En directe

El Matí a Ràdio Estel

PAPA FRANCESC

El Papa contraposa "els qui es tanquen en no permetre l'esperança" als qui opten pel "dinamisme de la profecia"

El Papa ha destacat aquest dilluns que “l’Església i cada cristià, en el seu camí de fe, han d'estar atents a no tancar-se en un…

30 maig 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha destacat aquest dilluns que “l’Església i cada cristià, en el seu camí de fe, han d'estar atents a no tancar-se en un sistema de normes, sinó que han de deixar espai a la memòria dels dons rebuts per Déu, al dinamisme de la profecia i a l'horitzó de l’esperança". En l’homilia de la Missa del matí a la capella de la Casa de Santa Marta, Francesc ha recordat que, "davant la bastida de la llei que ho delimita tot, hi ha el buf alliberador de la profecia que impulsa més enllà dels confins".
A partir del passatge evangèlic del dia, en què Jesús demostra aquesta qüestió als escribes i als fariseus - que volien fer-lo callar - amb la paràbola dels vinyaters homicides, el Sant Pare ha assegurat que “el cim del drama és l'assassinat de l'únic fill del patró, fet que hauria permès, segons pensaven injustament els camperols, que es quedessin amb tota l'herència". El Sant Pare ha afirmat que aquesta imatge de la Bíblia i de Crist mostra un poble "sense memòria, sense profecia i sense esperança". En aquesta línia, Francesc ha dit que és un sistema a través del qual ells legalitzen doctors de la llei i teòlegs que sempre van per la via de la casuística i no permeten la llibertat de l'Esperit Sant, com no reconeixen tampoc el do de Déu, de l'Esperit, i tanquen l'Esperit, perquè no permeten la profecia en l'esperança ".
En un altre moment, el pontífex ha lamentat que sovint "la memòria no interessa, com tampoc l'esperança", i ha comentat que "aquest és el sistema mitjançant el qual ells (aquests doctors) legitimen la seva manera de fer, com a teòlegs que sempre van pel camí de la casuística i no permeten la llibertat de l'Esperit Sant". En aquest sentit, ha afegit que "no reconeixen el do de Déu i engabien i tanquen l'Esperit, perquè no permeten la profecia de l'esperança". Igualment el Sant Pare ha afirmat que, en el fons, el mateix Jesús se sent temptat de perdre la memòria de la seva missió, la temptació de no donar lloc a la profecia i preferir la seguretat en lloc de l'esperança, és a dir, l'essència de les tres temptacions que va patir al desert.

"A aquesta gent Jesús els recrimina, perquè coneixia en ell mateix la temptació", ha assegurat. I ha tancat la reflexió afirmant que "un poble és lliure, i una Església també, quan fa memòria, quan deixa lloc als profetes, quan no perd l'esperança". El bisbe de Roma ha subratllat que la vinya ben organitzada és "la imatge del poble de Déu, de l'Església i també de la nostra ànima", de la qual el Pare s'ocupa sempre amb "molt d'amor i molta tendresa", i ha avisat que, "en la vida de la fe, l'excés de confiança en la norma pot sufocar el valor de la memòria i el dinamisme de l'Esperit".
Arxiu de Propaganda Fide
D'altra banda, destaquem que Luis Manuel Cuña, un sacerdot de la diòcesi gallega d'Ourense que treballa des de fa 20 anys a l'Arxiu Històric de Propaganda Fide, ha explicat com organitza "els 11 milions de documents", escrits en gairebé totes les llengües del món,  "com ara l'àrab , el copte, el cirilo, el tibetà o el xinès", entre d’altres. Ha definit tot el material com una veritable joia que està oberta al públic. La legislació de la Santa Seu indica que és el Papa que condueixi en aquest moment l'Església, qui decideix quan obrir al públic la documentació de cada període històric.
Luis Manuel Cuña, a més de recorda" que normalment la documentació s’obre per pontificats, ha explicat la naturalesa d’aquest organisme vaticà. Tots els documents escrits compten amb un gran laboratori fotogràfic on es veuen moltes de les realitats que es trobaven els missioners en trepitjar territoris que mai havia trepitjat cap foraster. Cuña ha destacat també la importància que té conservar tota la documentació de la nostra vida diària, per escriure la història del demà.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 30 de maig.

Més actualitat

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció