En directe

El Matí a Ràdio Estel

PAPA FRANCESC

El Papa demana als sacerdots, en tres meditacions jubilars, que siguin cor d'entrada i sortida per a la misericòrdia

El Papa ha impartit aquest dijous tres meditacions amb motiu del Jubileu dels Preveres, que es fa fins a aquest divendres a Roma dins l'Any…

2 juny 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha impartit aquest dijous tres meditacions amb motiu del Jubileu dels Preveres, que es fa fins a aquest divendres a Roma dins l'Any de la Misericòrdia, amb el lema El sacerdot com a ministre de la misericòrdia i amb la participació de milers de sacerdots de tot el món i també molts seminaristes. La commemoració viu el seu punt final aquest mateix divendres, solemnitat del Sagrat Cor de Jesús, amb una celebració de l'Eucaristia presidida pel pontífex a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, coincidint també amb els 160 anys de la institució d'aquesta festa.
En la primera meditació, a la Basílica de Sant Joan del Laterà, Francesc ha parlat de "la gent més senzilla, més simple, que són persones sempre exaltades per Jesús".  El Sant Pare ha recordat que la misericòrdia és fruit de l’aliança i fruit de la benignitat més absoluta, des de l’actitud de compadir-se del qui pateix i indignar-se, si cal, per les injustícies. I ha proposat la paràbola del Pare misericordiós, narrada per l’evangelista Lluc. Amb el títol “de la distància a la festa”, el bisbe de Roma ha presentat el sacerdoci com un ministeri paternal basat precisament en la misericòrdia. "Hem d'utilitzar com a recipient de la misericòrdia el nostre mateix pecat", ha assegurat.
En aquesta primera meditació, el bisbe de Roma ha recordat que "la misericòrdia és tant el fruit d'una aliança com un acte gratuït de benignitat i bondat que brolla de la nostra psicologia més profunda i es tradueix en una obra externa". En aquesta línia, el pontífex ha invitat els sacerdots a "mirar Déu des de la perspectiva d'aquest atribut primer i últim amb el qual Jesús ha volgut revelar el seu missatge per a nosaltres". També ha comentat que "no hi ha res que uneixi més amb Déu que un acte de misericòrdia, tant la misericòrdia amb què el Senyor perdona els nostres pecats com la gràcia que ens dóna per a practicar les obres de misericòrdia en el seu nom".
En la segona meditació, a la Basílica de Santa Maria la Major, Francesc ha destacat que "sovint el nostre pecat és com un colador, com un càntir foradat pel qual s'escorre la gràcia en poc temps". Sota el títol "el receptacle de la Misericòrdia", el Papa ha parlat dels cors "recreats", referint-se als sants que van rebre la Misericòrdia i a Maria com a "recipient i font" de Misericòrdia. D'aquí ha sorgit la seva invitació a ser "amb Maria signe i sagrament de la Misericòrdia de Déu". En el mateix sentit, el pontífex ha recordat que "habitualment el millor confessor és qui es confessa millor", i ha instat els preveres a preguntar-se "com es confessen".
Igualment Francesc ha destacat que "Maria ens mira d'una manera que els qui rebem aquesta mirada ens sentim acollits a la falda". Una altra forma de mirar de la Mare de Déu, segons ha afegit el Sant Pare, és la de l'atenció. "Maria mira amb atenció, s'implica totalment i es preocupa del qui té al davant, com una mare quan és tot ulls per a la seva filleta o el seu fillet que li explica alguna cosa". Finalment ha conclòs que "Maria mira de manera íntegrea, unint el nostre passat, present i futur".
Les meditacions s'han completat aquest mateix dijous amb la tercera, que el bisbe de Roma ha dedicat a «la bona olor de Crist i la llum de la seva misericòrdia». A la Basílica de Sant Pau Extramurs, Francesc ha proposat «meditar amb les obres de misericòrdia, ja sigui optant per alguna d'elles, la que vegem més lligada al propi carisma o ja sigui contemplant totes les obres juntes, veient-les amb els ulls compassius de Maria, que ens fan descobrir el vi que hi manca i ens encoratgen a fer tot el que Jesús ens digui», perquè «la seva misericòrdia obri els miracles que el nostre poble necessita».
En un altre moment de la reflexió, el Sant Pare ha assegurat que "la bona olor de Crist -la cura dels pobres- és i ha estat sempre distintiu de l'Església. També ha animat tothom a demanar al Senyor «una mirada que aprengui a discernir els signes dels temps en clau de quines obres de misericòrdia estan necessitant avui els nostres pobles», per poder «sentir i assaborir al Déu de la història que camina enmig de ells». El pontífex igualment ha proposat «una pregària amb la pecadora perdonada que presenta l'evangelista Joan, per demanar la gràcia de ser misericordiosos en la confessió, i una altra sobre la dimensió social de les obres de misericòrdia».
Assemblea, a Roma, de les Obres Missionals Pontifícies
Anastasio Gil ha dit aquest dijous, d'altra banda, que "les perifèries són a dins de l’ADN de les Obres Missionals Pontifícies", que celebren la seva assemblea general a Roma. El director de l’organisme a Espanya ha explicat que la trobada, que culminarà aquest dissabte amb un encontre amb el Sant Pare, es fa a partir d’un organigrama i una preparació de temes. Gil també ha destacat  que "les prioritats pastorals i la reflexió formen part de les sessions dins aquesta trobada mundial", amb la participació més d’un centenar de directors nacionals de les Obres Missionals Pontifícies, el principal organisme missioner de l’Església. Anastasio Gil ha destacat la gran responsabilitat que tenen les Esglésies d’occident, que estan massa adormides, segons ell, i han de despertar d’un somni per sortir amb un compromís clar.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 2 de juny.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció