Després d'una reflexió sobre els fonaments bíblics d'emergències com l'actual del Covid-19, el Papa ha alertat davant "el perill de jutjar precipitadament l'Església per les crisis que van causar els escàndols d'ahir i d'avui", i ha recordat que "l'esperança dona a les nostres anàlisis allò que sovint la nostra mirada miop és incapaç de percebre". Francesc ha subratllat, a més, que "Déu continua fent germinar les llavors del seu Regne entre nosaltres, també a través de la Cúria, on hi ha molts que donen testimoni amb el seu treball humil, discret, silenciós, lleial, professional i honest". El pontífex també ha dit que "la crisi generalment té un resultat positiu, mentre que el conflicte sempre crea un contrast, una rivalitat". I en aquest context, ha explicat que "l'Església, entesa amb les categories de conflicte com ara dreta i esquerra, progressista i tradicionalista, també fragmenta, polaritza, perverteix i traeix la seva veritable naturalesa". El bisbe de Roma ha conclòs que la mateixa Església "no s'ha de convertir mai en un cos en conflicte, amb guanyadors i perdedors perquè, si fos així, escamparia la por, es faria més rígida i menys sinodal i imposaria una lògica uniforme i uniformadora, massa allunyada de la riquesa i la pluralitat que l'Esperit li ha donat".
El Papa ha pronunciat aquest dilluns el tradicional discurs de Nadal adreçat als membres de el Col·legi Cardenalici i de la Cúria Romana. Francesc ha animat tothom a "conservar una profunda pau i serenor", a partir del fet que tots, començant per ell mateix, "són servidors inútils als quals ningú no ha d'agrair res i dels quals el Senyor ha tingut misericòrdia". El pontífex ha estat molt clar a l'hora de proposar una solució als dilemes que la jerarquia eclesiàstica té sovint. "Cadascú de nosaltres, sigui el que sigui el nostre lloc en l'Església, ha de preguntar-se si vol seguir Jesús amb la docilitat dels pastors o amb l'autoprotecció d'Herodes, seguir-lo en la crisi o defensar-nos d'ell en el conflicte", ha assegurat. En una reflexió estructurada en 10 punts, el Sant Pare ha fet seves unes paraules de Sant Pau en què l'apòstol demana que "desaparegui qualsevol expressió d'amargor, ira, enuig, insult, injúries i maldat". Ha demanat a tots els membres de la Cúria que "siguin bondadosos i compassius amb els altres" i que "es perdonin mútuament, com Déu va perdonar tothom en Crist".
El bisbe de Roma ha fet un cop d'ull també al món d'avui, dins "un Nadal en temps de pandèmia, de crisi sanitària, social, econòmica i fins i tot eclesial". Ha qualificat aquest gran sofriment de "prova important i alhora una gran oportunitat per convertir-nos i recuperar l'autenticitat". En recordar el moment extraordinari de pregària en temps de pandèmia, que el mateix Papa va presidir 27 de març en una Plaça de Sant Pere buida i sota la pluja, Francesc ha recordat que "la tempesta destapa la nostra vulnerabilitat i deixa al descobert aquestes seguretat falses i supèrflues amb què tots havíem construït les nostres agendes, els nostres projectes, les rutines i kes prioritats". Igualment ha explicat que aquesta realitat "ens mostra com havíem deixat adormit i abandonat el que alimenta, sosté i dóna força a la nostra vida i a la nostra comunitat". El pontífex ha comentat que, providencialment, ha pogut escriure i completar en aquest temps l'encíclica Fratelli tutti, dedicada al tema de la fraternitat i de l'amistat social. El Sant Pare ha afirmat que "la crisi és una nova oportunitat, com a fenomen que afecta tothom".
Més actualitat
RELIGIÓ
Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern”
En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"
10 setembre 2024
Redacció,