei de tota la comunitat cristiana, de la gent". Aquesta trobada coincideix amb la celebració, aquest diumenge a l'Església universal, del Dia d'Hispanoamèrica.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 4 de març.

Més actualitat

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció

POLÍTICA

Jordi Coronas (ERC): "Ara mateix no contemplem l'escenari de formar un tripartit d'esquerres a Barcelona"

El portaveu adjunt d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona assegura en una entrevista a Ràdio Estel que l'acord de pressupostos a Barcelona fa estirar el model del PSC cap al model republicà

21 febrer 2024

Redacció