En directe

Cocodril Club

PAPA FRANCESC

El Papa demana "protegir, promoure i integrar els desplaçats"

"Com Jesucrist, obligats a fugir. Acollir, protegir, promoure i integrar els desplaçats interns". Aquest és el tema del Missatge de el Papa Francesc per a…

15 maig 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
"Com Jesucrist, obligats a fugir. Acollir, protegir, promoure i integrar els desplaçats interns". Aquest és el tema del Missatge de el Papa Francesc per a la 106a Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat, que se celebrarà el 27 de setembre. El Sant Pare reitera el fons de la reflexió que oferia el 9 de gener passat, en el seu discurs davant el Cos Diplomàtic, quan va dir que “les friccions i les emergències humanitàries, agreujades per les pertorbacions del clima, augmenten el nombre de desplaçats i repercuteixen sobre persones que ja viuen en un estat de pobresa extrema”. En aquesta línia, afegeix que “molts països colpejats per aquestes situacions no tenen estructures adequades que permetin fer front a les necessitats dels desplaçats”.
Es pot escoltar AQUÍ  (MINUT 23) l'última edició de DIARI DEL PAPA
Aquest nou missatge, presentat aquest divendres al migdia a la Sala de Premsa de la Santa Seu, aborda a fons tot el drama dels desplaçats interns. Ho fa mitjançant un recull d’Orientacions Pastorals sobre Desplaçats Interns, aquest és el títol, un document amb què el pontífex vol inspirar i animar les accions pastorals de l'Església en aquest àmbit concret. Francesc amplia els destinataris del document a “tots els qui han experimentat i continuen encara avui vivint situacions de precarietat, d'abandonament, de marginació i de rebuig a causa del COVID-19". Entre els temes que el Sant Pare desenvolupa com a grans reptes, destaquen la idea de reconèixer en ells el rostre de Crist, conèixer per comprendre, fer-se un dels altres per servir, escoltar per reconciliar, compartir per créixer, involucrar per promoure i la necessitat de col·laborar per construir. A la presentació aquest migdia, han estat presents Joseph Cassar, director del Servei Jesuïta als Refugiats a l’Iraq, Amaya Valcárcel, coordinadora internacional d’Advocacia del Sevei Jesuïta als Refugiats, el cardenal Michael Czerny, sotssecretari de la Secció de Migrants i Refugiats del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral, i l’altre sotssecretari, Fabio Baggio.

"Que l'amor creixi en les famílies"

D'altra banda, el Papa ha expressat aquest divendres, en forma de pregària, el seu desig “que l'amor creixi en les famílies”. A l’inici de la Missa a la Casa de Santa Marta, Francesc ha pregat per les llars i la seva situació en aquest temps de pandèmia. Ha recordat la celebració "del Dia Mundial de la Família", i ha ha invitat tohom a "pregar perquè l'Esperit de el Senyor, l'Esperit d'amor, respecte i llibertat, creixi en les famílies". En la seva homilia, el pontífex ha destacat que la fe en Jesús porta a l'alegria i a la llibertat, mentre que la rigidesa causa malestar. "La rigidesa no és del bon Esperit, perquè posa en dubte la gratuïtat de la redempció, la gratuïtat de la resurrecció de Crist", ha assegurat.
Igualment el Papa ha dit que això "no és una cosa antiga perquè, durant la història de l'Església, això s'ha repetit, per exemple, amb els pelagians, rígids famosos, i també en el nostre temps, en què hem vist algunes organitzacions apostòliques que semblaven molt ben organitzades i funcionaven bé, però eren rígides i iguals entre elles, i després ens hem assabentat de la corrupció que hi havia dins, fins i tot en els fundadors". El bisbe de Roma ha conclòs que, "allà on hi ha rigidesa, no hi ha Esperit de Déu, perquè l'Esperit de Déu és llibertat". El Sant Pare ha comentat el fragment del capítol 15 dels Fets dels Apòstols, proclamat avui, en què Pau i Bernabé són enviats al lloc dels pagans convertits d'Antioquia, escandalitzats i pertorbats pels discursos d'alguns que no tenien cap càrrec. El bisbe de Roma ha animat els creients a buscar “l’ajuda del Senyor per discernir els fruits de la gratuïtat evangèlica dels de la rigidesa".
Carta del Papa emèrit pel centenari de Joan Pau II
Destaquem finalment que Benet XVI ha enviat una carta a l'episcopat polonès amb motiu del centenari del seu predecessor, Sant Joan Pau II, que es complirà dilluns. El Papa emèrit destaca que "tota la vida del Papa Karol Wojtyla estava centrada en aquest propòsit d'acceptar subjectivament com a seu el centre objectiu de la fe cristiana, l'ensenyament de la salvació, i de permetre a altres acceptar-ho".  Joseph Ratzinger, que acaba de complir 93 anys 7 anys després de renunciar a la seu de Pere, assegura en el mateix escrit que, "gràcies a Crist ressuscitat, la misericòrdia de Déu és per a tothom”, i que “es revelarà al final amb més força que la nostra feblesa".
Benet XVI comenta que “aquí hem de trobar la unitat interior del missatge de Joan Pau II i les intencions fonamentals del Papa Francesc". Aclareix en aquesta línia, que Joan Pau II no és un rigorista moral, tot i que es digui de vegades el contrari. El Papa emèrit conclou que “els nostres esforços morals es realitzen a la llum de la misericòrdia de Déu, que es revela com una força que guareix la nostra feblesa".

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció