En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

El Papa critica "les noves colonitzacions ideologògiques que entren en el pensament cristià i treuen la llibertat"

El Sant Pare ha rebut aquest dijous els participants en l'Assemblea General de la Pontifícia Acadèmia per la Vida. Francesc ha destacat l'actualitat del tema…

3 març 2016

Redacció

Comparteix
El Sant Pare ha rebut aquest dijous els participants en l'Assemblea General de la Pontifícia Acadèmia per la Vida. Francesc ha destacat l'actualitat del tema triat per al seu estudi, que és el de «les virtuts en l'ètica de la vida», una qüestió entesa com un «missatge important per a la cultura contemporània». A partir de la Sagrada Escriptura i els ensenyaments de Jesús, el Papa ha alertat davant "els greus perills que es presenten quan el cor de l'home s'allunya del bé i de la veritat continguda en la Paraula de Déu". Ha recordat, a més, que "la nostra humanitat és única, preciosa als ulls de Déu, i és per això que la mateixa humanitat és l'autèntic bé que cal preservar i protegir del verí de l'egoisme".
El pontífex ha recordat que sovint l’interior de l’ésser humà es converteix en un cor endurit, corrupte, amb greus conseqüències per a la vida social, alhora que ha afegit que això no pot canviar per teories, reformes socials o polítiques, sinó només per obra de l'Esperit Sant. Francesc també ha citat el profeta Jeremies, quan diu que un cor que s'aparta de Déu i només té cura només dels seus interessos, és capaç de vessar sang innocent i de cometre violència. "La cultura contemporània conserva encara les premisses per determinar que l'home és un valor que cal protegir, tot i que sovint convertim en virtut allò que són vicis i errors", ha comentat. El Sant Pare ha alertat davant el que ha qualificat de "noves colonitzacions ideològiques que entren en el pensament humà i també cristià, sota el paraigua d'actitud humana, però que treuen la llibertat".
El pontífex, a més, ha recordat que, malgrat els avenços científics i tècnics, ara manca sovint la humanitat, al servei de la vida, en particular cap a la més feble, i ha expressat el seu desig que els metges i els agents sanitaris no deixin mai de compaginar ciència, tècnica i humanitat. Francesc ha fet finalment una crida als directors de les estructures sanitàries i d'investigació perquè "facin tot el possible perquè els seus treballadors considerin el tracte humà com a part integrant seu qualificat servei".
Audiència al president del Timor Est
El Sant Pare Francesc ha rebut en audiència el matí el primer Ministre de la República Democràtica de Timor Est, Rui Maria d'Araújo. L'Oficina de Premsa de la Santa Seu ha explicat que "la conversa s’ha desenvolupat en un clima de cordialitat”, i que “tots dos han parlat de les bones relacions entre la Santa Seu i el Timor Oriental, així com de l'aportació històrica de l'Església en l'edificació de la nació i de la seva col•laboració amb les autoritats civils en diferents àmbits socials, entre ells l'educació, la sanitat i la lluita contra la pobresa".
Igualment el primer ministre timorès ha tingut una trobada amb el secretari d'Estat del Vaticà, el cardenal Pietro Parolin, acompanyat pel sotssecretari per a les Relacions amb els Estats, Antoine Camilleri. A més, segons la Santa Seu, "al final de la trobada amb el secretari d'Esta, s’ha fet, a la Sala dels Tractats del Palau Apostòlic Vaticà, l'intercanvi dels instruments de ratificació de l'Acord entre la Santa Seu i la República Democràtica de Timor Oriental signat el 4 d'agost passat". El document ratifica el reconeixement de la personalitat jurídica de l'Església i de les seves institucions i li garanteix la llibertat de desenvolupar la missió que li és pròpia, a favor de la població del Timor Oriental. D’altra banda, el Papa ha rebut també avui el prior de la comunitat ecumènica de Taizé, el germà Alois.
Obertura del cor a la misericòrdia de Déu
Francesc ha assegurat aquest dijous al matí, d'altra banda, que “només si el nostre cor està obert, es pot acollir la misericòrdia de Déu”. En l’homilia de la Missa celebrada a la Capella de la Casa de Santa Marta, el pontífex ha posat en relleu la infidelitat del poble de Déu que només es pot vèncer "reconeixent-nos pecadors" per iniciar, així, un camí de conversió. En les lectures de la litúrgia del dia, segons ha recordat el Papa, podem veure la fidelitat del Senyor i la "fidelitat fracassada" del seu poble. En comentar la primera lectura, presa del Llibre de Jeremies, el Papa ha reafirmat que "Déu sempre és fidel, perquè no pot renegar-se d’ell mateix", mentre el poble no escolta la seva Paraula. Francesc ha afegit que Jeremies ens relata les "nombroses coses que ha fet Déu per atreure els cors del poble", mentre aquest poble poble es manté en la seva infidelitat.
El Sant Pare ha comentat que "aquesta infidelitat del poble de Déu, i també la nostra, la nostra pròpia infidelitat, endureix i tanca el cor". En aquesta línia, ha afegit que “la misericòrdia de Déu només es comprèn si tu ets capaç d'obrir el teu cor, perquè pugui entrar". El Papa Francesc ha dit dir també que "el cor s'endureix i veiem la mateixa història" en el passatge de l'Evangeli de Lluc, en què Jesús és desafiat per aquells que havien estudiat les Escriptures, "els doctors de la llei que coneixien la teologia, però que eren tan tancats".
Francesc ha conclòs que es pot ser “fidels, amb el cor obert al Déu que és fidel, o estar contra Ell". El Papa s’ha preguntat si és possible alguna "negociació", i hi ha respost afirmativament, dient que la sortida és “confessar-se pecador”. Així, segons ha comentat també el pontífex, "el cor s'obrirà, hi entrarà la misericòrdia de Déu i començarem a ser fidels".
Nou web del Col·legi Espanyol de Roma
El Pontifici Col•legi Espanyol de Sant Josep, de Roma, acaba d’inaugurar una nova pàgina web i un logo corporatiu per crear vincles entre els sacerdots que han viscut o viuen en aquesta casa, fundada pel beat Manuel Domingo Sol l’any 1892. El Col•legi Espanyol de Roma, gestionat des de la Conferència Episcopal Espanyola, vol oferir amb aquest servei digital notícies, activitats i serveis, com també la història de la institució. A l’acte de presentació de la web, ha assistit el cardenal Antonio Cañizares, arquebisbe de València, i sacerdots i seminaristes. El rector del Col•legi Espanyol de Roma, José Sanjosé, ha destacat la importància del nou canal "per aconseguir que moltes persones vinguin a la casa i la coneguin en els seus pelegrinatges".
El web pot ajudar moltes persones, alhora que dóna a conèixer la Casa de Sant Joan d’Àvila, que s’està creant en el col•legi per donar servei pastoral a les diòcesis i parròquies i, a partir del juliol vinent, també als pelegrins que arriben a Roma buscant un lloc per allotjar-se. A més, en el nou portal, hi haurà accés a l’agència de pregàries, un servei a les diòcesis espanyoles amb què es vol facilitar als bisbes la tramitació de temes de diversos tipus davant els organismes de la Cúria Romana o altres institucions. Per accedir als nous serveis, cal entrar aquí.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 3 de març.

Més actualitat

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023

Marc Molins: "La llei del només sí és sí té moltes deficiències i s'ha de millorar"

Cartells en una manifestació feminista.

L'advocat penalista i doctor en dret Marc Molins constata que la nova norma ha tingut un efecte no desitjat, perquè el text no és correcte i ara s'ha de modificar i "no criticar a qui l'aplica"

31 gener 2023

Redacció