El diari Osservatore Romano ha publicat aquest dimecres una Carta Apostòlica en forma de Motu proprio del Papa Francesc, amb la qual s'institueix el nou «Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral», així com el seu Estatut. Amb aquest anunci, un comunicat de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu explica que, a partir de l'1 de gener de 2017, confluiran en el nou organisme els Pontificis Consells per a la Justícia i la Pau, Cor Unum, per a la Pastoral dels Migrants i Itinerants i per a la Pastoral dels Agents Sanitaris. A partir d'aquesta data, aquests quatre dicasteris quedaran suprimits, i s'aplicaran els articles 142-153 de la Constitució Apostòlica Pastor Bonus.
«Una secció del nou Dicasteri expressa de manera especial la sol·licitud del Papa cap als migrants», es llegeix en el comunicat de l'Oficina de Premsa, que afegeix que «no pot haver-hi avui un servei al desenvolupament humà integral sense una especial atenció al fenomen migratori». El Sant Pare ha nomenat prefecte del nou dicasteri el cardenal Peter Kodwo Appiah Turkson, actual president del Pontifici Consell per a la Justícia i la Pau.
El pontífex invita a "trobar el qui està sol i necessitat"
D'altra banda, durant l'audiència general d'aquest dimecres, Francesc ha expressat el seu desig "que l'exemple de Jesús ens ajudi a sortir a l'encontre del qui està sol i necessitat, per portar la seva misericòrdia i tendresa que sana les ferides i restableix la dignitat de fills de Déu". Així ha saludat el Papa els fidels i pelegrins procedents d'Espanya i Amèrica Llatina que han participat en l'audiència general del cinquè i últim dimecres d'agost. En la seva catequesi, el Sant Pare ha reflexionat sobre la misericòrdia que ofereix dignitat, a partir de la lectura d'un passatge de l'Evangeli de Mateu que relata la complicada vivència d'una dona que patia hemorràgies des de feia anys, i que es va recuperar després de tocar el mantell de Crist.
Parlant en italià, Francesc ha destacat que aquesta pobra dona, des de feia molts anys, no només estava malalta, sinó que era considerada impura perquè patia hemorràgies. Per aquesta raó estava exclosa de les litúrgies, de la vida conjugal, de les relacions normals amb els altres. En aquesta línia, el Sant Pare ha afirmat que aquest cas ens fa reflexionar sobre com la dona moltes vegades és percebuda i representada, fins i tot en les comunitats cristianes, sota prejudicis i recels contraris a la seva dignitat. També ha recordat que "són precisament els evangelis els que restableixen la veritat i ho recondueixen tot a un punt de vista alliberador".
Visita al Congrés Europeu de Cardiologia
Papa, d'altra banda, ha visitat aquest mateix dimecres, a la tarda, els participants en el Congrés Europeu de Cardiologia, que s'ha fet aquests dies a Roma amb la participació de més de 35.000 metges. El Sant Pare els ha demanat que el seu treball "arribi als més pobres i marginats perquè no siguin part de la cultura del descartar". El bisbe de Roma ha parlat de la importància que té la cura d'aquest òrgan tan important que és el cor i que té "tanta simbologia". "El Magisteri de l'Església sempre ha afirmat la importància de la investigació científica per a la vida i la salut de les persones. També avui l'Església no només us acompanya en aquest difícil camí, sinó que es fa promotora i intenta sostenir-lo, perquè contempla que allò que està dedicat al bé efectiu de la persona és sempre una acció que prové de Déu", ha reflexionat.
El pontífex ha recordat igualment que "el científic no és mai neutral en els seus descobriments", perquè porten amb ell mateix "la seva història, la seva manera de ser i pensar". En aquest sentit, ha invitat tots els professionals a tenir "una mena de purificació que, mentre allunya les toxines que enverinen la raó en la seva recerca de la veritat i de certeses, porta a mirar amb més intensitat l'essència de les coses". A més, ha afegit que no és possible negar que el coneixement, encara que sigui el més precís i científic, "té necessitat de progressar preguntant i trobant respostes sobre l'origen, el sentit i la finalitat de la realitat, amb l'home inclòs". Francesc ha conclòs que les ciències en elles mateixes, naturals i físiques, "no són suficients per entendre el misteri que cada persona conté en el seu interior".